Νίκος Δόριζας: Αφιέρωμα στον κορυφαίο Κεφαλονίτη μουσικό που έφυγε από τη ζωή (εικόνες+βίντεο)

Προσωπογραφίες Κεφαλλήνων Λαϊκών Οργανοπαιχτών και Τραγουδιστών: Νίκος Δόριζας Επιστημονική Επιμέλεια: Νικόλαος Μπούκας & Λαμπρογιάννης Πεφάνης

Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου & Μουσικών Οργάνων – Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Ο Νίκος Δόριζας του Διονυσίου και της Δημαρίστης το γένος Τσάση γεννήθηκε στα Δοριζάτα στις 6 Δεκεμβρίου του 1931. Ήταν ο μικρότερος από τα πέντε αγόρια που απέχτησε η οικογένεια, τον Γιώργο, τον Ηλία, τον Βύρωνα και τον Μάριο.

Όλοι στην οικογένειά του ασχολούνταν ερασιτεχνικά με τη μουσική και ήταν φυσικό επακόλουθο να μυηθεί από πολύ μικρή ηλικία στην τέχνη των ήχων.

Αρχικά, έμαθε να παίζει φυσαρμόνικα και λίγο αργότερα κιθάρα και ακορντεόν, ενώ είχε προβεί και στην κατασκευή ενός αυτοσχέδιου πιάνου. Αργότερα κατετάγη στο 573ο τάγμα πεζικού και συμμετείχε ως κινηματογραφιστής στην ελληνική αποστολή στον πόλεμο της Κορέας.

Μετά την αποστράτευσή του και την εγκατάστασή του στην Κεφαλονιά άνοιξε κατάστημα επιδιορθώσεων ηλεκτρονικών συσκευών και στις 9 Μαΐου του 1959 παντρεύτηκε την Αγγελική Σιμάτου.

Το 1965 δημιούργησε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Νίκος», τον οποίο και διατήρησε έως το 1967. Παράλληλα, δημιούργησε διάφορα μουσικά σχήματα συμμετέχοντας σε ποικίλες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τον τρόπο που έπαιζε τα «ευρωπαϊκά», στα οποία είχε από πάντα μια ιδιαίτερη κλίση.

Ηχογράφηση: Κωνσταντίνος Κιόσης, Δημήτρης Βλαχοπάνος, Μιχαήλ Πονηρός Μίξη ήχου, Μοντάζ: Κωνσταντίνος Κιόσης