Ο Σπύρος και η Μαρία «καθαρίζουν» για την Πάτρα- Ποιο είναι το ζευγάρι που «σκουπίζει» πάρκα και παραλίες

Ο Σπύρος και η Μαρία αφού έχουν μαζέψει σκουπίδια σε παραλία

Μιλάνε στο thebest.gr για τη δημιουργία και το στόχο της ομάδας Project Κα.Πα.

Ήταν τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω lockdown λόγω του κορωνοϊού, όταν ο Σπύρος και η Μαρία αποφάσισαν να…καθαρίζουν διάφορα σημεία της Πάτρας, στο πλαίσιο των περιπάτων τους. Λίγους μήνες μετά δημιούργησαν την ομάδα Project Κα. Πα. (σημαίνει καθαρές παράλιες  καθαρά πάρκα, καθαρή Πάτρα) με σκοπό να καθαρίζονται περιοχές κάπως πιο… οργανωμένα. Στο κάλεσμα της Μαρίας και του Σπύρου άρχισαν να ανταποκρίνονται αρκετοί πολίτες.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε καλοκαιρινές διακοπές, πριν τέσσερα χρόνια, και από τότε είναι μαζί. Αν και δεν κατάγεται από την Πάτρα, η Μαρία περνά αρκετό χρόνο στην πόλη την οποία έχει αγαπήσει. Η ίδια είναι Περιβαλλοντολόγος με μεταπτυχιακό στη διαχείριση των περιβαλλοντικών καταστροφών και της γεννήθηκε η ιδέα πως θα μπορούσε με ένα οργανωμένο τρόπο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τα σκουπίδια σε διάφορα σημεία της Πάτρας αλλά και άλλων πόλεων.

Η Μαρία και ο Σπύρος αφού έχουν μαζέψει σκουπίδια στο Δασύλλιο

Η Πάτρα είναι μία όμορφη πόλη που βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο πάνω στο χάρτη… Δυστυχώς όμως την βλέπω κάπως παρατημένη και βρώμικη

«Θεωρώ ότι η Πάτρα έχει πάρα πολλές προοπτικές ως πόλη. Είναι μία όμορφη πόλη που βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο πάνω στο χάρτη. Δυστυχώς όμως την βλέπω κάπως παρατημένη και βρώμικη. Δεν είναι ότι δε γίνονται προσπάθειες από τον Δήμο. Ίσα ίσα θα έλεγα ότι είμαι ενθουσιασμένη από το έργο του γιατί δεν βλέπω να γίνονται αντίστοιχα πράγματα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Υπάρχει όμως συσσωρευμένη ζημιά από παλιότερα» λέει η Μαρία, τονίζοντας ότι υπάρχουν σκουπίδια σε μέρη που καθαρίζονται συχνά, όπως για παράδειγμα, στη Μαρίνα.

«Τα περισσότερα σκουπίδια που μαζέψαμε από εκεί ήταν εγκλωβισμένα στα βραχάκια. βρήκαμε και σκουπίδια 5-6 χρόνων» αναφέρει.

Μαζεύοντας σκουπίδια στο Δασύλλιο

Μωρομάντηλα, χαρτιά, προφυλακτικά, σύριγγές… πλημμυρίζουν το Δασύλλιο
  • Πώς ξεκίνησε η δράση της ομάδας Project Κα.Πα.

«Πάντα όταν πηγαίναμε για παράδειγμα για μπάνιο σε παραλίες, είχαμε και μία σακουλίτσα για να μαζεύουμε σκουπιδάκια. Τον Μάρτιο που υπήρχε η καραντίνα, όπως αρκετός κόσμος, έτσι κι εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε περισσότερους περιπάτους. Παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν πάρα πολλά σκουπίδια και αποφασίσαμε να τα μαζεύουμε κάπως πιο οργανωμένα. Παραγγείλαμε κάποιον εξοπλισμό μέσω ίντερνετ, το είπαμε σε δύο- τρεις φίλους και ξεκινήσαμε. Στην αρχή είμασταν μια μικρή παρέα που πήγαινε λίγο-λίγο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Είδαμε κάποια στιγμή μέσω facebook την ανταπόκριση που υπήρχε σε παρόμοιες δράσεις και αποφασίσαμε να φτιάξουμε σελίδα, να ενημερώνουμε και να προσκαλούμε κόσμο μέσα από εκεί» λέει η Μαρία.

Πλέονη ομάδα έχει μεγαλώσει αρκετά. «Είμαστε περίπου 25 άτομα, από 17 έως 65 ετών. Έχουν γίνει μέχρι τώρα τέσσερις οργανωμένες δράσεις. Η τελευταία δράση ήταν αυτή με τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Μάλιστα σε αυτή ήρθε και μία οικογένεια με δύο μικρά παιδιά και πολύ ενθουσιασμό. Αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα» λένε η Μαρία και ο Σπύρος.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όπου υπάρχει πρόσβαση σε ανθρώπους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σπύρος. «Μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια εντοπίζουμε στο Δασύλλιο. Έχουμε πάει 3-4 φορές, είτε μόνοι μας είτε ως Project Κα.Πα., και βρήκαμε μωρομάντηλα, χαρτιά, προφυλακτικά, σύριγγές. Το κακό είναι ότι τα καθαρίζεις και μέσα σε δύο μέρες, ο χώρος γεμίζει πάλι» εξηγεί η Μαρία.

Όπως αναφέρει, «άσχημη είναι η κατάσταση και στο Ομπλό όπου πολλοί πάνε και πετάνε τα μπάζα τους. Θέλουμε κάποια στιγμή να πάμε να κάνουμε μία δράση εκεί αλλά προς το παρόν είναι δύσκολο γιατί θα πρέπει να μαζευτούμε σε αυτοκίνητα για να πάμε. Μέχρι τώρα λοιπόν, ως ομάδα, έχουμε κάνει δράσεις σε Μαρίνα και Δασύλλιο. Με τον Σπύρο, οι δυο μας, ειδικά το καλοκαίρι, καθαρίσαμε και πολλές παραλίες, Ψαθόπυργο, Παναγοπούλα, Καλόγρια, Λακόπετρα κ.λπ.. Στις παραλίες βρίσκεις κατά βάση καφέδες, καλαμάκια, πλαστικά.  Την Κυριακή μαζέψαμε 2.800 λίτρα- 60 σακούλες. Γενικά όμως μαζεύομε 10-15 σακούλες κάθε φορά».

Μαζέυοντας σκουπίδια στη Μαρίνα

Στόχος να δούμε να αλλάζει το προφίλ της πόλης, και της κάθε πόλης. Να αρχίσει ο κόσμος να ευαισθητοποιείτα

«Παίζει σίγουρα ρόλο η περιβαλλοντική συνείδηση που έχει ο καθένας. Είναι γενικό φαινόμενο αυτό  που συμβαίνει με τα σκουπίδια, σε παγκόσμιο επίπεδο.  Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει εκπαίδευση και ενημέρωση μέσα από το σχολείο για τα περιβαλλοντικά θέματα. Θα έπρεπε να διδάσκεται η περιβαλλοντική συνείδηση από το δημοτικό. Θα έπρεπε να μεγαλώνουμε με αυτή την ιδέα και να ξέρουμε τις συνέπειες που έχει το να πετάμε κάτω τα σκουπίδια μας.

Στόχος να δούμε να αλλάζει το προφίλ της πόλης, και της κάθε πόλης. Να αρχίσει ο κόσμος να ευαισθητοποιείται. Αν και είναι μικρό ακόμα το χρονικό διάστημα που δημιουργήθηκε η ομάδα, έχουμε  πολλές ιδέες και όρεξη. Αν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, θα κάνουμε και περεταίρω δράσεις» συμπληρώνει.

Βρείτε την ομάδα στο facebook και στο instagram!

Πηγή: thebest.gr