Νίκος Καββαδίας: Δείτε βίντεο με σπάνια συνέντευξη του ποιητή 55 χρόνια μετά

Ο σπουδαίος ποιητής είχε μιλήσει στο ΡΙΚ από το κατάστρωμα του πλοίου «Απολλωνία» κατά την επίσκεψή του στη Λεμεσό

Μιλούσε μόνο όταν είχε να πει κάτι, παρ’ ότι ο ίδιος έλεγε πολλά περισσότερα με τον βίο του και το έργο των ποιητικών συλλογών του. Ο Νίκος Καββαδίας, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές του 20ου αιώνα, είχε παραχωρήσει στο κυπριακό ΡΙΚ, το 1965, μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου «Απολλωνία», καθώς ταξίδευε για τη Λεμεσό.

Η συνέντευξη ψηφιοποιήθηκε από το ΡΙΚ και προβλήθηκε εκ νέου. Ο Νίκος Καββαδίας είχε μιλήσει στον δημοσιογράφο Κώστα Σερέζη, χαρίζοντάς του μία μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία.

Στο βίντεο, ο σπουδαίος ποιητής μιλά για τη μεγάλη του αγάπη, την Κύπρο και απαγγέλλει ένα ποίημα του λαϊκού ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη με κυπριακή προφορά. Είναι ένα απόσπασμα από το “Βούττημαν Ήλιου”. “Ἂρκον πὢν νά μέ παίρνουσιν οἱ τέσσερις τζι ἐμέναν μές τζ’είν’ τήν ἀνακατωσ’ιάν Ἒλα τζ’ ἐσού στήν ἐκκλησ’ιάν Μέν ἀντραπῆς κανέναν. … Τούς ζωντανούς ἒν πὢχουσιν μάσ ‘ην τζι ἐν τούς χωνεύκουν. Τούς πεθαμμένους συχχωροῦν Ἒν φούχτα χῶμαν τζι ἐν μποροῦν. Κόρη, νά τούς παιδεύκουν.”

Η συνέντευξη ψηφιοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος II». Με την ολοκλήρωση του Έργου, τον Φεβρουάριο του 2020, ψηφιοποιούνται και αναδεικνύονται 500 ώρες οπτικοακουστικού και μουσικού υλικού πνευματικής κυριότητας ΡΙΚ, περισσότερες από μισό εκατομμύριο σελίδες κυπριακών εφημερίδων, οι οποίες φυλάσσονται στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, καθώς και οι σημαντικότερες εφημερίδες που έχουν εκδοθεί στην νήσο της Ρόδου και οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την Κύπρο και τη σύγχρονη ιστορία του πολύπαθου νησιού.

Δείτε το βίντεο από την υπέροχη συνέντευξη με έναν άνθρωπο που είχε πάρα πολλά να πει, αλλά μιλούσε σπάνια, αρκούμενος στα μηνύματα που εξέπεμπαν τα ποιήματά του:

Πηγή: protothema.gr