Μόρια: Βίντεο και φωτογραφίες από τον εφιάλτη – «Ηταν οργανωμένο»

Βίντεο και φωτογραφίες από τη φωτιά που έκαψε τον καταυλισμό της Μόριας φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ethnos.gr

Στο υλικό αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής στο ΚΥΤ της Μόριας. Οι φλόγες κατέκαψαν σχεδόν τα πάντα, ενώ άνθρωποι έτρεχαν με κάθε τρόπο να σωθούν. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα άτομα που προκάλεσαν τις παράλληλες πυρκαγιές δεν ενδιαφέρονταν για το κατά πόσο μπορεί να πεθάνει κόσμος. Αστυνομικοί που έζησαν το χθεσινό βράδυ μιλούν για «οργανωμένο σχέδιο».

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν βράδυ σε ώρα που φυσούσαν ισχυροί άνεμοι, ενώ στο ΚΥΤ υπήρχε πλήθος εύφλεκτων υλικών. Έτσι, θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει θύματα. Όταν έφτασαν στο σημείο τα δύο πρώτα πυροσβεστικά οχήματα δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα για να μην προχωρήσουν σε κατάσβεση της φωτιάς.

Στα βίντεο αποτυπώνεται η προσπάθεια των πυροσβεστών να σβήσουν τις φλόγες που είχαν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού. Στο σημείο έφτασαν χθες το βράδυ και διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. που προσπαθούσαν να σπάσουν τους φραγμούς που είχαν στηθεί στην είσοδο του ΚΥΤ για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σήμερα Τετάρτη εστάλησαν από την Αθήνα ενισχύσεις της ΕΛ.ΑΣ. στη Λέσβο για τη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια.

Μόρια (ethnos.gr)
Μόρια (ethnos.gr)

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., αναχώρησαν στις 7.00 το πρωί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 και έφτασαν στο νησί στις 09:00 το πρωί.

Μόρια (ethnos.gr)
Μόρια (ethnos.gr)

Οπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι μετανάστες που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους. Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έχει στήσει φραγμούς σε δύο διαφορετικά σημεία της Λέσβου για να μην προσεγγίσουν οι μετανάστες τη Μυτιλήνη.

Μόρια (ethnos.gr)
Μόρια (ethnos.gr)
Πηγή: ethnos.gr