Μία πολύ σημαντική είδηση που ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο:
Στη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε όλους τους συνταξιούχους ανεξαρτήτως του πότε συνταξιοδοτήθηκαν, προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο να διορθώσει ανισότητες που δημιουργήθηκαν μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Ειδικότερα, η δωρεάν παροχή φαρμάκων ισχύει σήμερα μόνο για όσους είχαν λάβει ΕΚΑΣ πριν το 2016, αφήνοντας εκτός τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του ίδιου έτους, παρότι λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις.
Έτσι, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (2016-2019) δημιούργησε δύο κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, με διαφορετική πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα.
Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα να εναρμονίσει τις παροχές, εντάσσοντας και τους νέους συνταξιούχους, υπό συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, που αφορούν: ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, ή άλλες πηγές (έως 8.000 ευρώ), ή το ατομικό (έως 9.000 ευρώ) και συνολικό οικογενειακό εισόδημα (έως 11.000 ευρώ) των συνταξιούχων.
Η δαπάνη για τους παλαιούς συνταξιούχους εκτιμάται σε 32-38 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος για την επέκταση του μέτρου έχει ήδη κοστολογηθεί από τα οικονομικά επιτελεία.
Η ρύθμιση αναμένεται να προσφέρει ουσιαστική οικονομική ανακούφιση σε χιλιάδες συνταξιούχους, που αντιμετωπίζουν σήμερα δυσανάλογες επιβαρύνσεις για την προμήθεια φαρμάκων.
Φάρμακα: Για ποιες παθήσεις χορηγούνται με συμμετοχή 10% και για ποιες με μηδενική (νέος κατάλογος)
Την ίδια στιγμή, σε επικαιροποίηση του καταλόγου παθήσεων, των οποίων τα φάρμακα χορηγούνται με μειωμένη ή με μηδενική συμμετοχή, προχώρησε η Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ.
Μετά τις τροποποιήσεις, που κατοχυρώθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ.Β 5721/16.10.24), ορίστηκε νέος κατάλογος συγκεκριμένων παθήσεων με συμμετοχή 10%, ή με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου.
Πιο συγκεκριμένα:
Συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό 10% προβλέπεται για τους πάσχοντες από:
1. Νόσο του Parkinson και δυστονίες, 2. Άποιο διαβήτη, 3. Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια, 4. Μυασθένεια, 5. Κληρονομικό αγγειοοίδημα, 6. Συγγενή ιχθύαση, 7. Νόσο του WILSON Β. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ ή άλλοι τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη (υπάρχουν εξαιρέσεις) 9. Επιληψία και λοιπές επιληπτικές καταστάσεις 10. Αγγειοπάθεια BURGER 11. Άνοια, νόσο Alzheimer και νόσo Charcot 12. Ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αξονική σπονδυλαρθρίτιδα και διάχυτα νοσήματα του συνδετικού ιστού, όσον αφορά τα τροποποιητικά φάρμακα (μεθοτρεξάτη, λεφλουνομίδη, κυκλοσπορίνη, σουλφασαλαζίνη, υδροξυχλωροκίνη, αζαθειοπρίνη, Β-πενικιλλαμίνη, κυκλοφωσφαμίδη) και για τις ενδείξεις των συγκεκριμένων ρευματικών παθήσεων». 13. Ψωρίαση, όσον αφορά στα σκευάσματα τοπικής θεραπείας με δραστικές ουσίες συνδυασμοί Betamethasone – Calcipotriol, Calcipotriol και Calcitriol, και στα από του στόματος σκευάσματα με δραστικές ουσίες Ciclosporin, Methotrexate και Acitretin. 14. Νόσος Crohn, όσον αφορά στα φάρμακα με δραστικές ουσίες Budesonide, Mesalazine, Methylprednisolone, Prednisolone, Sulfasalazine, Hydrocortisone, Azathioprine και Metrotrexate»,
Μηδενική (0%) συμμετοχή προβλέπεται για τους πάσχοντες από:
1. Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών 2. Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης ή Σακχαρώδη Διαβήτη μετά από παγκρεατεκτομή συνέπεια παγκρεατικού νεοπλάσματος 3. Ψυχώσεις (όσον αφορά τα αντιψυχωτικά φάρμακα και όχι τα αντικαταθλιπτικά) 4. Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία και ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Η μηδενική συμμετοχή αφορά και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν την αντιμετώπιση των διαταραχών, επιπλοκών και προβλημάτων υγείας που δύνανται να προκύψουν συνεπεία των ανωτέρω συγκεκριμένων παθήσεων και που είναι επιστημονικά συνδεδεμένα με αυτές και εφόσον τούτο αποδεικνύεται από σχετική ιατρική γνωμάτευση.
5. αιμολυτική αναιμία – θρομβοπενική παρφύρα, 6. Νυχτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία, 7. Αιμορροφιλία (αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες), 8. Υποφυσιογενή νανισμό (αυξητική ορμόνη), 9. Κυστική Ίνωση (κυστική ινώδη νόσο, ινοκυστική νόσο), 10. Χρόνια ηπατίτιδα Β και C, 11. Νόσο Wilson (ηπατοφακοειδή εκφύλιση), 12. Γλυκογονίαση – γλυκόγονίαση τύπου 18, 13. Nόσo Gaucher, 14. Έλλειψη ορνιθο – καρβαμυλο τρανσφεράσης, 15. Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 3 και 4, 16. Νεφρική ανεπάρκεια, ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 17. Nόσo Niemann-Pick τύπου C, 18. Υπερφαινυλαλανιναιμία, 19. Σκλήρυνση κατά πλάκας, 20. Φυματίωση, 21. Σύνδρομο Βραχέος Εντέρου μόνο για σκευάσματα παρεντερικής σίτισης, όσο αφορά τα σκευάσματα παρεντερικής αίτησης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Ομάδας Ελεγκτών Ιατρών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Επισημαίνεται ότι η μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή αφορά αποκλειστικά και αυστηρά μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν τη θεραπεία και αντιμετώπιση των αντίστοιχων ως ανωτέρω συγκεκριμένων παθήσεων,
Επίσης σύμφωνα με το υπ.αριθ. πρωτ. 13(0) Γ.Π.οικ.97186/13-12-2018 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, προστίθενται τα κάτωθι αναφερόμενα φάρμακα, ώστε αυτό να αντιστοιχηθούν με μηδενικό ποσοστό συμμετοχής στους δικαιούχους ασθενείς με «Νεοπλασίες, Λευχαιμίες», καθώς αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας και αντιμετώπισης των εν λόγω νόσων,
Φάρμακα υποστηρικτικά της Χημειοθεραπείας ή Ακτινοθεραπείας
Προετοιμασία για χημειοθεραπεία με ταξάνες:
Α. Κορτιζονούχα σκευάσματα από του στόματος 1024, 1028, αντιισταμινικά R06A R06AK, H-2 αναστολείς Α02BA
Β. Προετοιμασία για χημειοθεραπεία με permetrexed: Καρτιζονούχα σκευάσματα από του στόματος 10ΖΑ, 1028, σκευάσματα φυλλικού οξέος 80388, βιταμίνη Β12 Β03ΒΑ
Γ. Αντιεμετικά: Όλα τα είδη αντιεμετικών σε όλες τις μορφές (ενέσιμα, από του στόματος, διαδερμικά, υπόθετα) 5) 104, κορτιζονούχα σκευάσματα ΗOZA, H02B, olanzapine N05AH03.
Δ. Κάλυψη ασθενών με χρόνιες ηπατίτιδες με στόχο την προφύλαξη από αναζωπύρωση τους για τον χρόνο που αντιστοιχεί στη χημειοθεραπεία και ένα μήνα μετά: 305AF
2. Φάρμακα αντιμετώπισης επιπλοκών του καρκίνου
Α. Θρομβοεμβολικά επεισόδια: Ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους 801AB, ACENOCOUMAROL 801AA, DOACS 801AE, BOLAF, FONDAPARINUX, B01AXOS
Β. Αναλγητικά για την αντιμετώπιση καρκινικού πόνου σε όλες τις μορφές (από του στόματος, ενέσιμα, υπόθετα, διαδερμικά, ενδαρινικά)
Γ. Ειδικά νεοπλάσματα κυρίως ενδοκρινικά τα αντίστοιχα φάρμακα για τα συμπτώματα της νόσου τους, όπως φαιοχρωμοκύττωμα-αντιυπερτασικά 002, θυρεοειδικοί καρκίνοι θεραπεία υποκατάστασης 1034, νευροενδοκρινείς όγκοι πεπτικού αναστολείς αντλίας πρωτονίων A02BC, αντιδιαρροϊκά 107.
Δ. Σε όγκους εγκεφάλου ή ή εγκεφαλικές μεταστάσεως αντιεπιληπτικά HOZA ΜΟΖA, H028 N03 · κορτιζονούχα
Ε. Ειδικές περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται αιτιολογημένη γνωμάτευση
3. Φάρμακα αντιμετώπισης επιπλοκών της θεραπείας για τον καρκίνο
Α. Λοιμώξεις κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας: Αντιβιστικά 101, 102, 104, 105, G01AA, J02A ROZAB, 501A, A07A/ κορτιζονούχα σκευάσματα 102A, 1028.
Β. Ενδοκρινικές διαταραχές σε περίπτωση νεοπλάσματος (με ή χωρίς χειρουργική εξαίρεση) του αντίστοιχου ενδοκρινούς αδένα: Θυρεοειδική υποστήριξη 103Α, ανεπάρκεια επινεφριδίων 1024, 1028, ανεπάρκεια υπόφυσης 101, υπογοναδισμός 603.
Γ. Υπερουριχαιμία ιατρογενής, σύνδρομο λύσης του όγκου. Αλλοπουρινόλη και συνδυασμοί MO4AA
Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου σε εξωνεφρική κάθαρση, καθώς και οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί.
Δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι πάσχοντες από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), για τα αντιρρετροϊκά φάρμακα
Δεν καταβάλλεται συμμετοχή για φάρμακα που χορηγούνται κατά την περίοδο κύησης και λοχείας, για την αντιμετώπιση εργατικών ατυχημάτων, για φάρμακα που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία ή τις αποθήκες του Οργανισμού, για φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακείο των κρατικών Νοσοκομείων, καθώς και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, όπως ισχύει κάθε φορά.
Επιπλέον σύμφωνα με όσο ορίζονται στο νόμο 4549/2010 (Α’ 105) και στο άρθρο 26 προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από ασθένειες του δικαιολογούν μειωμένη συμμετοχή 10%, δεν καταβάλουν συμμετοχή όταν επιλέγουν τη χρήση γενοσήμου φαρμάκου για τη θεραπεία τους.
Στις περιπτώσεις που η τιμή αποζημίωσης των γενοσήμων φαρμάκων είναι μικρότερη από την λιανική τιμή, τότε η τιμή αποζημίωσης αυξάνεται στο επίπεδο της λιανικής τιμής.
Πηγή: Iatropedia.gr
Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ