«Μόνος του την έβαλε»: Ο μύθος της τρομοκρατικής επίθεσης στον Τράγκα με ένα αρκουδάκι-βόμβα

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Απριλίου 1999 όταν η Ελλάδα «συγκλονίστηκε» από την είδηση ότι κάτω από αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του Γιώργου Τράγκα είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός. Με τον δημοσιογράφο να έχει –όπως σχεδόν πάντα στην καριέρα του- ανοιχτούς λογαριασμούς και «εχθρούς» στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι κάποιοι επιχείρησαν να του κλείσουν μια και καλή το στόμα.

Βέβαια αυτή η υπόθεση δεν έμοιαζε με άλλες αντίστοιχες. Από την αρχή ιδιαίτερη εντύπωση δημιούργησε ο τρόπος δράσης αφού το ρεπορτάζ έλεγε ότι ο εκρητκικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του αμαξιού, αφού πρώτα τον είχαν βάλει σε έναν… λούτρινο αρκούδο. Και μάλιστα όχι σε κάποιο διακριτικό… κουκλάκι, αλλά μεγέθους ανάλογου με αυτού που θα επέλεγε κάποιος για δωράκι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου… Το μόνο που έλειπε για να συμπληρωθεί το… εορταστικό σκηνικό ήταν ανθοδέσμη και λουλούδια!

Ωστόσο ο Γιώργος Τράγκας φρόντισε να «χτίσει» πάνω σε αυτή την απόπειρα και το επόμενο διάστημα ως ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και διευθυντής της εφημερίδας «Βραδυνή» προέβαλε αυτό το σενάριο. Ότι, δηλαδή, είχε γίνει ενοχλητικός για το «σύστημα» και πίσω από την απόπειρα βρισκόταν κάποιος ηθικός αυτουργός που είχε υπογράψει το δικό του «συμβόλαιο θανάτου».

Περίπου ένα μήνα αργότερα υπήρξε εξέλιξη αφού η αστυνομία ανακοίνωσε επίσημα ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για οχτώ κακουργήματα μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Γιώργος Τράγκας κατά παντός υπευθύνου, για τον εκρηκτικό μηχανισμό, με τον οποίο είχε παγιδευτεί το αυτοκίνητό του στις 28 του Απρίλη. Η δίωξη στρεφόταν εναντίον τεσσάρων –τουλάχιστον- άγνωστων -μέχρι εκείνη την στιγμή- δραστών και αφορούσε προμήθεια και κατοχή από άγνωστο άτομο εκρηκτικής ύλης, με σκοπό τη χρησιμοποίησή της για να προξενήσει κίνδυνο σε ανθρώπους και να τρομοκρατηθούν πολίτες, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας (από άλλο άγνωστο άτομο, που την τοποθέτησε στο αυτοκίνητο), ηθική αυτουργία (από τρίτο άγνωστο άτομο) στην προμήθεια, κατοχή και κατασκευή της βόμβας, άμεση συνέργεια (από τέταρτο δράστη) στην κατασκευή της, απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόπειρα έκρηξης. Μάλιστα, τότε υπήρξαν και δύο συλλήψεις.

Παρά τα παραπάνω πάντως, δεν προέκυψαν άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία, με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή τους, γεγονός που οδήγησε τον Γιώργο Τράγκα σε έναν νέο γύρο «ενοχοποίησης» διαφόρων. Ωστόσο, ήδη στην δημοσιογραφική «πιάτσα» είχε προεξοφληθεί πως το πιθανότερο σενάριο ήταν ότι επρόκειτο για μια προκατασκευασμένη υπόθεση την οποία είχε στήσει ο ίδιος. Μετά από κάτι παραπάνω από 20 χρόνια από τότε και αφού ο γνωστός δημοσιογράφος έφυγε από την ζωή, άνοιξαν και κάποια στόματα για εκείνο το περιστατικό, με την Ηρώ Καριοφύλλη να λέει αυτό που σκέφτονταν όλοι τότε.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αυτοψία», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήταν μια υπόθεση πάρα πολύ σκοτεινή. Στα δημοσιογραφικά γραφεία από την πρώτη στιγμή λέγαμε, “Καλά εντάξει, μόνος του την έβαλε τη βόμβα”. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα σε αρκουδάκι Τέτοιου είδους βομβιστική επίθεση στην Ελλάδα δεν είχε συμβεί ποτέ. Δεν ήταν ένα μικρό αρκουδάκι. Ήταν ένας μεγάλος λούτρινος αρκούδος. Τώρα, δεν ξέρω ποιος έξυπνος πήγε και έβαλε έναν τεράστιο λούτρινο αρκούδο κάτω από ένα αυτοκίνητο. Ήταν σαν να φώναζε, “θέλω να βρείτε τη βόμβα”. Και την βρήκαν όντως… Είχε γίνει έρευνα από την αστυνομία και μάλιστα από την αντιτρομοκρατική.. Ο ίδιος όμως μετά είχε μπλέξει και κατηγορήσει γι’ αυτή την ιστορία κόσμο και ντουνιά»… Αλήθεια, ποιος μπορεί να διαφωνήσει μαζί της;

Πηγή: menshouse.gr