Μεγάλη προσοχή όσοι πήρατε μεταχειρισμένο ΙΧ!

μεταχειρισμένο ΙΧ: Συναγερμός έχει σημάνει στην αγορά σχετικά με τα… δεύτερης χρήσης αυτοκίνητα, καθώς υπάρχει αισχροκέρδεια. Μπαίνει πλαφόν στις τιμές τους.

H αγορά μεταχειρισμένου παρουσιάζει μεγάλη άνθηση τους τελευταίους μήνες και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση προς όφελός τους. Σύντομα όμως όλα αυτά θα κοπούν.

Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο της Τουρκίας, η γειτονική χώρα θα λάβει μέτρα για την αισχροκέρδεια που υπάρχει στην αγορά μεταχειρισμένου, ορίζοντας πλαφόν στην τιμή και την χρονική διάθεση του προς πώληση μοντέλου.

Το παράδειγμά της αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα και αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου Mehmet Muş στη Σύνοδο Κορυφής για την Κινητοποίηση Εξαγωγών της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι οι ντίλερ, οι μάντρες και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων θα περιορίσουν δραματικά την άμεση πώληση νέων αυτοκινήτων που μόλις αγόρασαν.

Σύμφωνα με αυτόν τον περιορισμό, τα νέα αυτοκίνητα θα μπορούν να διατίθενται προς πώληση μετά από 6 μήνες χρήσης και τουλάχιστον 6.000 χλμ. στον ολικό χιλιομετρητή.

“Βλέπουμε διαρκώς στους δρόμους ότι υπάρχουν καινούριες διαφημίσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Επομένως, υπάρχουν διαθέσιμα καινούρια αυτοκίνητα που αγοράζονται και πωλούνται σε μεγαλύτερη τιμή.

Αυτό με την σειρά του δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά. Για αυτό τον λόγο, ορίσαμε πλαφόν στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα.

Μετά την πρώτη εγγραφή στα στοιχεία του Υπουργείου, 6 μήνες και 6 χιλιάδες χιλιόμετρα τα συγκεκριμένα θα μπορούν να πωληθούν”, είπε ο Mus.

μεταχειρισμένο ΙΧ: Και πρόσθεσε:

“Ας τα αγοράσουν όσοι τα χρειάζονται πραγματικά. Θα πρέπει όμως να είναι από δεύτερο χέρι, με την πραγματική του έννοια.

Εάν υπάρχουν ζητήματα όπως ο καθορισμός κοινών τιμών ή η χειραγώγηση της αγοράς, είναι καθήκον του Συμβουλίου Ανταγωνισμού να κάνει έρευνα και να τα εξετάσει. Δεν θα επιτρέψουμε να πουληθεί ένα καινούριο αυτοκίνητο σας μεταχειρισμένο, και αυτό ας το καταλάβουν όλοι.”

Απόφαση βόμβα της ΑΑΔΕ για όσους έχουν αυτά τα ΙΧ!

ΑΑΔΕ: Βόμβα από το Υπουργείο Μεταφορών, αλλά και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που βάζουν στο στόχαστρο απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, ανασφάλιστα οχήματα και εικονικές ακινησίες αυτοκινήτων.

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Μεταφορών μπαίνουν τα ανασφάλιστα οχήματα, όσοι έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας αλλά και οι εικονικές ακινησίες αυτοκινήτων.

Οι έλεγχοι είναι εκτεταμένοι το τελευταίο διάστημα και αφορούν τόσο στην τρέχουσα χρονιά όσο και στις προηγούμενες.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκκρεμότητες θα «μπλοκάρονται» όλες οι πράξεις μεταβίβασης αυτοκινήτων για τις οποίες προηγουμένως δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας για τον χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Πλέον μέσω εφαρμογών διαλειτουργικότητας των συστημάτων της ΑΑΔΕ και της ΕΛΑΣ, στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί πως δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος με πράξη της αστυνομικής Αρχής, από την οποία επιστρέφονται μόνο εάν ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει το αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας, καθώς και του οφειλόμενου, κατά περίπτωση, προστίμου ή αποδεικτικό στοιχείο περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Συγχρόνως δρομολογούνται έλεγχοι και για εικονικές ακινησίες οχημάτων μέσω των στοιχείων που θα ανταλλάσσει η ΑΑΔΕ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα υπηρεσία «Open Car» μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με οχήματα τα οποία διαθέτουν πινακίδες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

μεταχειρισμένο ΙΧ: Οι πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση ο χρήστης της υπηρεσίας είναι οι ακόλουθες σύμφωνα με την ΕΡΤ:

Αν το όχημα είναι σε κίνηση / ακινησία ή έχει κλαπεί

Αν είναι ασφαλισμένο / ανασφάλιστο, καθώς και την ημερομηνία έναρξης και λήξης ασφάλισης και το χρώμα, ο κατασκευαστής και ο τύπος του οχήματος.

Δεν παρέχονται πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων, ούτε στοιχεία τυχόν οφειλών από τέλη κυκλοφορίας.

Για την είσοδο στην πλατφόρμα δεν απαιτείται αυθεντικοποίηση και η αναζήτηση πραγματοποιείται με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Χτυπάει το μαύρο χρήμα η ΑΑΔΕ – Ποιοι λογαριασμοί θα ελεγχθούν

ΑΑΔΕ: Τέλος στη φοροδιαφυγή θέλει να βάλει η ΑΑΔΕ και είναι έτοιμη να ξεκινήσει έκτακτους ελέγχους για να το καταφέρει. Ποιο το σχέδιο.

Ξεκινάνε έλεγχοι από την ΑΑΔΕ προκειμένου να ξεσκεπαστεί το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των κωδικών-στόχων είναι οι καταθέσεις, οι τόκοι, τα εμβάσματα τα αναδρομικά μισθών και συντάξεων, μερίσματα, εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και τεκμαρτές δαπάνες των φορολογουμένων.

Δείτε αναλυτικά…

μεταχειρισμένο ΙΧ: Ποιο είναι το πλάνο της ΑΑΔΕ για τον έλεγχο

Η ΑΑΔΕ διασταυρώνει τα στοιχεία που αναγράφουν οι φορολογούμενοι στις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις, με τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη στο Taxisnet, με στοιχεία από τρίτους φορείς ή και πληροφορίες της ΑΑΔΕ.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν ασυμφωνίες, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί για εξηγήσεις και να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην οικεία ΔΟΥ, που σημαίνει την έναρξη φορολογικού ελέγχου.

Στο στόχαστρο των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ βρίσκονται φέτος οι κωδικοί των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν:

Αναλυτικά όσα θα ελέγξει φέτος η ΑΑΔΕ

Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.

Τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων το 2021 ήταν μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.

Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).

Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.

Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.

Τα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές.

Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αξιοποίηση δεδομένων καρτών.

Διασταύρωση εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στα πλαίσια της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.

Τα αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές του έτους 2021.

Τα αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές που τυχόν καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2016.

Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δηλώσεις των φιλοξενούμενων ατόμων.

Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.

Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές

Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να εντοπίζουν όσους έχουν αδήλωτες πισίνες).

μεταχειρισμένο ΙΧ: Βγάζει στη φόρα τα ονόματα όσων χρωστάνε

Στην δημοσιοποίηση των ανθρώπων που χρωστάνε πολλά χρήματα καταφεύγει η ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών, δεν αποσκοπεί μόνο στη διαπόμπευσή τους, ώστε, εάν θέλουν να την αποφύγουν, να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά στοχεύει σε πιο πρακτικά αποτελέσματα.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ενημέρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των ιδιωτών για το «προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων.

Ο ιδιώτης που πρόκειται να έχει μια οικονομική συνεργασία με κάποιο πρόσωπο, εάν διαπιστώσει πως είναι στη λίστα της Εφορίας με χρέη προς το δημόσιο, ασφαλώς και θα είναι διστακτικός.

Συγχρόνως, η δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών έχει και μια άλλη σκοπιμότητα, του «καρφώματος». Η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ προσδοκούν ότι κάποιος πολίτης ή δημόσια υπηρεσία, ίσως εντοπίσουν κάποιον εκ των μεγαλοοφειλετών, να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, που διαφεύγουν από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς της Εφορίας και του ΚΕΑΟ και να τον καταγγείλουν, ώστε να αναβιώσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση της λίστας των οφειλετών τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται έχει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι δεν αποτελούν μέσο πίεσης προς τους οφειλέτες, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά περιορίζονται μόνο στην τροφή για το… κουτσομπολιό που προκαλεί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ και το έγγραφο του ΕΦΚΑ, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, θα γίνει μέχρι την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στον ιστοχώρο της ΑΑΔΕ.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, καλούνται οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) να ενημερώσουν τις λίστες των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου και του ΕΦΚΑ αντίστοιχα, μέχρι την 30η Ιουνίου 2022.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να επικαιροποιήσουν τις λίστες των οφειλετών, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021 και 2022.

Οι προηγούμενες επικαιροποιήσεις είχαν γίνει στις 9 Οκτωβρίου 2019 για τα φυσικά πρόσωπα και στις 4 Δεκεμβρίου 2019 για τα νομικά πρόσωπα.

Σε ότι αφορά στους μεγαλοοφειλέτες η λίστα της ΑΑΔΕ που θα δημοσιοποιηθεί στις 30 Ιουνίου θα περιλαμβάνει χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ έκαστος.

Πρόκειται για πάνω από 30.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία χρονίζουν τουλάχιστον για ένα έτος και πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.

Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος.

Παράλληλα στη διπλανή στήλη θα αναγράφονται και οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: newsme.gr