Ρολόγια: Ιστορική αλλαγή στον τρόπο της χρονομέτρησης έρχεται έως το 2035 σύμφωνα με την από κοινού απόφαση κυβερνητικών εκπροσώπων και επιστημόνων σε συνέδριο στη Γαλλία.
Προς κατάργηση οδηγούνται τα δίσεκτα δευτερόλεπτα , τα οποία καθιερώθηκαν το 1972 διότι οι ασυνέχειες που παρουσιάζουν, προκαλούν προβλήματα σε πολλά συστήματα όπως τηλεπικοινωνίες , διαδίκτυο έως και διαστημικά ταξίδια.
Επιστήμονες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι συναντήθηκαν σε ένα συνέδριο στη Γαλλία και ψήφισαν την Παρασκευή υπέρ της κατάργησης των δίσεκτων δευτερολέπτων.
Επιστήμονες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι, σύμφωνα με το sciencealert, που συναντήθηκαν σε ένα συνέδριο στη Γαλλία ψήφισαν την Παρασκευή υπέρ της κατάργησης των δίσεκτων δευτερολέπτων έως το 2035, δήλωσε ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την παγκόσμια χρονομέτρηση.
Ρολόγια: Μεγάλη αλλαγή
Παρόμοια με τα δίσεκτα έτη, τα δίσεκτα δευτερόλεπτα προστέθηκαν περιοδικά στα ρολόγια τον τελευταίο μισό αιώνα για να αντισταθμιστεί η διαφορά μεταξύ του ακριβούς ατομικού χρόνου και της πιο αργής περιστροφής της Γης.
Ενώ τα δίσεκτα δευτερόλεπτα περνούν απαρατήρητα για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε μια σειρά συστημάτων που απαιτούν ακριβή, αδιάκοπη ροή χρόνου, όπως δορυφορική πλοήγηση, λογισμικό, τηλεπικοινωνίες, εμπόριο, ακόμη και διαστημικά ταξίδια.
Έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο International Bureau of Weights and Measures (BIPM), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) – το διεθνώς συμφωνημένο πρότυπο με το οποίο ο κόσμος ρυθμίζει τα ρολόγια του.
Ένα ψήφισμα για να σταματήσει η προσθήκη δίσεκτων δευτερολέπτων έως το 2035 εγκρίθηκε από τα 59 κράτη μέλη του BIPM και άλλα μέρη στη Γενική Διάσκεψη για τα Βάρη και τα Μέτρα, η οποία πραγματοποιείται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια στο Παλάτι των Βερσαλλιών δυτικά του Παρισιού.
Η επικεφαλής του τμήματος χρόνου του BIPM, Patrizia Tavella, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η “ιστορική απόφαση” θα επιτρέψει “μια συνεχή ροή δευτερολέπτων χωρίς τις ασυνέχειες που προκαλούνται επί του παρόντος από ακανόνιστα δίσεκτα δευτερόλεπτα”.
Ρολόγια: «Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ έως ή πριν από το 2035»
Είπε ότι η Ρωσία καταψήφισε το ψήφισμα, «όχι κατ’ αρχήν», αλλά επειδή η Μόσχα ήθελε να ωθήσει την ημερομηνία έναρξης ισχύος του μέχρι το 2040.
Άλλες χώρες είχαν ζητήσει ένα ταχύτερο χρονοδιάγραμμα όπως το 2025 ή το 2030, επομένως ο «καλύτερος συμβιβασμός» ήταν το 2035, είπε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που πρωτοστάτησαν για την αλλαγή.
Ο Tavella τόνισε ότι «η σύνδεση μεταξύ UTC και περιστροφής της Γης δεν χάνεται».
«Τίποτα δεν θα αλλάξει» για το κοινό, πρόσθεσε.
Ένα άλμα λεπτό;
Τα δευτερόλεπτα μετρήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από αστρονόμους που αναλύουν την περιστροφή της Γης, ωστόσο η εμφάνιση των ατομικών ρολογιών – που χρησιμοποιούν τη συχνότητα των ατόμων ως μηχανισμό ελέγχου – εγκαινίασε μια πολύ πιο ακριβή εποχή μέτρησης του χρόνου.
Αλλά η ελαφρώς πιο αργή περιστροφή της Γης σημαίνει ότι οι δύο χρόνοι είναι εκτός συγχρονισμού.
Για να γεφυρωθεί το χάσμα, εισήχθησαν δίσεκτα το 1972 και έκτοτε προστέθηκαν 27 σε ακανόνιστα διαστήματα – το τελευταίο το 2016.
Σύμφωνα με την πρόταση, τα άλματα δευτερόλεπτα θα συνεχίσουν να προστίθενται κανονικά προς το παρόν.
Αλλά μέχρι το 2035, η διαφορά μεταξύ ατομικού και αστρονομικού χρόνου θα επιτραπεί να αυξηθεί σε τιμή μεγαλύτερη από ένα δευτερόλεπτο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζούντα Λεβίν, φυσικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ.
«Η μεγαλύτερη αξία δεν έχει ακόμη καθοριστεί»
είπε ο Λεβίν, ο οποίος πέρασε χρόνια βοηθώντας στη σύνταξη του ψηφίσματος μαζί με τον Ταβέλα.
Θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια πρόταση έως το 2035 για να καθοριστεί αυτή η αξία και πώς θα αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με το ψήφισμα.
Ο Levine είπε ότι ήταν σημαντικό να προστατεύσουμε την ώρα UTC επειδή διοικείται από “μια προσπάθεια παγκόσμιας κοινότητας” στο BIPM.
Η ώρα GPS, ένας πιθανός αντίπαλος της UTC που διέπεται από ατομικά ρολόγια, διευθύνεται από τον αμερικανικό στρατό “χωρίς παγκόσμια εποπτεία”, είπε ο Levine.
Μια πιθανή λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι να αφήσετε τη διαφορά μεταξύ της περιστροφής της Γης και του ατομικού χρόνου να αυξηθεί έως και ένα λεπτό.
Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει, αλλά ο Levine υπολόγισε μεταξύ 50 και 100 ετών.
Αντί στη συνέχεια να προσθέσει ένα άλμα στα ρολόγια, ο Levine πρότεινε ένα «είδος κηλίδας», στο οποίο το τελευταίο λεπτό της ημέρας διαρκεί δύο λεπτά.
«Η πρόοδος ενός ρολογιού επιβραδύνεται, αλλά δεν σταματά ποτέ», είπε.
Πηγή: newsme.gr