Να διαλευκανθεί πλήρως το εργοδοτικό έγκλημα στον ΧΥΤΑ Δήμου Κεφαλονιάς,να παρθούν μέτρα για να μην έχουμε επανάληψή του!!!

Να διαλευκανθεί πλήρως το εργοδοτικό έγκλημα,
να παρθούν μέτρα για να μην έχουμε επανάληψή του!!!
1η Μάη, 10 πμ, συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο
Ένα ακόμη θύμα στην εκατόμβη των λεγόμενων εργατικών ατυχημάτων προστέθηκε στο ΧΥΤΑ του Δήμου Κεφαλονιάς, στην περιοχή Παλλοστή. Ο Ηλίας Λυμπεράτος από το Πυργί, ένας νέος άνθρωπος, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, εργαζόμενος με πολυετή πείρα στην εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ που είχε αναλάβει εργολαβικά από Δήμο Κεφαλονιάς και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τον χώρο διαλογής απορριμμάτων, μετά την διάλυση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας, είναι νεκρός. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. «Έφυγε» λιωμένος από μηχάνημα με προβληματική λειτουργία, για το οποίο καμία μέριμνα δεν υπήρξε, προσπαθώντας να διορθώσει βλάβη σ’ αυτό στον χώρο διαλογής απορριμμάτων. Είναι αποκαλυπτικό ότι το εν λόγω μηχάνημα, κατά την επιθεώρηση που έγινε μετά το έγκλημα, παρουσία στελεχών του τοπικού Εργατικού Κέντρου, πήρε μπροστά μόνο του!!! Σημειωτέον ότι στην Κεφαλονιά δεν υπάρχει εδώ και χρόνια παράρτημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η έρευνα γίνεται από το ΣΕΠΕ Πάτρας (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου – ΚΕΠΕΚ).
Το τραγικό αυτό γεγονός, δεν είναι παρά ένα προδιαγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα στα οποία οι ΟΤΑ «διεκδικούν» τη μερίδα του λέοντος (πάνω από 60 νεκροί πανελλαδικά). Στο επίκεντρο, αν θέλουμε να μιλάμε για πρόληψη, πρέπει να βρεθούν οι συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση, το μειωμένο προσωπικό για τη λειτουργία, η απουσία μέτρων ασφαλείας και μηχανισμών ελέγχου, η υποστελέχωση των όποιων σχετικών δομών, η εργασία με ολιγόμηνες συμβάσεις για μεγάλο μέρος εργαζομένων, οι χαμηλοί μισθοί, η έκθεση των εργαζομένων σε ανθυγιεινό περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι θεωρούνται αναλώσιμα υλικά, η εργασιακή ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας αποτελούν κόστος για την εταιρεία, όπως περιγράφεται στις σχετικές ανατριχιαστικές εκθέσεις της ΕΕ, αφού έτσι μειώνονται τα κέρδη. Όταν συμβεί «το μοιραίο» η εταιρεία «ξεμπερδεύει» με ένα μικροποσό, που θεωρείται κι ευεργεσία!!!
Αυτά είναι πολιτικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τις κεντρικές κατευθύνσεις της ΕΕ, του κεφαλαίου, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές. Στο βωμό του κέρδους και των απαιτήσεων για ελαχιστοποίηση του κόστους, όπως διαφημίζει προκλητικά ότι κάνει η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, με τα χειροκροτήματα κυβερνώντων, αστικών κομμάτων, περιφερειακών και δημοτικών παραγόντων, δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα. Αντίθετα, όλο και περισσότερες ζωτικές υπηρεσίες δίνονται σε ιδιωτικές εταιρείες, που, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη, μειώνουν το κόστος εργασίας. Η θέληση του κεφαλαίου γίνεται κυρίαρχη πολιτική, με νεκρούς και σακάτηδες εργάτες, για τους οποίους, εκ των υστέρων, χύνονται κροκοδείλια δάκρυα. Η τοπική διοίκηση λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους και της εργοδοσίας.
Όλοι έχουν συνενοχή στο έγκλημα. Η Δημοτική Αρχή (ΝΔ) ιδιωτικοποίησε τη διαχείριση των απορριμμάτων, απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίηση του προσωπικού και για προσλήψεις με βάση τις ανάγκες. Το αίτημα για σταθερή παρουσία τεχνικών ασφαλείας και στελεχωμένων συνεργείων στους χώρους εργασίας, που θα παρεμβαίνουν στο κάθε πρόβλημα έχει παραπεμφθεί στις καλένδες, ενώ η παροχή πιστοποιητικών ασφαλείας μοιάζει με εκείνη μιας σειράς νηογνωμόνων που τα παρέχουν, ακόμη κι όταν τα καράβια κινδυνεύουν να βυθιστούν. Η Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) έχει την ευθύνη της εποπτείας των ΧΥΤΑ και συναίνεσε δια της σιωπής της. Ειδικότερα φέρουν τεράστια ευθύνη ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων ΕΔΑΚΙ και η ΠΙΝ, η οποία ως επιβλέπουσα αρχή έχει την ευθύνη για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων στο ΧΥΤΑ, όπως και για έλλειψη μέτρων συντήρησης των μηχανημάτων. Γύρω από αυτές τις πλευρές, που αφορούν την ουσία του προβλήματος, ελάχιστη συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο του γεγονότος αλλά και της προεκλογικής εκστρατείας για ευρωεκλογές, βουλευτικές και δημοτικές, παρότι όλες αφορούν το θέμα. Οι περισσότερες δυνάμεις δεν αμφισβητούν το πλαίσιο που οδηγεί στο έγκλημα.
Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ έχει χρέος και θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια του συναδέλφου. Να μην μείνει ατιμώρητο αυτό το έγκλημα, που είναι έγκλημα εναντίον όλων των εργαζομένων. Αυτό να γίνει άμεσα και να μην παραπεμφθεί στο μέλλον… Να μην τολμήσουν να «σκοτώσουν» το συνάδελφο, ξανά, μετά θάνατον, αφού, συχνά, οι ευθύνες αποδίδονται στον εργαζόμενο και στην «άτυχη στιγμή». Απαιτούμε να αποδοθούν από την επιθεώρηση εργασίας οι ευθύνες που τους αναλογούν στην εταιρεία και στις τοπικές αρχές. Να διαλευκανθούν πλήρως όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Να καταβληθεί η αποζημίωση που αναλογεί στο έγκλημα κι όχι «φιλοδωρήματα» στην οικογένεια. Κράτος και εργοδοσία να αναλάβουν ολόκληρο το κόστος επιβίωσης της οικογένειάς του, για την οποία εργαζόταν για να της εξασφαλίσει τα αναγκαία. Να προσληφθεί άμεσα από Δήμο ή Περιφέρεια η σύζυγος του συναδέλφου και να εξασφαλισθεί το κόστος για την ανατροφή και τις σπουδές των παιδιών του. Να αναλάβει η εταιρία σε αυτό το μερίδιο που της αναλογεί.
Επιπλέον, απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα (μέτρα ασφαλείας, στελέχωση υπηρεσιών, μόνιμη σταθερή εργασία, όχι εργολαβίες από τους Δήμους, όχι λειτουργία των ΧΥΤΑ και των υπόλοιπων υπηρεσιών στη λογική κόστους – οφέλους κλπ.). Να σταματήσει να είναι υπόθεση των ιδιωτών η διαχείριση των απορριμμάτων. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλο το αναγκαίο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στελέχωση και αλλαγή του νομικού πλαισίου των επιθεωρήσεων εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να μην ξαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ μέχρι να αντικατασταθεί ο ιμάντας μεταφοράς των απορριμμάτων, να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στα μηχανήματα, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να προσληφθεί επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ θεωρεί πως η υπόθεση του εργοδοτικού εγκλήματος πρέπει να γίνει υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα ενόψει της πρωτομαγιάς και των μαχών που έχουμε να δώσουμε. Με αυτό τον τρόπο εκδηλώνουμε ουσιαστική συμπαράσταση, στην πράξη κι όχι στα λόγια, στην οικογένεια του συναδέλφου.
Πληρώσαμε την κρίση, να σταματήσουμε να πληρώνουμε με αίμα και ιδρώτα την καπιταλιστική ανάπτυξη!
Απλήρωτη δουλειά, νεκροί και σακάτηδες εργάτες, έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες!!
Αργοστόλι 26/04/2019

Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος        Σοφία Μισαηλίδου