Μπήκε στο αμφιθέατρο & τους “τελείωσε”: Η δολοφονία 2 καθηγητών που συγκλόνισε το Πανελλήνιο & το τέλος του φοιτητή

Δύο καθηγητές, ο Βασίλης Ξανθόπουλος και ο Στέφανος Πνευματικός, δολοφονήθηκαν, στις 27 Νοεμβρίου 1990, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ τραυματίστηκαν δύο ακόμα,

ο Σωτήριος Περσίδης (σοβαρότερα στο χέρι) και ο Θωμάς Ευθυμιόπουλος (πιο ελαφριά) και η φοιτήτρια Εύα Σταθάκη.

Δράστης των δολοφονιών και των τραυματισμών ήταν ο μεταπτυχιακός φοιτητής Γιώργος Πετροδασκαλάκης, 32 ετών

ο οποίος έφυγε από το αμφιθέατρο και εξαφανίστηκε.

Επί μήνες τον αναζητούσαν δεκάδες αστυνομικοί στην Κρήτη, χωρίς αποτέλεσμα και εντελώς συμπτωματικά,

τον Ιούλιο του 1991, τον βρήκαν απαγχονισμένο, κοντά σε μια σπηλιά, στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, είχε αυτοκτονήσει λίγες μέρες μετά τις στυγερές δολοφονίες που διέπραξε, αλλά άγνωστο παραμένει τι τον οδήγησε σε αυτή του την ενέργεια.

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα στις 8 Απριλίου 1951. Αποφοίτησε πρώτος από το Γυμνάσιο Αρρένων της πόλης το 1969. Είχε ήδη δείξει την έφεσή του στα μαθηματικά και τη φυσική. Το 1969 έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Στις εξετάσεις του 1969 για είσοδο στα Α.Ε.Ι. πέτυχε την υψηλότερη επίδοση σε όλη την Ελλάδα και εισήχθη στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αποφοίτησε το 1973 με βαθμό «άριστα» (9,84), πρώτος από τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές του. Έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Το 1976 έλαβε μάστερ και το 1978 το διδακτορικό του στη Φυσική υπό την επίβλεψη του καθηγητή Robert Geroch.

O τίτλος της διατριβής του ήταν «Exact vacuum solutions of Einstein’s education linearized solutions». Παράλληλα ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον μεγάλο Ινδό φυσικό Σουμπραμανιάν Τσαντρασεκάρ, ο οποίος το 1983 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής.

Ο Ξανθόπουλος έγινε ο αγαπημένος μαθητής του Τσαντρασεκάρ και σύντομα και συνεργάτης του. Δίδαξε και εργάστηκε ως ερευνητής σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α. (Μοντάνα, Σίρακιουζ, Χάρβαρντ και Σικάγου), καθώς και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για Αστροφυσική στη Γερμανία και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

συνέχεια στο enimerotiko.gr