Μετεωρολογική βόμβα την Τρίτη στη Μεσόγειο με επίκεντρο την Ιταλία – Πόσο θα επηρεάσει το Ιόνιο & την Ελλάδα

Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία


Επιμένουν τα προγνωστικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού για τον σχηματισμό ενός εξαιρετικά ισχυρού βαρομετρικού συστήματος στη λεκάνη της Μεσογείου που θα γίνει η αιτία για να δημιουργηθούν ισχυρά συμπλέγματα καταιγίδων με μεγάλο όγκο νερού, τα οποία θα συνοδεύονται και από θυελλώδεις ανέμους, με την ταχύτητα ενδεχομένως σε κάποιες περιοχές της Ιταλίας να ξεπεράσει τα 130 με 150 χιλιόμετρα την ώρα.

Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι το γεγονός πως θα παρουσιάσει απότομη πτώση η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του κατά τη είσοδό του στη λεκάνη της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί στην κατηγορίας της μετεωρολογικής βόμβας. Για να χαρακτηριστεί ουσιαστικά ένα βαρομετρικό σύστημα ως μετεωρολογική βόμβα, θα πρέπει να παρατηρηθεί ταχεία πτώση της ατμοσφαιρικής πιέσεως στο κέντρο του που να είναι της τάξεως των 24mb (μιλιμπάρ) μέσα σε ένα 24ωρο, δηλαδή 1mb ανά ώρα.

Το συγκεκριμένο λοιπόν βαρομετρικό σύστημα αναμένεται να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, γεγονός που θα προκαλέσει περαιτέρω εντατικοποίηση, πυροδοτώντας ισχυρά μέτωπα βροχοπτώσεων και εν δυνάμει σφοδρών καταιγίδων στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της Ιταλίας, ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουν σε επίπεδα θύελλας σε όλη τη χώρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα και από την θάλασσα κυρίως στην περιοχή της Βενετίας. Έτσι, η Ιταλία θα βρεθεί στο επίκεντρο των ισχυρών φαινομένων όταν ήδη σε πολλές περιοχές υπάρχει κορεσμός στο έδαφος από τις βροχές των προηγούμενων ημερών.

– Ποιες οι πιθανότητες να επηρεάσει την Ελλάδα

Προς το παρόν υπάρχει διχογνωμία στα προγνωστικά μοντέλα για την τροχιά που θα ακολουθήσει το βαρομετρικό σύστημα στην Αδριατική και που θα εντοπίζονται τα εντονότερα φαινόμενα στην περιοχή των Βαλκανίων. Πάντως, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου να βρεθούν στο επίκεντρο των ισχυρών φαινομένων την Τρίτη και την Τετάρτη, ενω στην υπόλοιπη χώρα τα φαινόμενα φαίνεται να είναι ηπιότερα, χωρίς να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα, με μόνη εξαίρεση να αποτελούν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Ωστόσο, επειδή αυτά τα βαρομετρικά συστήματα έχουν μία απρόβλεπτη συμπεριφορά, θα το δούμε αναλυτικότερα μέσα στα επόμενα 24ωρα και κυρίως την Τρίτη, όπου είναι και η μέρα που επηρεαστεί η Ιταλία, προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσο τελικά θα επηρεαστεί από τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες και η χώρα μας.

Πηγή: https://www.forecastweather.gr/