Μπαίνουν όρια: Οι 2 αλλαγές στο Airbnb που φέρνουν νέα δεδομένα στις μισθώσεις

Όρια και διαφορετικούς κανόνες ετοιμάζεται να θεσπίσει η ελληνική Πολιτεία στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις ήρθαν δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια, σχεδόν αμέσως μετά το πέρας της θερινής περιόδου όπου σημειώθηκε θεαματική αύξηση στον αριθμό των κρατήσεων, γεγονός βεβαίως που τόνωσε την εθνική οικονομία στο σύνολό της αλλά και τις τσέπες πολλών ιδιωτών οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται.

Ήδη οι προβλέψεις και για τους επόμενους μήνες (αλλά και για το προσεχές καλοκαίρι) μαρτυρούν ότι πιθανότατα η εικόνα θα είναι ανάλογη, ωστόσο για κάποιους δεν υπάρχουν μόνο ευχάριστες ειδήσεις αναφορικά με το μέλλον.

Στην εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων της εθνικής στρατηγικής με τίτλο «Τουρισμός 2030» έγιναν γνωστές οι δύο αλλαγές που θα ισχύσουν και θα μεταβάλουν το υπάρχον σκηνικό.

Πιο συγκεκριμένα, γίνονται ενέργειες ώστε σε πλατφόρμες όπως η Airbnb να είναι σαφής ο διαχωρισμός μεταξύ αυτών που έχουν κάποιο ακίνητο το οποίο διαθέτουν προς βραχυχρόνια μίσθωση και σε εταιρείες που με αυτόν τον μανδύα μπορούν και διαχειρίζονται δεκάδες ακίνητα και λειτουργούν σκιωδώς ως τουριστικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό προς τις ξενοδοχειακές μονάδες, χωρίς πάντως να υποβάλλονται και σε ανάλογη φορολογία.

Πάνω σε αυτόν τον άξονα θα κινηθεί και η δεύτερη προαναγγελθείσα αλλαγή. Δηλαδή πλατφόρμες όπως η Booking και η Expedia θα είναι πλέον υποχρεωμένες να καθιστούν σαφές ποια από τα προσφερόμενα καταλύματα ανήκουν όντως σε ιδιώτες που τα προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση και ποια ανήκουν σε τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες ουσιαστικά παρέχουν ξενοδοχειακού τύπου υπηρεσίες, συνήθως ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πηγή: menshouse.gr