Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση των πρόωρων, αποτρέψιμων θανάτων από κάθε αιτία στη Βραζιλία το 2019.
Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι Βραζιλιάνοι καταναλώνουν πολύ λιγότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα από άλλες χώρες με υψηλά εισοδήματα.
“Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, που αντιστοιχεί στο 23,7% της συνολικής ενέργειας της δίαιτας, σχετίζεται με πάνω από 10% των πρόωρων, αποτρέψιμων θανάτων από κάθε αιτία στη Βραζιλία”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Eduardo A.F. Nilson, ScD, ερευνητής στο Κέντρο Επιδημιολογικής Έρευνας για τη Διατροφή και την Υγεία, στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και θνησιμότητα από κάθε αιτία
Ο Nilson είπε ότι η μελέτη μοντελοποίησε δεδομένα από εθνικά αντιπροσωπευτικές διατροφικές έρευνες και δεδομένα θνησιμότητας από τη Βραζιλία για να βρει συνδέσεις στα διατροφικά πρότυπα, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση και τον σκοπό της βιομηχανικής επεξεργασίας τροφίμων, με θανάτους από όλες τις αιτίες.
Εξήγησε ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστική ανάλυση για να υπολογίσουν το ποσοστό των συνολικών θανάτων που θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κατανάλωση UPF και τι αντίκτυπο είχε στη θνησιμότητα η μείωση της πρόσληψης αυτών των προϊόντων κατά 10%, 20% και 50% σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το 2019.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, πάνω από μισό εκατομμύριο ενήλικες, ηλικίας 30 έως 69 ετών, πέθαναν πρόωρα το 2019 και σχεδόν 300.000 από αυτούς τους θανάτους οφείλονταν σε μη μεταδοτικές ασθένειες που μπορούσαν να προληφθούν.
Είναι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα ανθυγιεινά;
Η Emily Feivor, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Long Island Jewish Forest Hills, μέρος του Northwell Health στη Νέα Υόρκη, εξήγησε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πρόσθετα και ουσίες που προέρχονται από τρόφιμα που έχουν υποστεί πολλά στάδια επεξεργασίας.
Τόνισε ότι αυτά τα προϊόντα συνήθως στερούνται πρωτεΐνης, φυτικών ινών και πολλών κοινών μικροθρεπτικών συστατικών και συνήθως περιέχουν μεγάλο αριθμό θερμίδων, ζάχαρη, ολικό λίπος και κορεσμένα λιπαρά.
Όμως η Feivor διευκρίνισε ότι ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως λάδια, ζυμαρικά, αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, καρυκευμένοι ξηροί καρποί, αλλαντικά ή καπνιστά κρέατα, τυρί και ψωμί δεν είναι απαραίτητα επιβλαβή για την υγεία:
“Όλα αυτά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και είναι, κατά καιρούς, αναπόφευκτη η κατανάλωσή τους. Τα τρόφιμα που έχουν διαμορφωθεί για να είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιλαμβάνουν λιγότερα συστατικά μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση στα συμβατικά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και φρέσκο κρέας και γάλα”.
Η σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας
Ο δρ. Theodore Strange, επικεφαλής Ιατρικής στο Staten Island University Hospital στη Νέα Υόρκη, είπε ότι τα άτομα που τρώνε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα αντιμετωπίζουν και μειωμένη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων ή όλων των πιθανών παθήσεων υγείας:
“Διατροφικές πηγές που είναι πιο φυσικές και λιγότερο επεξεργασμένες έχουν συνδεθεί με καλύτερη γενική υγεία και έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με μειωμένη συχνότητα ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η αθηροσκλήρωση, η εκκολπωματίτιδα, η ημικρανία και ορισμένοι καρκίνοι».
Ο δρ. Strange σημείωσε περαιτέρω ότι υπάρχει μια άμεση συσχέτιση:
- του αλατιού με την υπέρταση
- των τρανς λιπαρών με την αθηροσκλήρωση και τον καρκίνο του παχέος εντέρου
- των επεξεργασμένων σακχάρων με τον διαβήτη
“Οι δίαιτες με τρανς λιπαρά, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι ανθυγιεινές και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να είναι επισφαλείς, οδηγώντας σε αυξημένες πιθανότητες επιπτώσεων στην υγεία”, είπε.
Πηγή: https://www.healthline.com
Πηγή: iatropedia.gr