Μιλάς στην Τράπεζα; Νομίζεις! Οι απατεώνες ακούν τα πάντα και σου αδειάζουν τον λογαριασμό!”

Η νέα απειλή για τους χρήστες Android ακούει στο όνομα FakeCall και αποτελεί έναν επικίνδυνο τραπεζικό Trojan, που μπορεί να υποκλέψει φωνητικές κλήσεις και να τις ανακατευθύνει απευθείας σε διαδικτυακούς εγκληματίες. Αν νομίζεις ότι μιλάς με την τράπεζά σου, ίσως να συνομιλείς με κάποιον που προσπαθεί να αποσπάσει ευαίσθητα στοιχεία. Πώς όμως το καταφέρνει;

Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που το malware διεισδύει στη συσκευή σου και γίνεται ο προεπιλεγμένος διαχειριστής κλήσεων. Μόλις εγκατασταθεί, το FakeCall αποκτά πλήρη έλεγχο στις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις, επιτρέποντας στους κυβερνοεγκληματίες να “παρεμβάλλονται” κάθε φορά που επιχειρείς να επικοινωνήσεις με την τράπεζά σου.

Πώς διαδίδεται το FakeCall Trojan;

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό δεν έρχεται ποτέ φανερά. Συνήθως κρύβεται σε ψεύτικες banking εφαρμογές ή phishing emails που σε παραπλανούν με links. Αν πατήσεις πάνω σε έναν τέτοιο σύνδεσμο, εγκαθίσταται ένα μολυσμένο APK αρχείο στο κινητό σου. Από εκείνη τη στιγμή, η συσκευή σου βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Malwarebytes, το FakeCall είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί. Χρησιμοποιεί εξελιγμένες μεθόδους καμουφλάζ και μπορεί να μιμηθεί γνωστές εφαρμογές, παραμένοντας αόρατο στους περισσότερους μηχανισμούς προστασίας.

Προστασία και Πρόληψη

Για να προστατευτείς από αυτήν την απειλή, απόφυγε να εγκαθιστάς εφαρμογές εκτός του επίσημου Play Store και μην πατάς σε ύποπτους συνδέσμους από emails ή SMS, ειδικά όταν σου ζητούν να κατεβάσεις αρχεία. Οι κυβερνοεγκληματίες εξελίσσονται συνεχώς, αλλά με λίγη προσοχή μπορείς να τους κρατήσεις μακριά από τα δεδομένα σου.

Μάθετε τα πάντα για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΔΥΠΑ – ΟΠΕΚΑ – ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ εδώ