Μετακίνηση εκτός νομού: Απομακρύνεται για το Πάσχα -Τι ισχύει σήμερα

Απομακρύνεται, τουλάχιστον επί του παρόντος, η (καθολική) άρση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού για τις ημέρες του Πάσχα. Κι αυτό γιατί, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, με το σύστημα Υγείας να πιέζεται αφόρητα. Γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι προχθεσινές εισηγήσεις των Λοιμωξιολόγων, οι οποίοι «μπλόκαραν» το άνοιγμα εμπορικών κέντρων και φροντιστηρίων, ανοίγοντας μόνο τις Σχολές Οδηγών και το λιανεμπόριο στην Κοζάνη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος  υπογράμμισε πως, με τον ρυθμό που έχουμε την ύφεση στην επιδημία και την πίεση στο σύστημα είναι δύσκολο να δούμε μετακινήσεις το Πάσχα. «Σίγουρα οι αποφάσεις θα παρθούν προς το τέλος της άλλης εβδομάδας. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αυτή τη στιγμή όπως είναι η κατάσταση δεν πρέπει να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Πρέπει να αναζητήσουμε και τις υπόλοιπες λύσεις, του ανοικτού χώρου του Πάσχα, εκεί που βρισκόμαστε», πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Θυσία» σε τουρισμό, εστίαση

Επιπλέον, το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι το Πάσχα αλλά η 14η Μαΐου και το άνοιγμα του τουρισμού και λίγο νωρίτερα ή ταυτόχρονα της εστίασης. Κι αυτό γιατί από τον τουρισμό (κυρίως) αλλά και την εστίαση που λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο με τον τουρισμό, θα εξαρτηθούν πολλά. Ο φετινός στόχος για 50% των εσόδων του 2019 που έφτασαν τα 17,8 δισ. μοιάζει ανέφικτος και η λογική του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι «ό,τι καταφέρουμε να σώσουμε». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όλες τις μελέτες για κάθε 1 ευρώ από την τουριστική δραστηριότητα, δημιουργείται έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα 1,65 ευρώ με κύριους ωφελημένους το εμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές και την ψυχαγωγία. Δηλαδή, ένα σημαντικό τμήμα (σ.σ. από 27,5% έως 33,1%) της οικονομικής δραστηριότητας (ΑΕΠ) της χώρας. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική και η εστίαση.

Με αυτά τα δεδομένα είναι πιθανό να «θυσιαστεί» το «Πάσχα στο χωριό», τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως τους μη εμβολιασμένους.

Οι έξι λόγοι

Υπενθυμίζεται ότι με βάση και την ΚΥΑ (άρθρο 4) που δημοσιεύθηκε χθες, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται έως την Μεγάλη Δευτέρα 25/4 για τους έξι, γνωστούς, λόγους:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώς α) στην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων της Περιφέρειας και β) στην περίπτωση των υπολοίπων περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών  ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3,

στ) για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό. Η περ. (ιε) της παρ. 2 του άρθρου 3 εφαρμόζεται αναλόγως. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.

Πηγή: aftodioikisi.gr