Ο μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου και το Κέντρο Χορωδιακής Πράξης Αργοστολίου

Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο μεγάλος μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου, εμβληματική μορφή για τη φωνητική τέχνη και το χορωδιακό τραγούδι στην Ελλάδα. O Αντώνης Κοντογεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θεωρητικά, πιάνο και τραγούδι, φοιτώντας παράλληλα στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο R. Strauss Konservatorium και κυρίως στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ την οποία και αποφοίτησε με δύο διπλώματα-Magister Artium, Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορατορίου-Lied. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στην Καλοκαιρινή Ακαδημία Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ και στα Τμήματα Αριστούχων Τραγουδιού της Ζυρίχης.

Τον Αντώνη Κοντογεωργίου τον γνωρίσαμε από κοντά εδώ στο Αργοστόλι με την ίδρυση του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης. Μια πολύ ωραία “ιστορία” για την Κεφαλονιά που  άφησε εποχή. Τότε Δήμαρχος Αργοστολίου ήταν ο Μάκης Φόρτες και η έδρα του Κέντρου ήταν στο Αργοστόλι.

Ο Μάκης Φόρτες  έδωσε τα πάντα για την καλή λειτουργία του Κέντρου. Υπήρξε όμως και σύνδεση, δηλαδή συμμετείχε και ο Δήμος Παλικής, Δήμαρχος ο Βασίλης Ρουχωτάς. Ο Βασίλης είχε μια άλλη οπτική με τον πολιτισμό, μάλλον δεν έβλεπε με καλό μάτι την όλη τη λειτουργία του Κέντρου και ιδιαίτερα τον Αντώνη Κοντογεωργίου.

Τότε, μέσω του Ρ/Σ ΖΙΖΑΝΙΟ είχα συζητήσει πολλές φορές μαζί του. Πάντα πρόθυμος για συνέντευξη μου έλεγε πολλά, πως βλέπει την λειτουργία του Κέντρου, Είχε μάλλον καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Τελικά το Κέντρο έκλεισε, και η Κεφαλονιά έχασε τόσα για χορωδιακό τραγούδι. Είχε δημιουργήσει μεγάλες συναυλίες, όπως  τη μεγάλη συναυλία στο Γήπεδο με όλες τις Χορωδίες της Κεφαλονιάς, παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις,  δεν ενθυμούμαι ποια ορχήστρα είχε έρθει και ποιος διεύθυνε.

Η μεγάλη συναυλία που άφησε εποχή έγινε στον  αύλειο χώρο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι. Έχω μια κακή συνήθεια δεν γράφω ημερομηνίες και σχόλια πίσω από τις φωτογραφίες. Όποιος μπορεί να βοηθήσει, καλώς.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε μαυρόασπρο, εκείνο τον καιρό με είχε κυριεύσει το ……καλλιτεχνικό μου. (Συμπαθάτε με).

Είχε βραβευτεί από τον διεθνή διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» (Lied-Ορατόριο), από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείο «Σ. Μοτσενίγου»), από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (βραβείο «Μαρία Κάλλας»), από την Ένωση κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (το Μέγα Βραβείο) και από την UNESCO (Eθνικό Bραβείο). Κατά καιρούς οργάνωσε και διηύθυνε πολλές χορωδίες. Δίδαξε μουσική στο ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, σε πολλά Ωδεία, σε σεμινάρια, και οργάνωσε πολλές Συναντήσεις Χορωδιών. Δημοσίευσε πλήθος ειδικών άρθρων για τη χορωδιακή μουσική, εξέδωσε 11 βιβλία, πραγματοποίησε πολλές δισκογραφικές παραγωγές και πάνω από 600 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Συνεργάστηκε κατ’ επανάληψη με το Εθνικό Θέατρο αλλά και πολλούς άλλους θιάσους, καθώς και με τα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Δίδαξε στη Σχολή Σπ. Ευαγγελάτου, ίδρυσε και διηύθυνε το συγκρότημα Pro Musica για τη διάδοση της παλιάς μουσικής και το σολιστικό φωνητικό συγκρότημα «Οι Τραγουδιστές», με το οποίο πέραν των πολλών συναυλιών, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση όλο το σωζόμενο έργο του Φραγκίσκου Λεονταρίτη. Το 1977 με πρόσκληση του τότε Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής της για 32 χρόνια.

Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) για τη Χορωδιακή ανάπτυξη και επί σειράν ετών Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθυντής και καθηγητής Ωδείων, διευθυντής του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης του Υπουργείου Πολιτισμού (στην Κεφαλονιά) και μεταξύ άλλων, των χορωδιών, Ωδείου Αθηνών, «Μακεδονία», Ελληνικού Φεστιβάλ και Δήμου Αθηναίων.

Ο  Κοντογεωργίου συζητά με τον τότε Δήμαρχο κ. Κατσιβέλη σε κάποια εκδήλωση. 

Στη  Μεγάλη συναυλία στο Γήπεδο, διακρίνεται ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Αντώνης Κοντογεωργίου. Ο Δήμαρχος βρισκόταν στο βήμα για την ομιλία του. 

Με βοήθησε το newsbeast.gr/

Σπύρος Αλεβιζόπουλος

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr