Ο καιρός μέχρι την Τρίτη του Πασχα

Ο καιρός φέτος το Πάσχα θα είναι καλός αλλά η σκόνη από την Αφρική ήρθε για να μείνει. Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Νίκος Καντερές – προγνώστης μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής Πρόγνωσης ΕΜΥ, φέτος ζούμε ένα από τα πιο ισχυρά επεισόδια σκόνης.

Πιο αναλυτικά:

Ο καιρός θα είναι ζεστός, υγρός και μουντός θα παραμείνει ο καιρός για το υπόλοιπο της μεγάλης Τετάρτης.

«Μουντός θα είναι για δύο λόγους. Και γιατί υπάρχει αραιή συννεφιά, λόγω ενός ασθενούς, βαρομετρικού χαμηλού που υπάρχει στη Λιβύη και με το νοτιοδυτικό ρεύμα δίνει αυτή την αραιή συννεφιά, αλλά το πιο σημαντικό είναι η μεταφορά σκόνης, η οποία καλύπτει όχι μόνο την Ελλάδα. Φτάνει στα Βαλκάνια, φτάνει μέχρι την κεντρική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα επεισόδιο σκόνης που παρατηρείται την άνοιξη, σχεδόν κάθε χρόνο και αυτή τη φορά φαίνεται ότι είναι πιο ισχυρό.

Οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές. Να σας πω ότι χθες για παράδειγμα σημειώθηκαν 24, 25 βαθμοί Κελσίου στην Δυτική Ελλάδα, 25 βαθμούς είχε η Ηγουμενίτσα, η Ρόδος είχε 24, η Αθήνα 21 βαθμούς Κελσίου».

Μουντός ο καιρός και την Μεγάλη Πέμπτη

«Αύριο, Μεγάλη Πέμπτη», εξηγεί ο κ. Καντερές, «θα παραμείνει έτσι ο καιρός, πάλι συννεφιασμένος, πάλι θα υπάρχει η μεταφορά αυτής της σκόνης που θα δίνει αυτόν τον μουντό ουρανό. Από πλευράς βροχών, όπως και σήμερα, δεν φαίνεται κάτι το αξιόλογο. Είναι πολύ ασθενείς, όχι όμως σημαντικές. Δεν φαίνεται κάποιο σύστημα το οποίο να δώσει τέτοιες βροχές, ώστε να χαλάσει την έννοια του καλού καιρού. Απλώς, ίσως να μην είναι οπτικά καλός ο καιρός, αλλά δεν είναι άσχημος. Είναι πολύ καλές οι θερμοκρασίες και ανεβαίνουν κι άλλο. Τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο τα μποφόρ δεν θα είναι απαγορευτικά, έτσι ώστε όσοι σκέφτονται να ταξιδέψουν για το Πάσχα να μην έχουν κανένα πρόβλημα. Και στην ηπειρωτική Ελλάδα οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές».

Η πιο ζεστή ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

«Τη Μεγάλη Παρασκευή, η οποία θα είναι και η θερμότερη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, με περισσότερη ηλιοφάνεια συγκριτικά με αυτές τις ημέρες, θα ανέβει ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία και με τη βοήθεια του ήλιου, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στους 27 βαθμούς Κελσίου, ίσως και λίγο περισσότερο. Έτσι, η περιφορά του Επιταφίου, που γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή σε όλη την Ελλάδα, θα γίνει με πάρα πολύ καλό καιρό, χωρίς κανένα πρόβλημα».

«Για το Μεγάλο Σάββατο από παλαιότερα είχα επισημάνει ότι φοβάμαι λίγο τη βόρεια Ελλάδα. Από ό,τι φαίνεται, περνάει μία διαταραχή από τα Βαλκάνια και πρόκειται να επηρεάσει προς το απόγευμα ή και το βράδυ, κατά τη διάρκεια της Ανάστασης ή λίγο πιο πριν, τη βόρεια Ελλάδα και, πιθανόν και την κεντρική Ελλάδα, με παροδική βροχή ή καταιγίδα. Δείχνει όμως αυτό να περνάει, έτσι ώστε την Κυριακή να βελτιώνεται ο καιρός, σε όλη την Ελλάδα και έτσι το ψήσιμο του οβελία να γίνει χωρίς στέγαστρο. Δηλαδή, οι καιρικές συνθήκες φέτος να είναι ευνοϊκές, έτσι ώστε ο κόσμος να το ευχαριστηθεί. Να πάει στα χωριά του, στους συγγενείς του για να τους δει».

Για τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα επίσης δε φαίνεται κάτι αξιόλογο, οι θερμοκρασίες θα είναι πάρα πολύ καλές, οι θάλασσες πάρα πολύ καλές, ο κόσμος θα γυρίσει με ιδανικές καιρικές συνθήκες.

Αναδημοσιευση από www.newsit.gr