Ο πρόεδρος της Κοινότητας του Ευαγγελισμού κ. Τζορτζ Κώστας διαβάζει την αφιέρωση προς τον π. Σωτήριο στην εικόνα που πρόσφερε η Κοινότητα στο νέο της προϊστάμενο Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια σεμνή όσο και λιτή υποδοχή, διάρκειας μόλις πέντε λεπτών, ο π. Σωτήριος Μιχαλάτος παρέλαβε την σκυτάλη του ιερατικώς προϊσταμένου της ιστορικής κοινότητας του Ευαγγελισμού και ανέλαβε πλήρως τα καθήκοντά του την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου.

Ήταν κατά την διάρκεια του καφέ, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του αγιασμού για τη νέα εκκλησιαστική χρονιά, στην κοινοτική αίθουσα «Δήμας» που τα μέλη της Κοινότητας και οι επισκέπτες αντιλήφθηκαν ότι κάτι θα συμβεί αφού στο μέσον της αίθουσας είχε τοποθετηθεί ένα μεγάλο κέικ με το μήνυμα: «Καλωσορίσατε στον Ευαγγελισμό π. Σωτήριε και Οικογένεια».

Αφού λοιπόν ο π. Σωτήριος ευλόγησε τους πιστούς με τον αγιασμό εντός του ναού προσήλθε κατόπιν στην αίθουσα «Δήμα» για να ευλογήσει και την τράπεζα.

Ο π. Σωτήριος Μιχαλάτος ευλογεί τους πιστούς με τον αγιασμό μετά το τέλος της πρώτης θείας λειτουργίας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του προϊσταμένου στην κοινότητα του Ευαγγελισμού. Φωτογραφία: ETA PRESS

Μάλιστα καθώς μέχρι τώρα στον Καθεδρικό ναό, ο π. Σωτήριος φρόντιζε για όλες τις εκκλησιαστικές και λειτουργικές λεπτομέρειες, τώρα ήταν εκείνος που ακολούθησε τις συμβουλές του νεωκόρου της νέας κοινότητας.

Εκεί, στην αίθουσα ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας ο κ. Τζόρτζ Κώστας που τον κάλεσε στο μέσον της αίθουσας, μαζί με την οικογένεια και ζήτησε από τον κόσμο να κάνουν λίγη ησυχία.

Τότε ο Πρόεδρος τον καλωσόρισε και επίσημα στον Ευαγγελισμό και του πρόσφερε συμβολικά την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στην αφιέρωση που συνόδευσε την εικόνα ο Πρόεδρος της Κοινότητας έγραψε την περιγραφή του Ευαγγελιστή Λουκά για τον Ευαγγελισμό της Παναγίας. Που όπως είπε περιγράφει, με τον καλύτερο τρόπο, όχι μόνο την δύναμη αλλά και το «πείσμα» της Κοινότητας του Ευαγγελισμού.

Ο π. Σωτήριος Μιχαλάτος ευλογεί για πρώτη φορά την τράπεζα στην Αίθουσα «Δήμας» της Κοινότητας του Ευαγγελισμού. Φωτογραφία: ETA PRESS

Η αφιέρωση κατέληγε με τις ευχές «για μακροχρόνια υγεία και διακονία» εκ μέρους το Δ.Σ. της Κοινότητας και των μελών της»

Ο π. Σωτήριος συγκινημένος ασπάστηκε την εικόνα και αγκάλιασε τον κ. Κώστα. Δίπλα από τον π. Σωτήριο η πρεσβυτέρα Κάθυ κρατούσε στα χέρια της την μικρή Ευαγγελία.

«Σας ευχαριστώ πολύ», είπε, «για την υποδοχή εμού προσωπικά και της οικογένειάς μου στο σπίτι σας».

Ο π. Σωτήριος με την πρεσβυτέρα Κάθυ και την κόρη τους Ευαγγελία, επιδεικνύουν την εικόνα που πρόσφερε εκ μέρους του Συμβουλίου και των μελών ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Ευαγγελισμού κ. Τζορτζ Κώστας. Φωτογραφία: ETA PRESS

Με την βοήθεια του Θεού, προσβλέπουμε σε μια μακροχρόνια διακονία να μάθουμε και να μεγαλώσουμε, να μεγαλώσουμε μαζί και να πλησιάζουμε τον Κύριο Ιησού, να μάθουμε ακόμα περισσότερα για την πίστη μας. Σας ευχαριστώ πολύ ».

Λίγο αργότερα ο π. Σωτήριος ευλόγησε και έκοψε το κέικ. Μάλιστα η πρεσβυτέρα επέλεξε να δώσει το πρώτο κομμάτι όχι στην οικογένεια, αλλά σε ένα παιδί, παλιό γνώριμό της, από το κατηχητικό σχολείο του Καθεδρικού, που έτυχε εκείνη την στιγμή να βρεθεί μπροστά της.

Παρόντα στην πρώτη θεία λειτουργία του π. Σωτηρίου ήταν εκτός από τα μέλη του Ευαγγελισμού και μέλη άλλων κοινοτήτων, όπως η Αγία Τριάδα του Νιού Ρασέλ και ο Καθεδρικός της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν.

Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι διέκρινες ανάμεσα στα μέλη και πολλούς νέους, που ακολούθησαν τον π. Σωτήριο στη νέα του κοινότητα.

Όλη η ιστορία της Κοινότητας είναι συμπυκνωμένη σε λίγες φωτογραφίες αριστερά, όπως μπαίνεις στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων «Δήμας». Εκεί θα δει κανείς την πλούσια κληρονομιά που υπάρχει από πλευρά αναμνήσεων στον Ευαγγελισμό. Όπου κατά το έτος 1933, η Κοινότητα στεγαζόταν σε ναό στην δυτική πλευρά του Μανχάταν αλλά στον δρόμο 54, διέθετε από τότε απογευματινό σχολείο. Στην σημερινή τοποθεσία η Κοινότητα μεταφέρθηκε πριν από 70 χρόνια.

Το κέικ που ετοίμασε η Κοινότητα για να υποδεχτεί τον π. Σωτήριο Μιχαλάτο, την πρεσβυτέρα Κάθυ και την κόρη τους Ευαγγελία. Φωτογραφία: ETA PRESS

Πηγή: anamniseis.net

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Καθαρίστηκε το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας (εικόνες)
Επόμενο άρθροΚρουαζιέρα: 2 φορές στο Αργοστόλι η Vista – Oceania Cruises