Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Μεγάλη η υποστελέχωση-Εκπέμπουμε ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ!

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι η Κεφαλονιά ( όπως η Χίος και η Σαντορίνη) ανήκει στο δεύτερο άξονα του σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών κορωνοϊού εν΄όψει της τουριστικής περιόδου επειδή δε διαθέτει ΜΕΘ, ο εξοπλισμός της οποίας υπήρχε αλλά δόθηκε με ευθύνη της Διοίκησης του ΓΝΚ κατ’ εντολή της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ σε νοσοκομείο της Πάτρας. Αντίθετα η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος ανήκουν στον πρώτο άξονα έχοντας νοσοκομεία – πυλώνες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα βαριά περιστατικά έχοντας 5 και 3 κλίνες ΜΕΘ αντίστοιχα. Ακόμη και η Λευκάδα ανήκει στον πρώτο άξονα λόγω της εγγύτητάς της με την ηπειρωτική Ελλάδα. Από τα τέσσερα νησιά του Ιονίου η Κεφαλονιά είναι το μόνο νησί που υποβαθμίζεται ανήκοντας στο δεύτερο άξονα, με ευθύνη της κυβέρνησης , της 6ης ΥΠΕ και του Διοικητή του ΓΝΚ. Αντί να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει η ΜΕΘ, αυτή ξηλώθηκε μέσα σε μια νύχτα. Από τις 40 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που ζητήθηκαν προσλήφθηκαν μόλις 6 επικουρικές νοσηλεύτριες , που όχι μόνο επαρκούν για να λειτουργήσει ΜΕΘ ( εάν και όταν επιστραφεί ο εξοπλισμός ) αλλά ούτε για να αντικαταστήσουν το κουρασμένο νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μη μπορεί να λάβει λίγες μέρες κανονικής άδειας για να πάρει μια ανάσα, ώστε να είναι ετοιμοπόλεμο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που αναμένεται το φθινόπωρο.

Οι μισές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ακάλυπτες με αποτέλεσμα το εναπομείναν να εργάζεται σε συνθήκές εργασιακής γαλέρας καταστρατηγούμενης της εργασιακής νομοθεσίας, χωρίς να περνούν τουλάχιστον 12 ώρες από τη μια βάρδια στην άλλη, χωρίς να δίνονται πάντα 2 ρεπώ την εβδομάδα, με συσσωρευμένες χρωστούμενες ημέρες κανονικής άδειας και με μειωμένες τις αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού εφόσον δεν επαρκεί η χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία, τη στιγμή που απλόχερα δίνεται στις ιδιωτικές κλινικές,στους καναλάρχες και τους τραπεζίτες.

Η ίδια δυσχερής κατάσταση επικρατεί και στην Ιατρική Υπηρεσία με πολλά κενά στις θέσεις των γιατρών. Από τους 7 επικουρικούς γιατρούς που ζητήθηκαν προσλήφθηκε μόνο ένας Παθολόγος ο οποίος αμέσως παραιτείται, μένοντας το ΓΝΚ μόνο με ένα μόνιμο Παθολόγο, (εφόσον ο έτερος μόνιμος Παθολόγος πρόσφατα παραιτήθηκε κι αυτός) που εξουθενώνεται να αντιμετωπίζει περιστατικά 30 μέρες το μήνα. Παραίτηση αναμένεται και του ενός εκ των δύο αναισθησιολόγων που έχουν απομείνει , με αναμενόμενο πρόβλημα στη λειτουργεία των τακτικών χειρουργείων ενώ οι αναπνευστήρες που δίνονταν ως δωρεά αναμένεται να έχουν την ίδια τύχη με τον μεταφερθέντα εξοπλισμό της ΜΕΘ, εφόσον απομένει μόνο ένας γιατρός από τις ειδικότητες που τους χειρίζονται και μόνιμες προσλήψεις ιατρών δεν γίνονται. Πολλά κενά παραμένουν στις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες ενώ σε άλλες δεν υφίστανται καθόλου γιατροί (ΩΡΛ, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος).

Η Αιμοδοσία είναι χρόνια τώρα χωρίς Αιματολόγο γιατρό με το εργαστηριακό προσωπικό να υπερβάλει εαυτόν για να ανταπεξέλθει σ’αυτές τις συνθήκες. Άμεση είναι η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου Ακτινολογικού- Ραδιολογικού προσωπικού για να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών εφόσον συχνά δεν επαρκεί το προσωπικό για να σχηματιστεί βάρδια.

Στο φαρμακείο του νοσοκομείου καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας για τον κορωνοϊό υπηρετεί μόνη της η μόνιμη Φαρμακοποιός του Νοσοκομείου μας καθώς η επικουρική φαρμακοποιός βρίσκεται σε άδεια ειδικού σκοπού. Παρά τις αγωνιώδεις εισηγήσεις αυτής και αρμοδίων οργάνων για βοήθεια η Διοίκηση δεν ανταποκρίθηκε. Αντιθέτως καταργώντας την έννοια της εφημέρευσης του φαρμακείου ζητεί από αυτήν να παρέχει φάρμακα στα τμήματα και τις κλινικές του Νοσοκομείου με διαδικασία αντίθετη από αυτήν που προβλέπει ο Νόμος ασκώντας σε αυτήν ηθικές πιέσεις και διλήμματα. Κωφεύει η Διοίκηση στα αιτήματα για απόσπαση διοικητικού προσωπικού ( με τη δικαιολογία ότι θα στελεχωθεί με επικουρικό προσωπικό ” …αν και εφόσον…”, ήτοι σε ένα αόριστο χρονικό σημείο, ενώ συγχρόνως το Νοσοκομείο ολοένα και αποδυναμώνεται) αναγκάζοντάς την να κάνει πέραν της επιστημονικής της εργασίας το διοικητικό υπάλληλο , τον αποθηκάριο, το μεταφορέα κλπ χωρίς ξεκούραση και αντικατάσταση. Δεν έλαβε η Διοίκηση υπ’ όψιν ούτε τις εισηγήσεις για δημιουργία ειδικών συνθηκών προστασίας από τον κορωνοϊό ( δημιουργία παραθύρου εξυπηρέτησης του κοινού, θυροτηλεφώνου κλπ) ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στο φαρμακείο πιθανών ασθενών με τον κίνδυνο επιμόλυνσης του χώρου.

Τέλος όσον αφορά την εφημέρευση, απόφαση που έπρεπε να ληφθεί από την αρχή του χρόνου σχετικά με τις ημέρες και τον τρόπο εφημέρευσης του Φαρμακείου , αναβάλλετο από τη Διοίκηση εντέχνως τους τελευταίους μήνες, απαξιώνοντας την προσφορά της Φαρμακοποιού ( που καθ’ ‘ολη τη διάρκεια της πανδημίας κάλυπτε όλες τις ημέρες το μήνα), μη αναλογιζόμενη η Διοίκηση την αναγκαιότητα της εύρυθμης και σύννομης λειτουργίας του.

Η Ψυχιατρική Κλινική, αν και προσλήφθηκε Ψυχίατρος, παραμένει ερμητικά κλειστή ταλαιπωρώντας τους ψυχικά ασθενείς να διακομίζονται σε ψυχιατρικές κλινικές άλλων νοσοκομείων εκτός νομού ή ρισκάροντας την ασφάλειά τους όταν νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, στην οποία δεν υφίσταται το κατάλληλο ασφαλές θεραπευτικό περιβάλλον.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά , δρομολογείται και η διάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού με τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κλάδων (ένα κλάδο ΠΕ,ΤΕ και ένα ΔΕ) υποβαθμίζοντας το ΔΕ νοσηλευτικό προσωπικό από τη στιγμή που λειτουργεί μόνο του (χωρίς την παρουσία ΤΕ ή ΠΕ νοσηλευτών) ολόκληρα νασηλευτικά τμήματα κάνοντας πέρα απ’ τα καθήκοντά του όλες τις νοσηλευτικές πράξεις κρατώντας όρθιο το νοσοκομείο και διασφαλίζοντας την υγεία των ασθενών. Μετά τα υποκριτικά χειροκροτήματα αποκαλύπτεται η αλήθεια του ” διαίρει και βασίλευε”.

Γι’ αυτό ως Σωματείο Υπαλλήλων ΓΝΚ ζητάμε:

Τη δημιουργία ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ με διακριτά καθήκοντα και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα της κάθε κατηγορίας.

Μόνιμες προσλήψεις πανελλαδικά 3000-4000 ανά έτος ώστε να καλύπτονται οι 1500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις.

Μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων (ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ, επικουρικοί κλπ) εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις ΣΔΙΤ. Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.

Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεά Υγεία-Πρόνοια.

Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου αποτελεί ΚΙΝΔΥΝΟ.

Εκπέμπουμε ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ!

Για το Δ.Σ. Του Σωματείου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΑΡΑΣ ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ