Νόμιμο ή παράνομο το παρκάρισμα στα αριστερά του δρόμου; Τι ισχύει στην Ελλάδα

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αποτελείται από δεκάδες άρθρα και υποενότητες. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να γνωρίζει επακριβώς τι ισχύει σε κάθε διάταξη. Ειδικά για τη στάση και τη στάθμευση, οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν τι ορίζει ο νόμος.

Στους δρόμους ανά την επικράτεια και ειδικά μέσα στα αστικά κέντρα, συνηθίζεται οι οδηγοί να παρκάρουν τόσο από την δεξιά όσο και από την αριστερή πλευρά των δρόμων. Όπως όμως αναφέρει ο ΚΟΚ, μέσα στις κατοικημένες περιοχές, σε θέσεις όπου επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση, οι οδηγοί υποχρεούνται να παρκάρουν το όχημα όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος. Στην αριστερή πλευρά, η στάση και η στάθμευση απαγορεύονται.

Αντίθετα, στους μονόδρομους επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση και στην αριστερή πλευρά, εφόσον υπάρχουν πινακίδες ή διαγραμμίσεις που ορίζουν κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, οι οδηγοί υποχρεούνται να αφήνουν ελεύθερο χώρο πλάτους 1 μέτρου τουλάχιστον, για τη διέλευση των πεζών.

Όσον αφορά στα φορτηγά μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους πάνω από 3,5 τόνους, λεωφορείων, μηχανημάτων έργων, αγροτικών μηχανημάτων, ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση για περισσότερο από 24 συνεχείς ώρες. Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες, οι οποίοι μεριμνούν και για τη φύλαξή τους, ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημόσιας Τάξης και Περιβάλλοντος, χωροταξίας και Δημόσιων ‘Εργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής, στην οποία προβλέπονται και οι δαπάνες φύλαξης και συντήρησης

Πόσο είναι το πρόστιμο για παρκάρισμα στα αριστερά

Σύμφωνα με το Άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εκτός κατοικημένων περιοχών επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση μόνο στους χώρους που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτόν, από τη δεξιά πλευρά του οδοστρώματος και προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας πλευράς, εκτός αν ορίζεται με σήμανση διαφορετικά. Όποιος παρκάρει παράνομα από την αριστερή πλευρά, μπορεί να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 40 ευρώ.

πηγή: gocar.gr