Ντόρα Μπακογιάννη: Η πρώτη δήλωση μετά την αποκάλυψη για τον καρκίνο – «Δεν είναι η πρώτη ατυχία στη ζωή μου, ελπίζω να είναι η τελευταία»

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο γι’ αυτό το απίστευτο κύμα συμπαράστασης το οποίο έχω λάβει από το πρωί».

Αυτά είπε καταρχάς η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την τοποθέτησή της, κατά τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τους πολίτες «Η βόρεια Αθήνα συζητά».

Σε ερώτηση για το πρόβλημα υγείας που όπως η ίδια αποκάλυψε, αντιμετωπίζει, η Ντόρα Μπακογιάννη, συνέχισε: «Θεωρώ ότι ένα δημόσιο πρόσωπο που έχει κάνει χιλιόμετρα στην Πολιτική έχει υποχρέωση να πει την αλήθεια και για τα θέματα υγείας του.

 

Πρέπει να στείλει ένα μήνυμα σε όλους περνούν το ίδιο ότι δεν είναι μόνοι τους. Να τους πει ότι ο καρκίνος είναι μια αρρώστια η οποία πολεμιέται, σήμερα ακόμα περισσότερο από το παρελθόν. Δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη.

Δεν είναι η πρώτη ατυχία στη ζωή μου. Ελπίζω όμως να είναι η τελευταία. Ελπίζω κι από αυτή την προσπάθεια να βγω ακόμα πιο δυνατή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Τα μηνύματα που έχω λάβει είναι τόσο πολύ συγκινητικά. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων».

Καθηγήτρια αιματολογίας αναλύει στο Live News όλα τα δεδομένα για το πολλαπλό μυέλωμα

«Είμαι μία από τους 500». Έτσι ανακοίνωσε η Ντόρα Μπακογιάννη νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 18.10.2021, μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης πως ο καρκίνος της «χτύπησε την πόρτα».

«Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ. Δεν είναι ποτέ εύκολο ν’ ακούς ότι έχεις καρκίνο. Ωστόσο η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται. Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου», ανέφερε ακόμη η Ντόρα Μπακογιάννη,η οποία ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει την πολιτική της δράση κανονικά και ευχήθηκε τα καλύτερα και στους υπόλοιπους 499 που κάθε χρόνο βρίσκονται αντιμέτωποι με το πολλαπλό μυέλωμα.

«Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου. Στους άλλους 499, ένα έχω να πω: αυτή είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις. Παράλληλα. Ταυτόχρονα».

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται πλέον ειδικά αν εντοπιστεί νωρίς

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών η οποία επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια που παράγουν αντισώματα. Πριν από την ανάπτυξη των χημειοθεραπειών, ο μέσος ασθενής επιζούσε μόνο για μερικούς μήνες.

Σήμερα όμως η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια, χωρίς όμως να μπορεί να ιαθεί. Οι μισοί και πλέον ασθενείς επιζούν για τουλάχιστον μια πενταετία, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Ακόμα καλύτερες είναι οι προοπτικές όταν ο καρκίνος εντοπίζεται σε αρχικά στάδια (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα με το οποίο διαγνώστηκε).

«Πλημμύρισαν» με ευχές την Ντόρα Μπακογιάννη

Το facebook της υπουργού γέμισε ευχές από απλούς πολίτες ενώ και πολιτικοί της συνοδοιπόροι αλλά και αντίπαλοι της εύχονται να ξεπεράσει την περιπέτεια της.

«Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι δυνατός άνθρωπος και με σιδερένια θέληση. Θα εξέλθει και από αυτή την δοκιμασία νικητής. Πολλά Περαστικά», έγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης.

«Θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη στην Ντόρα Μπακογιάννη για τη μάχη που έχει να δώσει. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά!», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Δημόσια μηνύματα έστειλαν αργότερα τόσο ο γιος της, Κώστας Μπακογιάννης, όσο και ο αδερφός της και πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρώην υπουργός από την μεριά της τονίζει πως είναι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθει αποφασισμένη να νικήσει την ασθένεια της.

Ντόρα Μπακογιάννη

Τι λένε οι ειδικοί

Η καθηγήρια αιμοτολογίας, Ειρήνη Κατωδρύτου εξηγεί στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο τι προκαλεί η συγκεκριμένη ασθένεια, τονίζοντας πως πιστεύει ότι οι Έλληνες γιατροί με την κατάρτισή τους και τα μέσα που διαθέτουν, είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, ειδικά αν αυτή ανακαλυφθεί σε πρώιμα στάδια.

«Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια μορφή καρκίνου του αίματος. Ξεκινά από τον μυελό των οστών. Εκεί υπάρχουν τα πλασματοκύτταρα, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγουν τα γνωστά σε όλους αντισώματα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αυτά τα κύτταρα είναι παθολογικά», είπε αρχικά, αναλύοντας στην συνέχεια τι μπορεί να συμβεί αναλόγως και με την κατάσταση του ασθενούς.

Επίσης είπε ότι στο παρελθόν μιλούσαμε για ανίατη ασθένεια, ωστόσο τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου υπάρχουν καινούρια φάρμακα που έχουν βελτιώσει θεαματικά την κατάσταση.

«Η αρρώστια είναι ανίατη, αυτό όμως που έχουμε κατορθώσει είναι να την μετατρέπουμε με τα φάρμακά μας σε χρόνια νόσο», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως λόγω της «έκρηξης» των νέων φαρμάκων, κάποιοι ασθενείς μπορεί -σε βάθος χρόνου- να πετύχουν και την ίαση.

Πηγή: Live News.