Μπορούν τα ινομυώματα της μήτρας να εξελιχθούν σε καρκίνο;

Τα ινομυώματα, που αποτελούν μία από τις πιο συχνές ανωμαλίες της μήτρας της γυναίκας, είναι οι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στο μυϊκό ιστό της μήτρας και εμφανίζονται κατά την αναπαραγωγική ηλικία, προκαλώντας ένα πλήθος δυσάρεστων συμπτωμάτων, τα οποία πολλές φορές επηρεάζουν την καθημερινότητά της, αφού η ομαλή λειτουργία του οργάνου διαταράσσεται.

Μία γυναίκα είναι πιθανό να εμφανίσει ένα ή και περισσότερα ινομυώματα, τα οποία μπορεί να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν σταδιακά ή και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη γονιμότητα; Πόσο επηρεάζουν την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας; Τι ισχύει αναφορικά με την ανησυχία πολλών ότι μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο της μήτρας;

Ο Δρ. Παναγιώτης Σκλαβούνος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Εξειδικευμένος Γυναικολόγος Ογκολόγος και Διευθυντής της Β’ Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, μας δίνει τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, ενώ παράλληλα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

 

παναγιωτησ-σκλαβουνοσ-μαιευτηρασ-γυναικολογοσ
Δρ. Παναγιώτης Σκλαβούνος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

 

Μιλήστε μας για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τα ινομυώματα. Υπάρχουν τόσο χειρουργικές, όσο και μη χειρουργικές προσεγγίσεις;

Πράγματι, οι θεραπευτικές επιλογές για τα ινομυώματα μπορεί να είναι τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές. Δεν υπάρχει μία θεραπεία για όλες τις ασθενείς, καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης των ινομυωμάτων πρέπει να εξατομικεύεται με βάση το μέγεθος και τη θέση τους, το ρυθμό ανάπτυξής τους, τη συμπτωματολογία που προκαλούν, την επιθυμία τεκνοποίησης, την ηλικία της γυναίκας και πολλές άλλες ειδικές παραμέτρους.

H φαρμακευτική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων στοχεύει κυρίως στην υποχώρηση των συμπτωμάτων και όχι στη θεραπεία τους, καθώς δεν μπορούν να εξαφανιστούν χωρίς χειρουργική παρέμβαση.

Στις συντηρητικές/φαρμακευτικές επιλογές ανήκουν:

συνέχεια στο athensmagazine