Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έρχονται από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Κυκλοφορίας NOAA, υπάρχει υψηλός κίνδυνος σχηματισμού ισχυρών μεσογειακών κυκλώνων από τον Σεπτέμβριο που μπορεί να διατηρηθεί όλη την φθινοπωρινή περίοδο στη Μεσόγειο, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων. Η αιτία πίσω από από αυτό το ενδεχόμενο είναι τα κύματα καύσωνα που ανέβασαν τον υδράργυρο όχι μόνο στο έδαφος αλλά και στην επιφάνεια της θάλασσας κατά μήκος της λεκάνης της Μεσογείου.

Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της Μεσογείου η θερμοκρασία έχει αγγίξει ακόμα και τους 30 βαθμούς κελσίου, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας είναι έως και 5 βαθμούς κελσίου πάνω από το μεσοπρόθεσμο μέσο όρο. Αυτό λοιπόν από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθούν κατά το ξεκίνημα της φθινοπωρινής περιόδου μέτωπα με ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να εξελιχθούν ακόμα και σε μεσογειακούς κυκλώνες, αρκεί μία ψυχρή μάζα αέρα προερχόμενη από τον Ατλαντικό και τα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης να συγκρουστεί με τα ιδιαίτερα θερμά ύδατα της Μεσογείου.

Παράλληλα, οι μετεωρολόγοι έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι φέτος ακόμα και στον Ατλαντικό Ωκεανό αναμένεται σημαντική αύξηση των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων, η οποία μέσα από τις αναλύσεις δείχνει ότι θα είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο. Μάλιστα το ποσοστό αυτού του σεναρίου αυξάνεται κατά 65%. Επομένως, εκτός από την Μεσόγειο και ο Ατλαντικός Ωκεανός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δραστήριος φέτος. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κύριοι παράγοντες της αύξησης αυτών των φαινομένων είναι η ψυχρή φάση La Ninia η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, καθώς και η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας στον Ατλαντικό Ωκεανό και στη θάλασσα της Καραϊβικής.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες τείνουν να κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, όταν τον περασμένο αιώνα ήταν πιο σπάνιο φαινόμενο. Πλέον οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας στη λεκάνη της Μεσογείου θα γίνει η αιτία να έχουμε κάθε χρόνο τον σχηματισμό μεσογειακών κυκλώνων που να συνοδεύονται από δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα, πλήττοντας χώρες που δεν έχουν ούτε τις προδιαγραφές, αλλά ούτε και τις υποδομές για την αντιμετώπιση τέτοιων ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων.

Πηγή : ilmeteo.it

Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία 

Πηγή: https://www.meteo24news.gr/

Προηγούμενο άρθρο“ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ !!!! Το φερόμενο ως υπόμνημα του δήμαρχου κ. Μάκη Μονιά?”
Επόμενο άρθρο«Βόμβα»: Ζητάνε πίσω τα αναδρομικά συντάξεων -Έρχεται… κεραμίδα