Μια υπενθύμιση στην κ.Περιφερειαρχη

Διαβάζουμε πως η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, με παρέμβαση της στο συνέδριο της CRPM (Διάσκεψης των Παραθαλάσσιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών της Ευρώπης) που διεξάγεται στις Βρυξέλλες με θέμα την «πράσινη και γαλάζια οικονομία», έκρουσε τον “κώδωνα κινδύνου” για τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής που θα πλήξουν ιδιαίτερα τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές και φυσικά το Ιόνιο όπου και η περιφερειακή της διοίκηση.

Τα ερωτήματα εύλογα και αυτονόητα: Πως ακριβώς συνδυάζεται ο “συναγερμός” που έμμεσα αναφέρεται για τα νέα δεδομένα που θα πλήξουν μεταξύ άλλων και τις νησιωτικές περιοχές μας, με την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο για εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, για νέους υδρογονάνθρακες δηλαδή; Ποια η στάση της νέας περιφερειακής Αρχής της για το εξορυκτικό έγκλημα που πλησίαζει (και αυτό) επικίνδυνα; Ποιες οι παρεμβάσεις της στην Κυβέρνηση για τις επικείμενες σε λίγες μέρες κυρώσεις συμβάσεων παραχώρησης ακόμη περισσότερων θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο;

Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας κρούουν και αυτές τον “κώδωνα κινδύνου”. Όχι επικοινωνιακά, όχι γιατί συμβαδίζουν με την τάση της εποχής, όχι για να προβάλλουν το φιλο-περιβαλλοντικό προφίλ τους, αλλά γιατί πραγματικά το εννοούν και ακόμη πιο πραγματικά, γιατί κινδυνεύουν.

Τέλος, υπενθυμίζουμε στην κα Περιφερειάρχη πως το παλλαϊκό αίτημα της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Κεφαλονιάς-Ιθάκης και άλλων συλλογικότητων εκκρεμεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Κι ακόμη δεν έχει συζητηθεί. Ίσως γιατί προηγούνται μαζί με τις… “δηλώσεις”, οι καταστροφικές σιωπές και οι πονηρά σκόπιμες ανοχές για τις νέες συμβάσεις παραχώρησης -σε λίγες ημέρες- θαλασσίων οικοπέδων του Ιονίου. Όπως και η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων σε λίγους μήνες, σε ακτίνα… κινδύνου από τι ακτές των νησιών μας, για τις οποίες ο “κώδων κινδύνου” έχει ήδη χτυπήσει όσο κι αν κάποιοι στα γραφεία τους και στα “στρογγυλά τραπέζια” διασκέψεων, κάνουν πως δεν ακούν.

Ομάδα Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στις Εξορύξεις