Μπορώ να σβήσω κλήση της Τροχαίας; Ας δούμε τι ισχύει.

Ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών έχει δεχθεί από τα αρμόδια τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας βεβαίωση κλήσης για τροχαία παράβαση. Τα διοικητικά πρόστιμα και οι κυρώσεις ποικίλουν, ανάλογα την παράβαση. Άλλο είναι να έχεις παρκάρει σε θέση που δεν επιτρέπεται και άλλο να έχεις παραβιάσει τον φωτεινό σηματοδότη ή να έχεις αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη του επιτρεπόμενου.

Τα μέλη της Τροχαίας φυσικά και γνωρίζουν άριστα τον ΚΟΚ. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν κάνει λάθος, όπως όλοι οι άνθρωποι. Ή εσύ να θεωρείς πως η κλήση που σου βεβαιώθηκε είναι άδικη. Σε αυτή την περίπτωση, έχεις το δικαίωμα να αμφισβητήσεις την παράβαση.

troxaia

Όπως αναφέρει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στην παράγραφο 2 του Άρθρου 104, ο παραβάτης έχει δικαίωμα να εμφανισθεί εντός προθεσμίας 3 ημερών, που αρχίζει από την επίδοση της βεβαίωσης στην Αρχή, στην οποία ανήκει το ανωτέρω όργανο, όπως αυτή προσδιορίζεται στη σχετική βεβαίωση παράβασης, προκειμένου να προβάλει τις αντιρρήσεις του. Η απόφαση με την οποία εξετάζονται οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη με αναφορά σε συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία

Ο αρμόδιος της υπηρεσίας θα εξετάσει την ένσταση και θα λάβει τις αποφάσεις του, τις οποίες και προφανώς θα σου αναφέρει. Το χρηματικό πρόστιμο, δύσκολα θα το αποφύγεις, αλλά αν σου έχουν αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας ή την άδεια ικανότητας οδήγηση, τότε υπάρχει μια περίπτωση να τα παραλάβεις νωρίτερα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχεις εξοφλήσει το ποσό του προστίμου και να έχεις αιτιολογήσει τεκμηριωμένα τον λόγο της ένστασης.

Τι γίνεται αν αρνηθώ να πληρώσω;

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γνωρίζεις πως λαμβάνεις μεγάλο ρίσκο. Φυσικά και έχεις το δικαίωμα να μην πληρώσεις το διοικητικό πρόστιμο και να απευθυνθείς στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υπόθεσή σου, αν θεωρείς πως η Τροχαία σε αδίκησε. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η παραγραφή της ταμειακής βεβαίωσης ισχύει με την παρέλευση των 20 ετών.

klisi

Όμως, με βάση το Άρθρο 104 στην παράγραφο 5, τα πρόστιμα από τις διοικητικές παραβάσεις του ΚΟΚ, που δεν καταβλήθηκαν εντός της αναφερόμενης προθεσμίας, βεβαιώνονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη. Αυτό σημαίνει, πως εκτός από το πρόστιμο που έλαβες, θα κληθείς να πληρώσεις και τις σχετικές προσαυξήσεις από την καθυστέρηση καταβολής του. Πιστέψτε μας, αυτό έχει συμβεί σε αρκετούς οδηγούς, με κάποιους από αυτούς να αντιμετωπίζουν αργότερα θέμα κατά την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας.

Με απλά λόγια, το να σβήσεις την κλήση, αν δεν αποδείξεις ότι το αρμόδιο Όργανο που τη βεβαίωσε έχει κάνει σοβαρό λάθος, είναι σχεδόν απίθανο.

Πηγή: gocar.gr