Ο σεισμός στην Αλβανία άφησε μια χώρα ρημαγμένη – Στους 16 οι νεκροί – Εκατοντάδες τραυματίες και δεκάδες εγκλωβισμένοι

A woman reacts in the city of Durres after an earthquake shook Albania, November 26, 2019. REUTERS/Florion Goga

Όσο πέφτει το σκοτάδι και το κρύο δυναμώνει στην Αλβανία τόσο λιγοστεύουν οι ελπίδες για την ανεύρεση ζωντανών κάτω από τα ερείπια που προκάλεσε ο φονικός σεισμός των 6,4 ρίχτερ. Οι νεκροί έχουν φτάσει του 16 και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Κάποιοι μιλούν και για πάνω από 600 ενώ οι υλικές ζημιές είναι ακόμα πολύ δύσκολο να υπολογιστούν.

Η εικόνα είναι συγκλονιστική και συνάμα αποκαλυπτική. Οι ζημιές, εκτείνονται σε μια ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορρά και το Φίερι στο Νότο.

 

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν όσους είναι εγκλωβισμένους. Ο Ράμα ανέφερε ότι μέχρι τώρα απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία 41 άτομα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα δεκάδες άλλα. Κάλεσε τον αλβανικό λαό να δείξει ιδιαίτερη αλληλεγγύη, υπομονή και ηρεμία. Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες προς αρκετές χώρες για την έμπρακτη ετοιμότητα και αλληλεγγύη που δείχνουν στο πλευρό του αλβανικού λαού σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Μεταξύ των χωρών που σπεύδουν να παράσχουν τη δική τους συμπαράσταση, Αλβανός ο πρωθυπουργός ανέφερε τις δύο μονάδες ΕΜΑΚ της Ελλάδας οι οποίες φθάνουν στις σεισμόπληχτες περιοχές οδικώς μέσω Κακαβιάς και αεροπορικώς μέσω αεροδρομίου Τιράνων.

Την ίδια στιγμή ο στρατός κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων. Όπως είναι γνωστό η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη εφόσον ο κίνδυνος παραμένει ορατός λόγω των πιθανών συνεπειών από την μετασεισμική ακολουθία. Μέχρι τώρα καταγράφηκαν περισσότερες από 100 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14.

Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Αλβανία λίγο πριν από τις 04:00 (τοπική ώρα, 05:00 Ελλάδας) τα ξημερώματα ήταν από τους πιο ισχυρούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια κτιρίων, πολλά από τα οποία κατέρρευσαν σαν… τραπουλόχαρτα. Η ώρα του σεισμού (ξημερώματα) ήταν η αιτία που πολλοί εγκλωβίστηκαν στα ερείπια αφού δεν πρόλαβαν να βγουν από τα σπίτια τους.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων, ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS. Ο σεισμός στην Αλβανία έγινε επίσης αισθητός στα Βαλκάνια και στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας.

Ο σημερινός σεισμός ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή σε δύο μήνες.

Η πόλη που επλήγη περισσότερο είναι το Δυρράχιο, το επίκεντρο του σεισμού. «Το Δυρράχιο και η Thumane είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Οι διασώσεις συνεχίζονται σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει εκεί», είπε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, ενώ στρατιώτες ανέσυραν ένα θύμα από ξενοδοχείο στο Δυρράχιο.

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας στη βόρεια αλβανική κωμόπολη Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη Kurbin πηδώντας πανικόβλητος από το κτίριο όπου διέμενε, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Άλλο ένα πτώμα ανακαλύφθηκε μέσα σε συντρίμμια στην Thumane.

Τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από δύο κτίρια που κατέρρευσαν στο Δυρράχιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, και ένας άνδρας σκοτώθηκε κοντά στη βόρεια πόλη Lezhe. Μεταξύ των νεκρών είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της. Η στιγμή της διάσωσης του μικρού αγοριού, σοκάρει.

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολίτες στην Thumane προσπαθούν να καθαρίσουν τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Τα περισσότερα ήταν χτισμένα με τούβλα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Reuters.

Διασώστες στην Thumane χρησιμοποίησαν μηχανικό εκσκαφέα για να καθαρίσουν τα ερείπια, ενώ άλλοι προσπαθούσαν με γυμνά χέρια.

Δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν από συντρίμμια στην Thumane τέσσερις ώρες μετά το σεισμό, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters. Γιατροί είπαν πως αμφότεροι βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Μέχρι στιγμής, 28 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίων που έπεσαν μετά το σεισμό.

Ο σεισμός έφερε πανικό – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός, ο κόσμος στις περιοχές όπου έγινε αισθητός, άρχισε να τρέχει πανικόβλητος για να βγει από τα σπίτια του. Κάποιοι βγήκαν στους δρόμους με τα μωρά τους αγκαλιά. Άνθρωποι κάθε ηλικίας πέρασαν ώρες στους δρόμους και παραμένουν ακόμη στην ύπαιθρο, τρομοκρατημένοι από τους συνεχείς μετασεισμούς που ήδη έχουν ξεπεράσει τους 100!

Στην κωμόπολη Thumane, η Μαργιάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον τέταρτο όροφο ενός πενταώροφου κτιρίου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός που προκάλεσε ζημιές στους πάνω ορόφους του κτιρίου. «Η οροφή κατέρρευσε πάνω μας και δεν ξέρω πώς ξεφύγαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η Γκιόκα, η τρίχρονη ανιψιά της οποίας ήταν ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν στο διαμέρισμα όταν έγινε ο σεισμός.

«Όλα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ραφίκ, κάτοικος των Τιράνων που μένει σε διαμέρισμα του έκτου ορόφου. «Ήμασταν ξύπνιοι εξαιτίας των προηγούμενων σεισμών, όμως ο τελευταίος μας ταρακούνησε για τα καλά», είπε στο Reuters αναφερόμενος σε μικρότερες δονήσεις που καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας πριν από τον κύριο σεισμό.

Από τους τουλάχιστον 135 τραυματίες, οι 72 νοσηλεύονται, δήλωσε η Τζάσκα.

Δύο αεροπλάνα από τη Ρουμανία αναμένεται να φθάσουν μεταφέροντας ειδικό εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης, ενώ αναμένεται βοήθεια από την Ιταλία και την Τουρκία, πρόσθεσε η ίδια. Βοήθεια στέλνει και η Ελλάδα.

«Πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό βοηθούν κατοίκους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια» στο Δυρράχιο και την Thumane, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: newsit.gr