Μια εξαιρετική διοργάνωση του Επιμελητηρίου στο Ληξούρι (pics)

Μιά εξαιρετική διοργάνωση του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, μιά διοργάνωση την οποία “έτρεξε” με όλες του τις δυνάμεις το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου κ. Άγγελος Γαλάτης,  ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στην κεντρική μας πλατεία.

Μιά διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν εκθέτοντας τοπικά προϊόντα Παραγωγοί της πόλης μας αλλά και από το υπόλοιπο νησί.

Από την Παλλική είδαμε τον Γιώργο Έρτσο με τα βραβευμένα τοπικά του προϊόντα “Γέννημα Γης”, την Νικολέτα Δομένικου (σύζυγος  του Ληξουριώτη Μπάμπη Φερεντίνου) με μέλι παραγωγής της, την οικογένεια Μουρελάτου από τα Χαβδάτα με μέλι και φέτα παραγωγής τους, τα Ζαχαροπλαστεία Μαυροειδής και τους καλύτερους Οινοποιούς της περιοχής μας. Ο λόγος για τους κυρίους Σκλάβο, Ορκόπουλο (Φοίβος), Χαριτάτο.  Από το υπόλοιπο νησί, μας τίμησαν ερχόμενοι από τον υπέροχο κάμπο των Ομαλών, το Αργοστόλι, την Κριτονού.

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με Παραδοσιακούς χορούς από την “Χωροπούλα”. Κατόπιν την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σταύρος Σπαθής, ο Αντιπρόεδρος κ. Ανδρέας Παντελειός και ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας κ Τάσος Πρωτοψάλτης.

Σταύρος Σπαθής “Αναδεικνύει την κουλτούρα των νησιών μας μέσα από την Κεφαλονίτικη κουζίνα μέσω της σημερινής εκδήλωσης. Το φετινό πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου στόχο έχουμε να καθιερωθεί σε ετήσια βάση και να αποτελέσει έναν ακόμα πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Κρασί, λάδι, μάντολες, αρωματικά φυτά, κορυφαίας ποιότητας προϊόντα συνθέτουν την βάση της Κεφαλονίτικης γαστρονομίας Ευχαριστούμε όσους παραγωγούς αποδέχτηκαν την πρόσκληση μας και σας ευχόμαστε να περάσετε ένα υπέροχο διήμερο με φαγητό και κρασί.”

Ανδρέας Παντελειός “Το Φεστιβάλ Κεφαλονίτικης γαστρονομίας και οίνου είναι πλέον πραγματικότητα και συμβαίνει στον φυσικό του χώρο, στον χώρο που παράγει τα περισσότερα προϊόντα στην Κεφαλονιά, στην πνευματική αν θέλετε πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, στον χώρο που σέβεται το παλιό καλό Κεφαλονίτικο φαγητό και κρασί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετά από τα σημαντικότερα Οινοποιεία της Κεφαλονιάς βρίσκονται στην χερσόνησο της Παλλικής. Η τοπική γαστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική παραγωγή. Απόψε θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε κάποιες παλιές συνταγές. Θα προσπαθήσουμε αυτά τα πράγματα να τα κωδικοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε έναν θεσμό. Να διοργανώνεται αυτό το φεστιβάλ κάθε χρόνο στην Παλλική.”

Τάσος Πρωτοψάλτης “Η Λέσχη Αρχιμαγειρων Ελλάδος είναι δίπλα σε Παραγωγούς, εστιάτορες και ξενοδόχους υποστηρίζοντας τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Στόχος η δημιουργία ενός γαστρονομικού χάρτης της Ελλάδας, είναι μιά προσπάθεια περιφρούρησης των τοπικών συνταγών, κάνοντας χρήση των τοπικών προϊόντων και με ανάδειξη των ιδιαιτέρων πρώτων υλών της κάθε περιοχής. Προσπαθούμε να περάσουμε τα τοπικά ελληνικά προϊόντα ανά τον κόσμο.

Κάνουμε επίτιμο μέλος στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος τον Κεφαλονίτη Χρήστο Μαχαίρα (σεφ στον “Μύθο” και καθηγητή στο ΔΙΕΚ Κεφαλονιάς) και του δίνουμε το γραφείο της Κεφαλονιάς.” 

Χρήστος Μαχαίρας “Ευχαριστώ την Λέσχη Αρχιμαγείρων για την τιμή, ελπίζω να ανταποκριθώ επάξια και κύριο μέλημα μας είναι να κάνουμε την Κεφαλονιά γαστρονομικό προορισμό. Με την βοήθεια του Επιμελητηρίου, των παραγωγών και του κλάδου της εστίασης θα πάμε προς την κατεύθυνση αυτή. “

Με το τέλος των χαιρετισμών βραβεύτηκαν οι: Νιόβη Φωτεινάτου – Καμπίτση, Τασία Δενδρινού (δεν ήρθε), Κωνσταντίνος Μαρκάτος για την προσφορά τους στην ανάδειξη της Κεφαλλονίτικης κουζίνας και Τάσος Πρωτοψάλτης για την παρουσία της λέσχης Αρχιμαγείρων στο Φεστιβάλ.

Ώρα για μαγείρεμα…. Η ομάδα του κ. Πρωτοψάλτη αποτελούμενη από τον κ. Νίκο Κουρούπη, μέλος του ΔΣ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και τον Αλέξανδρο Δραμαλιώτη, άρχισαν να ετοιμάζουν γευστικότατα πιάτα. Ξεκινώντας με λαβράκι των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς. Μα αυτό που μας έκλεψε το βλέμμα ήταν το πιάτο που ακολουθεί με μάντολες απ’ του Μαυροειδή.

Με μαεστρία τα πιάτα ετοιμάστηκαν και έκλεψαν τα “φλας” των φακών, από την άλλη την ίδια τύχη είχαν τα δροσερά κρασιά του Ληξουριού. Κρασιά από τα Οινοποιεία του Χαριτάτου-Σκλάβου-Φοίβου. Ποιό να πρωτοδοκιμάσεις; Λευκό, ροζέ, κόκκινο τεράστια γκάμα και όλα Ληξουρέικα. Μα τι βγάζει αυτή η γη μας;

Γέμισε η πλατεία μας αρώματα. Κάπου εκεί έκαναν την εμφάνιση τους οι Master Tempo και μας κράτησαν συντροφιά μέχρι λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ευχαριστούμε το Επιμελητήριο για το φεστιβάλ, για την υλοποιηση αυτής της ωραίας ιδέας. Επιτέλους κάποιος φορέας θυμήθηκε το Ληξούρι. Υλοποιεί τις (προεκλογικές) δεσμεύσεις ετούτο το νεοκλεγμένο ΔΣ του Επιμελητηρίου.

Αύριο έπεται συνέχεια…

Αριστέα Χαριτάτου

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr & www.lixouri.gr