Μια κατάθεση ψυχής το βιβλίο «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ» του Αντώνη Π. Αργυρού

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου:

«ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ» 

ΣΠΑΡΤΙΑ 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ – Ο ΤΟΠΟΣ – ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ

ΚΑΙΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ,

του αναπληρωτή νομικού συμβούλου του ΕΚΠΑ και συγγραφέα Αντώνη Π. Αργυρού στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΕΚΠΑ στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς».

Χορωδία Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών 

Η εμφάνιση της ιστορικής χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με επτανησιακές καντάδες στην αίθουσα, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της παρουσίασης του βιβλίου σύμφωνα με το πρόγραμμα, εξέπληξε ευχάριστα τους διοργανωτές της βραδιάς, τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους, καθώς όπως ανέφερε ο καθηγητής μουσικής και δικηγόρος, μαέστρος της χορωδίας κος Δημήτρης Καρούζος, η παρουσία τους ήταν ένδειξη απέραντης αγάπης προς το πρόσωπο του κου Αντώνη Π. Αργυρού,  που τυχαίνει να  είναι και χορωδός της.

Μετά το όμορφο ταξίδι της χορωδίας, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. κος Δημήτρης Πολλάτος, άνοιξε την αυλαία για την εκδήλωση και αφού χαιρέτησε τους παρευρισκομένους εστιάζοντας σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του κου Αργυρού «…..Τα Επτάνησα είναι ένας χώρος δράσης και δημιουργίας, μονοπάτι του αρχαίου και του νεότερου κόσμου. Τα ιόνια νησιά είναι η παντοτινή πύλη Ανατολής και Δύσης, ένα στρατηγικό σταυροδρόμι, ένας κόσμος ολόκληρος, μια συνεχής ιστορική εξέλιξη. Αποτελεί κοινό τόπο ότι τα Επτάνησα, το καθένα ξεχωριστά, υπήρξαν διαχρονικά πνευματικός φάρος με μέγιστη Εθνική, πνευματική προσφορά στη ζωή του νέου Ελληνισμού….» έδωσε τη σκυτάλη στον εκδότη του βιβλίου κο Ανδρέα Σιδέρη και τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σπαρτιών κο Μικέλη Μαφρέδα για ένα χαιρετισμό επίσης.

Δημήτρης Πολλάτος

Ανδρέας Σιδέρης

Μικέλης Μαφρέδας

Τους χαιρετισμούς διαδέχτηκε το χορευτικό συγκρότημα από τη συνεργασία της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας και του Πολιτιστικού Συλλόγου παραδοσιακών χορών Ηγέχορος, με επτανησιακούς χορούς εποχής (μαζούρκα, πόλκα και καντρίλιες Ζακύνθου), για να μεταφέρει με τα κοστούμια εποχής και τις χορευτικές φιγούρες την ατμόσφαιρα των Επτανήσων την εποχή του του 19ου αιώνα, στο κτήριο Κωστής Παλαμάς του ΕΚΠΑ, ταξιδεύοντας τον κόσμο στην εποχή του ρομαντισμού και της απλότητας, σκορπίζοντας ταυτόχρονα μια γεύση από το ύφος του βιβλίου.

Χορευτικό συγκρότημα – μερική άποψη της αίθουσας

Χορευτικό συγκρότημα  – μερική άποψη αίθουσαςΜετά το πέρας της παρουσίασης του χορευτικού συγκροτήματος, ο κος Ναπολέων Μαραβέγιας, αναπληρωτής πρύτανης του Εθνικού και καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , ανέλαβε τη ηνία της παρουσίασης του βιβλίου σε ρόλο συντονιστή και το πλεκτό πάνελ των ομιλητών με τον κο Νίκο Μοσχονά, ιστορικό – ομότιμο διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο βυζαντινών ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος ερευνών, τον κο Σπύρο Μπογδάνο συγγραφέα και την κα Ευρυδίκη Λειβαδά – Ντούκα, ιστορικό – συγγραφέα,  ξεκίνησε την ανάλυση του βιβλίου.  Οι παρουσιαστές αναλυτές του βιβλίου κατάφεραν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, να αποδώσουν ο καθένας ξεχωριστά όλες τις διαστάσεις του βιβλίου, το οποίο συνδυάζει κατάθεση ψυχής με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προσωπικές εικόνες και ιστορίες,  με την ιστορία των Επτανήσων και των πνευματικών ανθρώπων της.

Νίκος Μοσχονάς, Ευριδίκη Λειβαδά, Ναπολέων Μαραβέγιας, Αντώνης Αργυρός, Σπύρος Μπογδάνος

Ναπολέων Μαραβέγιας, Αντώνης Αργυρός, Σπύρος Μπογδάνος

Στο τέλος της  παρουσίασης των ομιλητών ο συγγραφέας κος  Αντώνης Π. Αργυρός  πήρε το λόγο και μίλησε συγκινημένος για το δημιούργημά του, καθώς όπως ανέφερε αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ψυχής του.  Σημείωσε επίσης, ότι οι ιστορίες που περιέχει το βιβλίο είναι ιστορίες από σπουδαίους ανθρώπους των Σπαρτιών, της ιδιαίτερης καταγωγής του από την πλευρά της λατρεμένης μητέρας του,  οι οποίοι έχουν γράψει ιστορία στη νεότερη Ελλάδα και η δράση τους δεν είχε δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, με τόσο στοιχειοθετημένο και οργανωμένο τρόπο. Συμπληρώνοντας, τόνισε ότι λόγω του ότι το βιβλίο περιέχει «τις αγάπες της ζωής του», είναι συνάμα και μια προσωπική καρδιακή κατάθεση. Κλείνοντας υποσχέθηκε ότι το επόμενο βιβλίο θα είναι μια κατάθεση ψυχής για τη δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα του τους Παξούς, καταγωγή από την πλευρά του αγαπημένου του πατέρα.

Αντώνης Π. Αργυρός

Η βραδιά έκλεισε με το κουαρτέτο εγχόρδων των μουσικών συνόλων της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, με τσέλο, βιόλα και 2 βιολιά, το οποίο επιμελήθηκε ο μαέστρος και καλλιτεχνικός μουσικός σύμβουλος της Ε.Ε.Ε. κος Παναγιώτης Βλάχος, με κλασικά κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο, που κατέπληξε τον κόσμο για την ποιότητα και την άψογη εμφάνισή του, και τους καλεσμένους να δέχονται το κέρασμα που επιφύλαξαν οι διοργανωτές με προϊόντα από την Κεφαλονιά.

Κουαρτέτο εγχόρδων Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας

  Μπρουνιλντα – Ευγενία Μαλο,  Αγγελική Φαναριώτη, Δημήτρης Πολλάτος,
Ελένη Κονοφάου, Παναγιώτης Βλάχος, Hertz Sinai,Φωτεινή Νικολοπούλου

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους :

Η Βουλευτής Κεφαλονιάς κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Βουλευτής Επικρατείας κος Θ.Φορτσάκης, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο Α΄Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κος Αθανάσιος Ράντος,  η τέως Υπουργός κα Λούκα Κατσέλη, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κος Βασίλης Ξύδης, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας & περιβάλλοντος Δήμου Αγίας Παρασκευής κος Γιάννης Σιδέρης ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ένωσης Απανταχού Παξινών κος Ιωάννης Δήμας και Νίκος Δαλιέτος αντίστοιχα, ο τέως Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κος Αντώνης Καλοκαιρινός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επτανησίων Αγίων Αναργύρων  κος Φίλιππος Μουρελάτος, πανεπιστημιακοί καθηγητές, δικαστές, άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων  και πλήθος κόσμου.

Μαρία Γραμματικού, Δημήτρης Πολλάτος, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, Ναπολέων Μαραβέγιας

Χαιρετισμούς έστειλαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ Θάνος Δημόπουλος, ο τέως Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και ο τέως Πρύτανης και Υπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Τους επτανησιακούς χορούς παρουσίασαν:

Ιωάννα Καιροφυλαξ, Χρυσούλα Κουτούζου, Δήμος Καπακλής, Αργυρώ Καραβίνου, Χρήστος Λαχανάς, Νάντια Μπούτση, Δέσποινα Ταγρίδου,Κώστας Τουλάτος.

Το κουαρτέτο εγχόρδων πλαισίωσαν:

Αγγελική Φαναριώτη
Μπρουνιλντα – Ευγενία Μαλο
Φωτεινή Νικολοπούλου
Hertz Sinai