Ο Ανδρέας είναι μεγάλος αγωνιστής και θα τα καταφέρει

Δέκα με δεκαπέντε μέρες απομένουν, για να ολοκληρωθεί η εξελιγμένη ακτινοθεραπεία με πρωτόνια, στην οποία υποβάλλεται από τις περίπου 20 Απρίλη, στο Trento της Ιταλίας, ο μικρός Ανδρέας από την Πάτρα, που η περιπέτεια του συγκίνησε και κινητοποίησε το πανελλήνιο.

Η «Πολιτεία» παρακολουθεί εναγωνίως την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώνοντας την ευχή της με τις ευχές όλων ώστε ο μικρός Ανδρέας Τσιλιγκαρίδης που, ως γνωστόν, διαγνώσθηκε με κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο, να καταφέρει να βγει μεγάλος νικητής από αυτή την «μάχη», που η ζωή του επιφύλαξε.

Σύμφωνα με τα νεότερα, που επιβεβαίωσε η επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Μαριάννα Αργέντου, η φάση της θεραπείας είναι ήδη στο τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ήδη τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, από τη μέχρι τώρα πορεία της θεραπείας και την ανταπόκριση του 10χρονου, πράγμα που άπαντες εύχονται να επιβεβαιωθούν και με το παραπάνω, όταν με το τέλος της θεραπείας γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

«Αν και ούτως ή άλλως υπάρχει πολύς ακόμα δρόμος μπροστά…, καθώς μετά την Ιταλία το παιδί θα πρέπει μάλλον να ταξιδέψει στην Αθήνα για χημειοθεραπείες και ίσως πιο μετά στην Γερμανία», όπως διευκρινίζει με νόημα στην «Πολιτεία», η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών.

Του σχολείου δηλαδή, στο οποίο φοιτά ο μικρός Ανδρέας και όπου εκ μέρους Γονέων και Εκπαιδευτικών, καταβλήθηκε εξ αρχής αξιοθαύμαστη προσπάθεια, όταν απαιτήθηκε η κινητοποίηση οικονομικής ενίσχυσης για την εξασφάλιση του αναγκαίου ταξιδιού, στο συγκεκριμένο Παίδο-ογκολογικό κέντρο της Ιταλίας. Το «Centro di Protonterapia» στο Trentino της Ιταλίας, που ειδικεύεται παγκοσμίως στην ακτινοθεραπεία με πρωτόνια.

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ

Το ενδιαφέρον, δύο μήνες τώρα, παραμένει αμείωτο από όλους. Τόσο από τους γονείς των συμμαθητών του μικρού Ανδρέα, όσο και από τους δασκάλους του και τον διευθυντή του σχολείου του (26ο Δημοτικό) Τάσο Νταγιούκλα, ο οποίος μιλώντας στην «Πολιτεία», κατ’ αρχάς τόνισε την μεγάλη λαχτάρα με την οποία όλοι οι εκπαιδευτικοί περιμένουν τη θετική έκβαση της υπόθεσης για τον μικρό μαθητή τους, αλλά και να γυρίσει στο σχολείο «δυνατός» και να τον έχουν πάλι κοντά τους.

Σχολίασε παράλληλα, όμως, και την αξιοπρόσεκτη και συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, στο άκουσμα της ανάγκης παροχής βοήθειας και συνδρομής. Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Βγήκε στην επιφάνεια το καλό, που έχουμε μέσα μας ως άνθρωποι». Και τονίζοντας την τεράστια σημασία που είχε αυτή η άμεση και «απρόσμενη ευαισθητοποίηση όλων», την οποία χαρακτήρισε, ως «ενθαρρυντικό μήνυμα και ελπίδα για το αύριο της κοινωνίας».

Εξηγώντας επίσης: «Αναδείχθηκε η θετική πλευρά της κοινωνίας μας. Δεν είναι μόνο εκείνη η πλευρά των κακώς κειμένων. Υπάρχει και η πλευρά της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της στήριξης στον διπλανό μας. Και αυτό έχει ιερή αξία». Μη παραλείποντας, επίσης, να επισημάνει και την επίσης θετική πλευρά που μπορούν να έχουν τα social media, αφού από αυτά ξεκίνησε η διάδοση του μηνύματος, προς κινητοποίηση στήριξης του μικρού Ανδρέα.

«Υπήρξαν άνθρωποι από κάθε σημείο της Ελλάδας που επικοινωνούσαν με το σχολείο μας, για να βοηθήσουν θέλοντας μόνο να βεβαιώσουν πως επρόκειτο για μια υπαρκτή και πράγματι σοβαρή περίπτωση», μας λέει.

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η συγκινητική ανταπόκριση-ευαισθητοποίηση του κόσμου, από Ελλάδα και Κύπρο καθώς επίσης και από την ομογένεια, είχε τονιστεί μέσω facebook και από την επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Μαριάννα Αργέντου, η οποία λίγο πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού στην Ιταλία, είχε γράψει εκ μέρους της οικογένειας:

«Εκ μέρους της οικογένειας του μικρού μας ήρωα, του Αντρέα, σας μεταφέρω τα βαθιά αισθήματα ευγνωμοσύνης, για την πρωτοφανή ανταπόκριση στο δημόσιο κάλεσμα για υποστήριξη του αγώνα του. Η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι φίλοι μας από την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τον απόδημο Ελληνισμό, είναι πραγματικά συγκινητική και μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον. Νιώθουμε πια, ότι ο Αντρέας έχει πολλούς ανάδοχους γονείς και υποστηρίζεται από μια ευρύτερη οικογένεια σπουδαίων ανθρώπων. Τώρα πια το τέλος του άνισου αγώνα του αγαπημένου μας Αντρέα είναι ορατό. Την ερχόμενη Πέμπτη ταξιδεύουμε για το Trento της Ιταλίας. Με τη δική σας βοήθεια επιτεύχθηκε ο στόχος, που πριν από λίγες μέρες ήταν μακρινό όνειρο. Ο μικρός Αντρέας επιτέλους χαμογελά και ελπίζει στο θαύμα».

Ενώ ο πατέρας του παιδιού, Ιάσων Τσιλιγκαρίδης, μιλώντας λίγο πριν την αναχώρηση στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, είχε δηλώσει συγκινημένος: «Δεν είναι μόνο τα χρήματα, είναι η ευχή, είναι η ευλογία να πάνε όλα καλά. Η αγάπη που έχουμε λάβει, δεν περιγράφεται με λόγια».

Η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η «Οδύσσεια» του δεκάχρονου Ανδρέα ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο μαζί με τη «μάχη» του για τη ζωή του, που όσο σκληρή κι αν είναι ο ίδιος την δίνει με δύναμη και χαμόγελο.

Προηγήθηκε η διάγνωση του κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο το περασμένο φθινόπωρο και μετά, ένας τεράστιος αγώνας επιβίωσης μετά από επέμβαση που έγινε στην Αθήνα και εξαντλητικές χημειοθεραπείες. Στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαία και κρίσιμης σημασίας, η μετάβασή του στο εξιδεικευμένο Παίδο-ογκολογικό κέντρο στην Ιταλία, για να υποβληθεί σε συνεδρίες ακτινοθεραπείας με πρωτόνια, μέθοδος που δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

ΠΟΛΙΤΕΙΑ (Αχιλλέας Ροδίτης)

Πηγή: flamis.gr