Μέσα στα χιόνια η εκκλησία του Αγίου Γερασίμου στα Τρίκαλα της Κορινθίας

Ο προστάτης των απανταχού  Κεφαλλήνων, ο θαυματουργός Άγιος Γεράσιμος ο Νοταράς γεννήθηκε το έτος 1509 στην Άνω Συνοικία των Τρικάλων Κορινθίας.

Η συνοικία αυτή ήταν η έδρα της αρχοντικής οικογένειας των Νοταράδων, που έφτασαν από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα στις αρχές του 16ου αιώνα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί, ότι από την επιφανή αυτή οικογένεια προήλθαν ο Μητροπολίτης Κορίνθου και Γενάρχης του Φιλοκαλισμού Άγιος Μακάριος ο Νοταράς (1731-1805), οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Δοσίθεος (1641-1707) και Χρύσανθος (1707-1731),ο οπλαρχηγός Παναγιώτης Νοταράς και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Πανούτσος Νοταράς.

Στην Άνω Συνοικία των Τρικάλων σώζεται μέχρι σήμερα, αλλά δυστυχώς σε κακή κατάσταση και ο περίφημος Πύργος των Νοταράδων. Κοντά σ’ αυτόν βρίσκεται ο χώρος, όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Άγιος. Στον χώρο αυτό υπάρχει μέχρι σήμερα ένα εκκλησάκι, το οποίο αποτελούσε τον τόπο προσευχής και άσκησης του Αγίου κατά την εφηβική του ηλικία.


Φωτογραφία Ελένη Μαραβέγια

Στις 16 Αυγούστου του 1968 θεμελιώθηκε στην Άνω Συνοικία των Τρικάλων και δίπλα στον χώρο, όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Άγιος, ο περικαλλής ιερός ναός του θαυματουργού Αγίου Γερασίμου. Στην τελετή θεμελίωσης χοροστάτησαν οι μακαριστοί πλέον Μητροπολίτες Κορίνθου Παντελεήμων, Ηλείας Αθανάσιος και Δημητριάδος Δαμασκηνός. Μετά από ένα έτος και συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου του 1969 βρέθηκαν όλοι μπροστά σε ένα πραγματικό θαύμα.

Η γενέτειρα του Αγίου Γερασίμου, τα ιστορικά Τρίκαλα Κορινθίας, είχαν αποκτήσει μεγαλοπρεπή ιερό ναό βυζαντινού ρυθμού μετά τρούλου. Και το θαύμα της ανεγέρσεως του ιερού ναού του Αγίου Γερασίμου διαδέχθηκε και δεύτερο θαύμα. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τρούλου του ναού ένας δεκαοχτάχρονος οικοδόμος από τα Ιωάννινα με το όνομα Διαμαντής Νούσης έπεσε από τον τρούλο από ύψος 14 μέτρων πάνω σε τσιμεντόστρωτο δάπεδο. Όλοι ήταν σίγουροι, ότι μετά από μία τέτοια πτώση ο οικοδόμος θα ήταν νεκρός. Αλλά η Χάρις του Θεού δια πρεσβειών του θαυματουργού Αγίου Γερασίμου τον διέσωσε και μάλιστα μετά από μία ώρα συνέχισε την εργασία του.

Πληροφορίες από http://armenisths.blogspot.com

Αναδημοσίευση από www.kefaloniamas.gr