Μπορεί ο σεισμός στην Αλβανία να προκαλέσει ντόμινο που θα επηρεάσει την Ελλάδα;

Μεγάλη ανησυχία, αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η χώρα μας, έχει προκαλέσει ο ισχυρός σεισμός στην Αλβανία. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία τα ξημερώματα της Τρίτης, 26.11.2019, έπληξε την γειτονική χώρα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπους.

σεισμός στην ΑλβανίαΔεδομένου ότι ο σεισμός στην Αλβανία έγινε αισθητός και σε πόλεις της Ηπείρου όπως στα Γιάννενα, αλλά και του γεγονότος ότι το Ιόνιο είναι σεισμογενής περιοχή, ο προβληματισμός εντείνεται. Πρέπει όμως να μας ανησυχεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Πόσο πιθανό είναι να επηρεάσει και την Ελλάδα ο σεισμός στην Αλβανία;

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr, «το συγκεκριμένο μέγεθος του σεισμού της Αλβανίας δεν είναι ικανό να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο». Όπως εξήγησε ο ίδιος, «αν ο σεισμός ήταν κοντά στα 7 Ρίχτερ, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να συζητήσουμε κάτι τέτοιο».

«Για να μιλήσουμε για ντόμινο πρέπει να έχουμε σεισμό περίπου 7 Ρίχτερ. Συνήθως δε, το ντόμινο αφορά κοντινές περιοχές, δηλαδή περιοχές που απέχουν το πολύ 100 χλμ» είπε ο κ. Μακρόπουλος λίγες ώρες αφότου ο σεισμός στην Αλβανία “χτύπησε” και συνέχισε: «Μην ξεχνάτε τι η απόσταση του επίκεντρου από τον ελλαδικό χώρο είναι μεγάλη».

«Αν βεβαίως μιλάμε για σεισμό μεγαλύτερο των 7 Ρίχτερ τα δεδομένα μπορεί να είναι διαφορετικά. Ας μην ξεχνάμε τον σεισμό της Αθήνας το 1999 ο οποίος σχετίζεται με προηγούμενο σεισμό του μεγάλου ρήγματος της Ανατολίας. Το ρήγμα αυτό της Αδριατικής πάντως δεν μπορεί να δώσει σεισμούς ανάλογους με αυτούς της Ανατολίας» σημείωσε.

σεισμός στην ΑλβανίαΟ κ. Μακρόπουλος τόνισε επιπλέον ότι η περιοχή της Αδριατικής έχει πολλά ρήγματα τα οποία φτάνουν και στην Ελλάδα, ενώ εξήγησε κλείνοντας ότι «το εν λόγω ρήγμα είναι το ίδιο από το οποίο προκλήθηκε ο προηγούμενος ισχυρός σεισμός στην Αλβανία».

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός
Φωτογραφίες: Reuters.

Πηγή: newsit.gr