Οι άνθρωποι που κοιμούνται σε δωμάτια εκτεθειμένα στην φωτορύπανση που δημιουργεί ο τεχνητός φωτισμός στην πόλη τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.
Η φωτορύπανση (ή ρύπανση από τον τεχνητό φωτισμό) ονομάζεται ένα φαινόμενο που παρατηρείται τη νύχτα στον ουρανό πάνω από τα αστικά κέντρα. Κατ’ αυτό, ο ουρανός είναι πιο φωτεινός από το κανονικό, επειδή υπάρχουν πολλά υποκείμενα φώτα.
Περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εκτεθειμένο σε αυτήν. Οι κύριες πηγές της είναι ο κοινοτικός φωτισμός, τα φώτα των οχημάτων και οι φωτεινές βιτρίνες καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Προγενέστερες μελέτες την έχουν συσχετίσει με πολλαπλά καρδιομεταβολικά προβλήματα. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia, ενισχύει την εκτίμηση ότι βλάπτει σοβαρά την υγεία.
Τα νέα ευρήματα
Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 98.658 εθελοντές, μέσης ηλικίας σχεδόν 43 ετών, οι οποίοι ζούσαν επί τουλάχιστον 6 μήνες σε 162 αστικές περιοχές της Κίνας. Οι ερευνητές τούς χώρισαν σε πέντε ομάδες, αναλόγως με την έκθεσή τους στην φωτορύπανση.
Όπως διαπίστωσαν, οι συμμετέχοντες με την μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη έκθεση είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους. Ο οργανισμός τους αντιδρούσε επίσης λιγότερο καλά στην ινσουλίνη, την ορμόνη που παράγει για να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.
Επιπλέον, ανά κάθε 42 ανθρώπους που ζούσαν επί χρόνια στις περιοχές με την περισσότερη ρύπανση λόγω του τεχνητού φωτισμού, καταγραφόταν 1 επιπλέον κρούσμα διαβήτη.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι άνθρωποι με την μεγαλύτερη χρόνια έκθεση στον τεχνητό φωτισμό, είχαν μειωμένη λειτουργία των β-κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στο πάγκρεας. Παράγουν ινσουλίνη και η εύρυθμη λειτουργία τους έχει ζωτική σημασία για την πρόληψη του διαβήτη.
Συνολικά, οι ερευνητές υπολόγισαν πως όσοι ζουν στις περιοχές με την μεγαλύτερη φωτορύπανση, διατρέχουν κατά 28% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.
Διαταραχή του μεταβολισμού
«Η μελέτη επιβεβαιώνει τα έως τώρα ευρήματα για τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις του νυκτερινού φωτισμού στη μεταβολική λειτουργία», σχολίασε η Dr. Phyllis Zee, καθηγήτρια Νευρολογίας & Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον τεχνητό φωτισμό τη νύχτα σχετίζεται με πολλές διαταραχές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:
- Η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία
- Η διαταραχή στην έκκριση ινσουλίνης
- Η διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου)
- Η αύξηση του καρδιακού παλμού ακόμα και στους νέους
Σημειώνεται ότι ο αυξημένος καρδιακός παλμός τη νύχτα αποτελεί πράγοντα κινδύνου για μελλοντική καρδιοπάθεια, κατά την Dr. Zee.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ποια είναι συνεπώς η λύση; Κλείστε τα παντζούρια και βάλτε χοντρές κουρτίνες στα παράθυρα, συνιστούν οι ειδικοί. Καλό είναι επίσης να μειώσετε τον νυχτερινό φωτισμό και στο δικό σας σπίτι, όχι μόνο στο εσωτερικό του, αλλά και στα μπαλκόνια.
Ειδικά στο υπνοδωμάτιό σας, δεν πρέπει να έχετε καμία συσκευή που εκπέμπει μπλε φως, τονίζει η Dr. Zee. Τέτοιες συσκευές είναι κινητά, τηλεοράσεις, λάπτοπ, τάμπλετ. Αν θέλετε να έχετε αναμμένο φως για ασφάλεια, επιλέξτε λαμπτήρες με χαμηλή ένταση και πιο καφετιά χροιά, συνιστά. Και τοποθετήστε τους χαμηλά προς το έδαφος και όχι πάνω από το κεφάλι σας.
Πηγή: iatropedia.gr