Ο κυκλώνας “Κωνσταντίνος” φτάνει από τον Ατλαντικό στην Ευρώπη αλλάζοντας εντελώς το σκηνικό του καιρού μέχρι τα Βαλκάνια

Επιμέλεια : Φραγκούλη Μαρία


Μετά την παρατεταμένη καλοκαιρία που επικρατεί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει εντυπωσιακά από το Σαββατοκύριακο και μετά, εξαιτίας του σχηματισμού ενός κυκλώνα στον Ατλαντικό που σταδιακά θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους που μπορεί να ξεπεράσουν τα 150 χιλιόμετρα την ώρα και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Το ισχυρό βαρομετρικό σύστημα που αναμένεται να παρουσιάσει ταχεία εντατικοποίηση ανήμερα των Θεοφανείων, θα εκτοπίσει τελείως τον ισχυρό αντικυκλώνα που κυριαρχεί στην Ευρώπη από τα μέσα του Δεκεμβρίου, διατηρώντας το πρόσκαιρα στη λεκάνη της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους μετεωρολόγους από αύριο θα παρουσιάσει σημαντική εμβάθυνση το βαρομετρικό σύστημα μεταξύ Σκωτίας και Ιρλανδίας, με την ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του να πέφτει ενδεχομένως ακόμα και στα 954hPa. Παράλληλα θα μεταφέρει ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες θα ρίξουν εντυπωσιακά τον υδράργυρο, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν ισχυρές και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στα χαμηλότερα υψόμετρα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης μέχρι την Κυριακή, καταλήγοντας στην πορεία έως τη λεκάνη της Μεσογείου την Δευτέρα και την Τρίτη. Έτσι, για λίγες ημέρες ο χειμώνας θα δηλώσει έντονα την παρουσία του σε όλη την Ευρώπη, κάτι όμως που θα είναι πρόσκαιρο.

Οι τελευταίες αναλύσεις δείχνουν ότι από τις 11 Ιανουαρίου ένα νέο ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων θα επηρεάσει εκ νέου την Ευρώπη ανεβάζοντας και πάλι τον υδράργυρο πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής. Όμως ούτε και αυτό φαίνεται να διατηρείται για μεγάλο διάστημα, καθώς τα προγνωστικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού προμηνύουν σύντομα την επιστροφή του χειμώνα και με μεγαλύτερη διάρκεια από τα μέσα του μήνα.

Πηγή: https://www.forecastweather.gr/