Ο σύλλογος ζωόφιλων “ΝΤΟΡΙΣ” θέτει ερωτήματα στους υποψήφιους Δημάρχους της Κεφαλονιάς

Δείτε τα θέματα που θέτει ο σύλλογος ζωόφιλων “ΝΤΟΡΙΣ”  στους υποψήφιους Δημάρχους της Κεφαλονιάς:
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΩΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ 2019
ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ –ΠΡΟΒΟΛΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΕΠΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1, Γραφεία Υποψηφίων
2,Τοπικά Μ.Μ.Ε.
Αξιότιμοι κύριοι Υποψήφιοι Δήμαρχοι των Τριών νέων Δήμων της Κεφαλλονιάς
Καταρχάς να σας ευχηθούμε καλή δύναμη στην προεκλογική σας εκστρατεία .
Είμαστε βέβαιοι ότι στη Διακήρυξη της δημοτικής σας παράταξης θα έχετε συμπεριλάβει και τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις   για το τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αποτελεσματική επίλυση των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων της προστασίας των ζώων στον πρώην ενιαίο Δήμο και νυν τριών νεοσύστατων Δήμων
Ο Σύλλογος μας απευθύνετε λοιπόν και σας ζητά να τοποθετηθείτε στα παρακάτω ερωτήματα που σας δίνουν, την δυνατότητα να αναδείξετε το ήδη υπάρχον έργο σας, ή να αναπτύξετε τις θέσεις σας, αλλά και να ενημερωθείτε για τα θέματα που αφορούν στην προστασία της πανίδας.
Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, οι επιλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς την αντιμετώπιση των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο ψήφου για εκατοντάδες πολίτες.
Πολίτες οι οποίοι άσχετα από τον βαθμό της φιλοζωικής τους κουλτούρας, αγωνιούν για την προστασία αλλά και τα δικαιώματα των ζώων  και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Σε κάθε περίπτωση η λύση είναι η πολιτική βούληση!!!
Οι απαντήσεις των συνδυασμών θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο, σε όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε., καθώς και όπου αλλού  κρίνεται αναγκαίο προς ενημέρωση των πολιτών.
Θέμα 1ο – Αντιμετώπιση  των αδέσποτων ζώων
1.     Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, είναι ευθύνη των Δήμων. Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι, κατά τον νόμο, να μεριμνήσουν αφ’ ενός για την ευζωία των αδέσποτων, αφ’ ετέρου για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι οικονομικές δυνατότητες των Δήμων μας  γνωρίζουμε ότι είναι περιορισμένες. Το θέμα των αδέσποτων ζώων  παρόλα αυτά έχει πολλές προεκτάσεις, ηθικές, κοινωνικές, πολιτιστικές , τουριστικές κ.τ.λ, ο δε αριθμός τους στον νησί μας είναι υψηλός με τάσεις συνεχούς αύξησης.
Θα διαθέσετε ικανά κονδύλια και μέχρι ποιού ποσού από τον προϋπολογισμό των Δήμων σας, για ζητήματα στείρωσης, σίτισης, περίθαλψης αδέσποτων, ενημέρωσης των πολιτών, εκπαίδευσης των μαθητών;
2.     Στις υποχρεώσεις των Δήμων συμπεριλαμβάνεται και η φροντίδα των ζώων μετά την επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτά, ο Νόμος προβλέπει την δημιουργία οργανωμένων σημείων σίτισης αδέσποτων ζώων.
Γνωρίζετε ότι ο νόμος απαγορεύει την ασυλοποίηση των αδέσποτων ζώων και ότι τα κυνοκομεία είναι χώροι προσωρινής παραμονής των ζώων, δηλαδή, μετά την περισυλλογή τους, στειρώνονται, θεραπεύονται , και στην συνέχεια υιοθετούνται  ή  επανατοποθετούνται στο σημείο, από όπου περισυλλέγησαν;
Ο πρώην ενιαίος Δήμος μας δεν έχει τέτοια σημεία, προτίθεστε να δημιουργήσετε; Πρόκειται να ξεκινήσετε την λειτουργία του προγράμματος της επανατοποθέτησης των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον?? Έχετε πρόθεση να ξεκινήσετε μία καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα παραπάνω?
Ποιά είναι η γνώμη σας για τους περιορισμούς του νόμου στην επανατοποθέτηση των αδέσποτων ?
Συμφωνείτε με την θέση αυτή και αν όχι για ποιους λόγους;
Θέμα 2ο Δημοτικό κυνοκομείο και  Δημοτικό κτηνιατρείο
Είναι στην πρόθεση σας να ανιχνεύσετε κοινοτικά διαθέσιμα κονδύλια για την κατασκευή σύγχρονου κυνοκομείου-θεραπευτηρίου, σε ποια περιοχή και με ποιο χρονοδιάγραμμα?
Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε για την αποσυμφόρηση του πρόχειρου καταφυγίου,διαδημοτικού πλέον, μέχρι την δημιουργία άλλων στους νέους Δήμους , αλλά και την παραπέρα φροντίδα των αδέσποτων ζώων; (περίθαλψη, στείρωση, εμβολιασμό, θεραπείες, υιοθεσίες και  γενικώς ευζωία αυτών).
Γνωρίζετε τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι Δήμοι με την ίδρυση ενός διαδημοτικού κτηνιατρείου; (Οφέλη αφ’ ενός οικονομικά, αφ’ ετέρου υπέρ της ευζωίας των αδέσποτων και της δημόσιας υγείας).
Πρόκειται επιτέλους να προχωρήσετε την αδειοδότηση του έτοιμου από κάθε άποψη δημοτικού κτηνιατρείου στο Αργοστόλι , το οποίο έχει πολλά υπέρ έναντι του κυνοκομείου,και την χρήση αυτού ως διαδημοτικού προκειμένω τη χρήση του από όλους τους Δήμους??
Θα συνεργαστείτε με τους Έλληνες και τους  Ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους  έτσι ώστε να στειρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων με το όσο το δυνατό ελάχιστο κόστος;
Θεωρείτε  την ευθανασία  μέθοδο μείωσης των αδέσποτων;
Γνωρίζετε την σχετική νομοθεσία και σε ποιες περιπτώσεις ο νόμος επιτρέπει αυτή;
ΔΗΜΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ-ΠΑΛΛΙΚΗ
Γνωρίζετε το τεράστιο πρόβλημα που υφίσταται στην ευρύτερη περιοχή της Παλλικής με τις ανεξέλεγκτες εγκαταλείψεις ζώων που οδηγούν σε εκτός λογικής αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων.
Ο Σύλλογος μας δεν έχει πλέον την δυνατότητα να συνδράμει περαιτέρω στην φιλοξενία άλλων ζώων στο πρόχειρο καταφύγιο…
Το πρόβλημα στο Ληξούρι δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπιστεί υπεύθυνα με αποτέλεσμα αυτό να διαχειρίζεται, προς τιμή τους, από μια ομάδα πολύ ενεργών και ευαισθητοποιημένων φιλόζωων δημοτών και την φοιτητική κοινότητα των ΤΕΙ ,με ίδια μέσα και οικονομικούς πόρους . Πολύ δε συχνά οι παραπάνω συμπολίτες μας χλευάζονται και κατηγορούνται από άλλους για αυτή την δράση τους αντί να επιβραβεύονται και να τους βοηθούν και οι υπόλοιποι….
Προτίθεστε να ενεργοποιηθείτε υπεύθυνα και να δώσετε ,τοπικά, μια μόνιμη λύση που να ικανοποιήσει τους δημότες σας και να δώσει ένα τέλος ή να περιορίσει το μεγάλο αυτό κοινωνικό θέμα??
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΡΟΥ-ΕΡΥΣΣΟΥ
Έχετε την βούληση ,επιτέλους να ξεκινήσετε να ασχολείστε σοβαρά με την σωρεία επώνυμων καταγγελιών πολιτών που ζουν στη περιοχή, προκειμένω να διεξαχθεί μια αξιόπιστη και εις βάθος έρευνα για να διερευνηθεί ,αν ευσταθούν τελικά, οι κατηγορίες για συγκεκριμένους ανθρώπους όπου φονεύουν ανεξέλεγκτα αδέσποτα ζώα σωρηδόν στην ευρύτερη περιοχή και πετούν τα πτώματα σε διάφορα σημεία,ενώ δεν διστάζουν να απειλούν και ενίοτε να βιοπραγούν εις βάρος πολιτών που καταγγέλουν την εγκληματική τους δράση, εκμεταλλευόμενοι την ελλειπή αστυνόμευση των περιοχών ,εξαιτίας της συνεχούς αποδυνάμωσης και αποστελέχωσης των τοπικών αστυνομικών σταθμών?
Θέμα 3ο – Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες
1.    Είναι γνωστό ότι τα αδέσποτα είναι σε μεγάλο βαθμό ΚΑΙ αποτέλεσμα της εγκληματικής ανευθυνότητας που επιδεικνύουν οι κάτοχοι σκύλων και γατών. Ομάδες που κυρίως ευθύνονται για την αύξηση των εγκαταλειμμένων σκύλων είναι οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι ιδιώτες οι οποίοι συνήθως δεν σημαίνουν και δεν στειρώνουν τα σκυλιά τους, συχνά δε, τα εγκαταλείπουν όταν δεν ανταποκριθούν στο «καθήκον» τους (κυνήγι, φύλαξη ζώων κ.τ.λ.).
Το αποτέλεσμα είναι να «πλημμυρίζουν>> οι δήμοι μας με αδέσποτα.
Τι μέτρα θα λάβετε;
Θα ενημερώσετε τους κατόχους κατοικίδιων για τις υποχρεώσεις τους και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο;
Θα συνεργαστείτε με τους ιδιώτες κτηνίατρους, έτσι ώστε να λάβουν γνώση οι Δήμοι των ηλεκτρονικών σημάνσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στα δεσποζόμενα κατοικίδια;
2.     Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, είναι υπεύθυνοι τις περισσότερες φορές για την δυσφορία που εκφράζεται από συμπολίτες τους προς τα ζώα. Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες, παραβλέπουν, την υπάρχουσα νομοθεσία, αφ’ ενός μη τηρώντας κανόνες ευζωίας των ζώων, αφ’ ετέρου, μη ασκώντας αυστηρή επιτήρηση στο ζώο τους, με αποτέλεσμα να καταπατούν τα δικαιώματα των συμπολιτών τους.
Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε;
Θέμα 4ο – Αρμοδιότητες ΕΛ.ΑΣ.
Ως γνωστόν οι  αρμοδιότητες της Δημοτικής αστυνομίας έχουν περιέλθει στην ΕΛ.ΑΣ.
Θα συνεργαστείτε  στενά με την ΕΛ.ΑΣ.  ώστε να αρχίσει η βεβαίωση από την ΕΛ.ΑΣ. των παραβατικών καταστάσεων εις βάρος των ζώων και στην συνέχεια   η επιβολή του προστίμου από τους Δήμου σας προς όφελος του προγράμματος περίθαλψης αδέσποτων του Δήμου;
Ή θεωρείτε , ότι  λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να επιβάλλετε τα  πρόστιμα που ορίζει;
Θέμα 5ο – Τουριστικές επιχειρήσεις
Οι Δήμοι έχουν σημαντικά έσοδα από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Αυτές είναι που διαμαρτύρονται για την ύπαρξη αδέσποτων και πολλές από αυτές ευθύνονται για την μαζική εξόντωσή τους, πριν και μετά την τουριστική περίοδο.
Πολλές παραλιακές επιχειρήσεις, αδιαφορούν εγκληματικά για την προστασία της άγριας και θαλάσσιας πανίδας, είτε ρίχνοντας τα σκουπίδια τους και τα απόβλητά τους στην θάλασσα ή σε πλαγιές, είτε απλώνοντας τις ξαπλώστρες τους στην παραλία. Αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται εκατοντάδες φωλιές χελωνών και άγριων πουλιών, και να θανατώνονται χελώνες, δελφίνια και άλλα κητώδη από κατάποση σκουπιδιών.
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε;
Θα ενημερώσετε τους επιχειρηματίες για τις υποχρεώσεις τους;
Θα τους ζητήσετε να συμμετέχουν στα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων των Δήμων;
Θα τους ζητήσετε να βρείτε από κοινού μία λύση για τα ζώα τα οποία φροντίζουν οι τουρίστες μας κατά την τουριστική περίοδο στις επιχειρήσεις τους ,και τα οποία μένουν απροστάτευτα μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου όπου δεν υπάρχει κάποιος να τα φροντίζει με ότι αυτό συνεπάγεται???
Γνωρίζετε ότι αυτό συμβαίνει κατά κόρον σχεδόν σε όλο το νησί στις τουριστικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα ο Σύλλογος μας να λαμβάνει πολλά emails και τηλέφωνα διαμαρτυρίας και αγωνίας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την σωστή τουριστική προβολή του νησιού μας???
Έχετε σκεφθεί μήπως ότι η φιλοζωική πολιτική των Δήμων απέναντι στο σύνολο των ζώων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εικόνας μας στα μάτια των χιλιάδων υποψηφίων τουριστών και να λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά, για την επιλογή του τόπου μας για να κάνει τις διακοπές του???
Θέμα 6ο – Εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία
Στα πλαίσια του Άρθρου 18 του Ν.4039/2012, οι αρχές έχουν την υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών και προαγωγής της φιλοζωίας. Βάσει αυτού, διοργανώνονται διαρκώς εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, όσο και από άλλους φορείς.
Πως σκέφτεστε να ενημερώσετε και ευαισθητοποιήσετε  τους δημότες των Δήμων μας;
Προτίθεστε να συνεργαστείτε με τα φιλοζωικά σωματεία για την εκπόνηση εκπαιδευτικών φιλοζωικών προγραμμάτων σε μαθητές και την συνέχιση ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (επίσκεψη στα δημοτικά σχολεία της SAPT HELLAS)?
Ευχαριστούμε θερμά  για την συνεργασία σας και αναμένουμε εμείς και οι συνδημότες μας τις απαντήσεις σας, ώστε αφενός να ενημερωθούμε και αφετέρου να τοποθετηθούμε επί των θέσεων σας για τα θέματα των ζώων που αφορούν ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!