Γιώργος Ζαπάντης: Νέος… George Floyd ο ομογενής που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας- Συγκλονίζει η μητέρα του (βίντεο)

Συγκλονίζει η μητέρα του: «Αν τον δω (σ.σ.: τον γείτονα που κάλεσε την Αστυνομία) θα τον φτύσω», είπε η Αθανασία Ζαπάντη

Σάλο έχει προκαλέσει άλλο ένα κρούσμα αστυνομικής βίας με το τελευταίο της θύμα να είναι ένας ελληνικής καταγωγής άνδρας στη Νέα Υόρκη. Ο Γιώργος Ζαπάντης, ο οποίος ήταν μέσα στο σπίτι του κι έπαιζε με ένα σπαθί σαμουράι. Ο γείτονάς του, για τον οποίο η μητέρα του νεκρού κατήγγειλε ότι ενοχλούσε τον γιο της, κάλεσε την Αστυνομία και τους είπε ότι υπάρχει οπλισμένος άνδρας.

Αλλοι γείτονες, κατέγραψαν τη σύλληψή του με κινητό και στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο 29χρονος ομογενής, είναι δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες, δεν αντιστέκεται, ωστόσο, δέχεται χτύπημα με όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης, το γνωστό τέιζερ. Το σοκ στην ελληνική ομογένεια είναι τεράστιο, ενώ ολόκληρη η αμερικανική κοινή γνώμη έχει θορυβηθεί, καθώς βλέπουν στο πρόσωπο του Γιώργου Ζαπάντη έναν ακόμη… George Floyd που πέφτει θύμα αστυνομικής βίας.

Ο Γιώργος Ζαπάντης, ο οποίος έπασχε από διπολική διαταραχή ήταν στο υπόγειο του σπιτιού του σύμφωνα με την καταγγελία του γείτονά του και ήταν ντυμένος μονομάχος και κρατούσε ένα σπαθί σαμουράι. Η αστυνομία έφτασε στο σπίτι του λίγο πριν τις 09.30 το βράδυ. Όταν εισέβαλαν στο σπίτι τον διέταξαν να πετάξει το σπαθί, αλλά εκείνος αρνήθηκε και τότε άρχισαν να τον χτυπούν με όπλο τέιζερ σύμφωνα πάντα με την εκδοχή της αστυνομίας. Λίγη ώρα αργότερα τον έβγαλαν στην αυλή.

Οι γείτονες του νεαρού αυτού ανθρώπου τον περιέγραψαν ως έναν πολύ καλό άνθρωπο ο οποίος φρόντιζε την αδερφή του που έπασχε από σύνδρομο down. Οι ίδιοι άνθρωποι είπαν ακόμα ότι ο Zapantis δεν απειλούσε κανέναν με το σπαθί και δεν καταλαβαίνουν γιατί  κλήθηκε η αστυνομία. Την ώρα της σύλληψής του μάλιστα όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στα βίντεο Ζαπάντης είναι άοπλος. Υπήρχαν στιγμές που ο άνθρωπος αυτός έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και εκείνοι τον ειρωνεύονταν. «Ολοι τα ίδια λέτε» του έλεγαν, ενώ ένας εξ αυτών φώναζε σε συνάδελφό του «χτύπα τον πάλι, χτύπα τον πάλι…»

Συγκεντρώνουν χρήματα διαδικτυακά για την κηδεία του

Συγγενής του θανόντος, η Μαρίνα Ζαπάντη έχει ανοίξει λογαριασμό σε ιστοσελίδα που γίνονται δωρεές για να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του, τα οποία η οικογένεια δεν μπορεί να καλύψει. Το ποσό που έχει οριστεί είναι 50.000 δολάρια και μέσα σε δύο ημέρες έχουν συγκεντρωθεί ήδη 40.000 δολάρια.

Η ιστοσελίδα δέχεται ακόμη προσφορές και πολλοί σπεύδουν να βοηθήσουν την οικογένεια του 29χρονου και συγκεκριμένα στη μητέρα και την αδελφή του, η οποία είναι παιδί με σύνδρομο down.

Συγκλονίζει η μητέρα του

Η μητέρα του 29χρονουΑθανασία Ζαπάντη δεν μπορεί να ξεπεράσει τον αδόκητο χαμό του γιου της κι εναποθέτει τις ελπίδες τις στην αυτοψία από ανεξάρτητο ιατροδικαστή για τα αίτια θανάτου του γιου της, εμμένοντας στην δολοφονία. Πρόσθεσε δε, ότι η Αστυνομία έπρεπε να καλέσει έναν κοινωνικό λειτουργό για να ηρεμήσει την κατάσταση. Οι γείτονες είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για την οικογένεια Ζαπάντη και για τον 29χρονο, ο οποίος από την μια στιγμή στην άλλη έχασε την ζωή του από την αστυνομική βία. «Φώναζα στους αστυνομικούς ότι παίρνει φάρμακα, ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα. Βάλτε του χειροπέδες και τελειώνετε», υποστήριξε ένας γείτονας του θύματος.

Όσο για τον γείτονα που κάλεσε την Αστυνομία και πολλοί τον θεωρούν υπεύθυνο για τον θάνατο του Ζαπάντη, σύμφωνα με μαρτυρίες την ώρα που του περνούσαν τις χειροπέδες, χειροκροτούσε. «Αν τον δω θα τον φτύσω», είπε η μητέρα του θύματος, ενώ υπάρχουν «φωνές» που ζητούν τη δίωξη του γείτονα για το ψευδές τηλεφώνημα στις Αρχές ότι υπήρχε άνδρας με όπλο. Η μητέρα του θανόντος μίλησε στον ΑΝΤ1 και τα λόγια της συγκλονίζουν…

Δείτε το βίντεο εδώ

Πηγή: ethnos.gr