Νέος ΚΟΚ: Πότε θα χάνεις το δίπλωμα για 5 έτη – Τι θα ισχύσει με τη διήθηση των δικύκλων

«Πράσινο» στην κίνηση των μοτοσυκλετών ανάμεσα στα ΙΧ αλλά «κόκκινο» στην στάθμευσή τους παράλληλα με το πεζοδρόμιο ώστε να καταλαμβάνουν θέση για ΙΧ.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε να καταγραφούν οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις και να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Το Carandmotor.gr δημοσιεύει αποκλειστικά τις τελευταίες αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει η Ειδική Επιτροπή αλλαγής του νέου ΚΟΚ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατηγοριοποίηση των κλήσεων, τις παραβάσεις και τις ποινές που αφορούν σε Αντικοινωνική Οδική Συμπεριφορά όπως επίσης και τη νέα πολιτική ποινών που θα εφαρμοστεί η οποία θα είναι μη τιμωρητικού χαρακτήρα και εστιασμένη στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Επίσης ο νέος ΚΟΚ προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές και πολυετή αφαίρεση της άδειας οδήγησης για τους οδηγούς που πραγματοποιούν πολύ σοβαρές παραβάσεις κατ’ επανάληψη ενώ δημιουργούνται κανόνες για την υπό όρους κίνηση των μοτοσυκλετών ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Τέλος μειώνεται στα 30 χλμ./ώρα το όριο ταχύτητας μέσα στις πόλεις αλλά με… μεταβατική ισχύ!

Πιο συγκεκριμένα, και όπως είχε αποκαλύψει το Carandmotor.gr στο νέο ΚΟΚ θεσπίζονται τέσσερις κατηγορίες παραβάσεων βάσει της επικινδυνότητας οι οποίοι και θα αναγράφονται με τους κωδικούς «Ε1, Ε2, Ε3, και E4».

Η κάθε μία από τις κατηγορίες Ε1, Ε2 και Ε3 θα έχει και δύο υποκατηγορίες (Α και Β) εκ των οποίων στην υποκατηγορία Α θα επιβάλλεται μόνο χρηματικό πρόστιμο και στην υποκατηγορία Β θα επιβάλλεται και διοικητική ποινή πέραν του χρηματικού προστίμου.

Για κάθε παράβαση Ε1 Α θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30 ευρώ ενώ αν η παράβαση αφορά και στην υποκατηγορία Β τότε θα αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για 10 ημέρες.

Για κάθε παράβαση της κατηγορίας Ε2 Α θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ ενώ αν η παράβαση αφορά και στην υποκατηγορία Β τότε θα αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για 20 ημέρες.

Για κάθε παράβαση της κατηγορίας Ε3 Α θα επιβάλλεται πρόστιμο 350 ευρώ ενώ αν η παράβαση αφορά και στην υποκατηγορία Β τότε θα αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για 30 ημέρες.

Για παράβαση της κατηγορίας Ε4 επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Επίσης στο νέο ΚΟΚ ξεκαθαρίζεται ότι το δίπλωμα επιστρέφεται μόνο με εξόφληση ή διακανονισμό του προστίμου!

Στις παραβάσεις Αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς πέραν των παραπάνω προστίμων προβλέπονται και επιπλέον διοικητικά μέτρα που περιλαμβάνουν επιπλέον αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες.

Για τις παραβάσεις που θεωρούνται ως ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόκληση ατυχήματος (π.χ. παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, χρήση κινητού, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μη χρήση ζώνης – κράνους κ.λπ.) προβλέπεται κλιμάκωση των ποινών σε περίπτωση υποτροπής της συγκεκριμένης παράβασης εντός χρονικού διαστήματος ενός έτους.

Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση διάπραξης ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων (π.χ. οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και STOP, κόντρες) για τρίτη φορά εντός 5 ετώναφαιρείται η άδεια οδήγησης για 5 έτη.

Σε περίπτωση που κάποιος οδηγός υποπέσει σε πολλά παραπτώματα που επιφέρουν χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές ποινές αυτά αθροίζονται!

Παραβάσεις Αντικοινωνικής Συμπεριφοράς

Οι παραβάσεις Αντικοινωνικής Οδικής Συμπεριφοράς θα αφορούν τον κωδικό «Σ» και θα περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση ράμπας ΑμεΑ, τη κίνηση σε Λεωφορειολωρίδες όπως επίσης και την κίνηση σε Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) οι οποίες θα προβλέπουν επίσης και την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.

Επίσης σε πάρα πολλές ποινές αποενοχοποιείται το όχημα και θα την «πληρώνει» ο οδηγός ώστε να συμμορφώνεται και βέβαια να εισπράττονται και τα πρόστιμα. Χαρακτηριστικά θα επισημάνουμε πως σε περίπτωση παράνομης στάθμευσης σε ράμπα ΑμεΑ θα αφαιρούνται επιτόπου οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος οι οποίες επιστρέφονται όταν προσκομιστεί η άδεια οδήγησης.

Το δίπλωμα θα αφαιρείται, μέσω του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ), είτε στους 25 πόντους ποινής κατά τη διάρκεια 3 ετών, είτε σε περίπτωση επανάληψης σοβαρής παράβασης εντός του ίδιου έτους (π.χ. παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).

Όριο 30 χλμ./ώρα με μεταβατική ισχύ

Στο νέο ΚΟΚ θεσπίζεται και νέο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα στις πόλεις αλλά με μεταβατική ισχύ. Προφανώς η μεταβατική ισχύς θεωρήθηκε αναγκαία ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα επιπλέον μέτρα για την εφαρμογή του νέου ορίου αλλά και την ολοκλήρωση των μελετών από τους συγκοινωνιολόγους.

Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ για τις μοτοσυκλέτες;

Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στο νέο ΚΟΚ για τις μοτοσυκλέτες καθώς θα επιτρέπεται υπό όρους η διήθησή τους ανάμεσα στα αυτοκίνητα! Επίσης προβλέπεται και ειδική επιφάνεια αναμονής τους σε σηματοδοτούμενους κόμβους. Παράλληλα θα ρυθμιστεί επιτέλους και μία μεγάλη αδικία που έχει καταγραφεί σε όλη την Ελληνική επικράτεια με κάποιους ιδιοκτήτες δίκυκλων να παρκάρουν παράλληλα με το πεζοδρόμιο τις μοτοσυκλέτες τους ώστε να έχουν θέση στάθμευσης όταν επιστρέφουν με το αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με το νέο ΚΟΚ τα δίκυκλα θα πρέπει να παρκάρονται σε κάθετη θέση με το πεζοδρόμιο ώστε να μην καταλαμβάνουν τη θέση στάθμευσης κάποιου αυτοκινήτου.

Online η βεβαίωση των παραβάσεων

Την ενημέρωση των παραβατών οδηγών έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο έχει δημιουργήσει ένα σύστημα στο οποίο θα μπορούν να αναρτούν online τις παραβάσεις τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η Δημοτική Αστυνομία.

Οι παραβάτες οδηγοί θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν άμεσα την κλήση που τους έχει βεβαιωθεί με τη χρήση κωδικού RF μέσω του συστήματος IRIS χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα ή πραγματοποιώντας μεταφορά χρημάτων με τη χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Με την online ανάρτηση της παράβασης θα λυθεί επίσης και ένα τεράστιο θέμα που έχει προκύψει και αφορά στην ενημέρωση των εταιρειών ενοικιάσεων αυτοκινήτων οι οποίες αμέσως θα ειδοποιούν τους πελάτες τους για την παράβαση και την χρέωση αυτής στο λογαριασμό τους.

Όσον αφορά στις ενστάσεις που πιθανώς να θέλουν να υποβάλλουν οι παραβάτες οδηγοί αυτές θα κατατίθενται ηλεκτρονικά ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις που υπάρχουν από την φυσική παρουσία ενώ είναι πολύ πιθανό οι ενστάσεις να μπορούν να κατατεθούν και στα ΚΕΠ.

Η online βεβαίωση των παραβάσεων σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr θα ξεκινήσει ππιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα επεκταθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.

πηγή: carandmotor.gr