Μουρδουλοπέφτη ή Τσικνοπέφτη ?

Όπου νιομάθει δε γερονταφήνει…

Μουρδουλοπέφτη ή Τσικνοπέφτη ?

Μα κανένα πια ρεβάρδο στην ιστορία μας, τσου αντενάτους μας αλλά και τσου σημερινούς Κεφαλονίτες?
Αριβάραμε στη χώρα να ιδούμε ευκείνη την φιέστα που δεν ματακούστηκε στην Κεφαλονιά! Ποιά?
Στην Πιατσέτα τση Καμπάνας με όρντινο του Μουνιτσίπιο ανάψανε φουόκο για να ψήσουνε σουβλάκια, κατά πως είναι συνήθεια στην Κεφαλονιά, για να τα μοιράσουνε στο πόπολο μαζί με βίνο!
Μα και στην άλλη πλατεούλα στο φόρο το ίδιο είπανε ότι θα κάμει το Επιμελητήριο.
Μαζωχτήκανε ουρές ατέλειωτες ο κόσμος και ασπετάρανε να πάρουνε σουβλάκι και κρασί από τσου λαμπάτους και σεστάδους μπάγκους !
Και βεραμέντε ο κόσμος κοτεντάρισε και αρκίνησε να καντάρει και να μπαλάρει μέσα τσι πλατέες! Μείναμε ιν κατέλα!
Μα ινβέρο, τέτοιο μιράκολο ποιος το επερίμενε?
Κατηφορίσαμε και στην πιατσέτα στο φόρο του Αργοστολιού.
Άλλη φέστα εδώ με μπάλους τρικούβερτους. Άσε που εδεπά χάσαμε τα μέντε μας και λέαμε ότι παραλοήσαμε και ειμάστενε τσι ίζολες του Αιγαίου με ευκειά τα τραγούδια που ακούαμε και με τα εγια μόλα και εγια λέσα!
Μια τζόγια ήτανε ευκείνες οι πλατεούλες τ’ Άργοστολιού μέσα στο φούμο, μας ιμπρεσιονάρισε τόσο που τραβήξαμε φωτογραφίες να ιδείτε και οι αφεντιές σας το μπρίο και το ταπεραμέντο τόσου κόσμου να διασκεδάζει!
Τόμου φινίρισε η φέστα, εγίνηκε το μάλε- βράσε από τον κόσμο που μπουκάρισε μέσα στα μαγαζιά ποιός πρωτος θα αγοράσει τα εμπορεύματα και έτσι αδειάσανε τα ράφια στο πίτσι-φυτίλι!
Μα και στο πίκολο Παρίτζι, το Ληξούρι και στο Γιαλό τση Σάμου κάτι τις εγίνηκε και θα τα δούμε και ευκείνα τσι φωτογραφίες που πόστιαστηκανε στο ίντερνετ.
Ούλα καλά λοιπόν και εδεπά τελέψαμε την πασετζιάτα μας!
Μα χρειάζεται να γράψουμε παστόκες γιατί το τσερβέλο δεν μπορεί να δεχτεί εκειά που είδε…

Για τους μη Κεφαλονίτες το γλωσσάρι

Αντενάτος, ο= πρόγονος
Ασπετάρω= περιμένω
Βίνο,το=οίνος,κρασί
Ίζολα, η= νησί
Ινβέρο= αληθινά
Ινκατέλα= άναυδοι
Ιμπρεσιονάρισε= συγκίνησε
Κοντετάρω= ευχαριστώ
Λαμπάτο= καθαρό
Μουνιτσίπιο, το= εδώ Δημοτική Αρχή
Μέντε, τα =μυαλό, νοημοσύνη
Μιράκολο, το =θαύμα
Μπαλάρω= χορεύω
Όρντινο, το =διαταγή
Πασετζιάτα ,η= περίπατος
Παστόκα, η= ψέμα
Πιατσέτα, η = μικρή πλατεία
Ρεβάρδο, το = σεβασμός
Σεστάδο,το= με τάξη
Φουόκο= φωτιά

Οι φωτογραφίες για τον Γιαλό της Σάμου είναι από το προφίλ στο facebook του Αποστολάτος Γιώργος Πριγκιπας, για το Ληξούρι από το Lixouri.gr

Σκέψεις

Σε παλιότερο σημείωμα σε αυτή την σελίδα γράψαμε ότι στην Κεφαλονιά η Τσικνοπέφτη λέγεται Μουρδουλοπέφτη και ελπίζαμε ότι τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και το Επιμελητήριο, θα αντιλαμβάνονταν την ειδοποιό διαφορά στην ονομασία της ημέρας, θα διαφήμιζαν την ξεχωριστή ονομασία αλλά και τα ιδιαίτερα και εκλεκτά φαγητά που καλεί η ημέρα όπως τα σοφιγάδα και οι πίτες. Περισσότερα για την Μουρδουλοπέφτη μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο άρθρο μας.
Αντί για αυτό όμως διαβάσαμε στο πρόγραμμα της ΚΕΔΗΚΕ, ότι προσκαλεί όλο τον κόσμο να έρθει στην Πλατεία Καμπάνας να διασκεδάσει την Τσικνοπέμπτη(!) με σουβλάκια και κρασί!
Είναι ποτέ δυνατόν οι ταγοί του νησιού να προτρέπουν και να προσπαθούν να επιβάλλουν αλλότριες συνήθειες και έθιμα? Μα κανείς από τον πνευματικό κόσμο και αντίστοιχους φορείς του νησιού δεν αντιδρά? Γιατί βέβαια δεν είναι η φυσική εξέλιξη της κοινωνίας που υιοθέτησε ονομασία και έθιμο και λησμόνησε κάτι που δεν είχε λόγο ύπαρξης, κάθε άλλο!
Τάκης Τόκκας

Από το fb Ionian center