Νέο μέτρο στα σούπερ μάρκετ – Πώς θα κάνουμε πλέον τα ψώνια μας

Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε την έναρξη της εφαρμογής μειώσεων τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, διαθέσιμων πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με επικεφαλής τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, προς τους προμηθευτές τροφίμων και τα επώνυμα καταναλωτικά προϊόντα, καθώς και το οργανωμένο λιανεμπόριο της χώρας. Τόσο οι προμηθευτές όσο και τα σούπερ μάρκετ ανταποκρίθηκαν θετικά, και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα προσφέρουν στα καταστήματα περίπου 120 προϊόντα με μειωμένες τιμές, ως αρχικό στάδιο της δράσης αυτής.

Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να συμπεριληφθούν πάνω από 600 προϊόντα από διάφορους προμηθευτές, μέλη του ΣΕΒΤ, του ΕΣΒΕΠ, καθώς και άλλων συνεργαζόμενων προμηθευτών.

Οι μειώσεις τιμών στα 120 πρώτα προϊόντα κυμαίνονται μεταξύ 6% και 15%, ενώ οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για τις αντίστοιχες λίστες των προϊόντων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΙΕΛΚΑ και των εταιρειών σχετικών μετρήσεων (NielsenIQ, Circana, κλπ.) η συνεχής αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα στα προϊόντα που πωλούνται στα Σούπερ-Μάρκετ, αποτελεί πλέον μία σταθερή πραγματικότητα και αναμένεται ότι με την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Ανάπτυξης θα υπάρξει ακόμα περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα καταναλωτικά προϊόντα.

Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) συστάθηκε τον Μάιο 2023 με στόχο να εκφράζει και να προωθεί τις θέσεις του κλάδου σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο. Να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νόμιμο, υγιή & ελεύθερο ανταγωνισμό, προς όφελος των καταναλωτών και να αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στρατηγική ενδυνάμωση του ρόλου του λιανεμπορίου τροφίμων στη χώρα.

Ιδρυτικά μέλη της είναι οι μεγαλύτερες αλυσίδες Supermarket που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ενώ μέλη της μπορούν εν δυνάμει να είναι όλες οι αλυσίδες λιανεμπορίου τροφίμων στη χώρα μας ανεξαρτήτως μεγέθους και αριθμού καταστημάτων. Η Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας απαριθμεί σήμερα 20 αλυσίδες– μέλη.