Συνιστάται η β’ αναμνηστική δόση να γίνει σε διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών από την α’ αναμνηστική

Οι… ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ζητούν πλέον την χορήγηση και 4ης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού με τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών να είναι ο πρώτος στόχος.

Σύμφωνα με την επιτροπή όπως ανακοινώθηκε χθες, το πιθανό σχετικό όφελος από μια δεύτερη αναμνηστική (τέταρτη) δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 60 και άνω των 70 ετών.

Συγκεκριμένα, η 4η δόση συστήνεται:

  • σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • σε όσους διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων
  • σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω – κυρίως σε όσα έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Σε αυτή την κατηγορία η δεύτερη αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.

Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού η επιτροπή προτείνει τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης, ωστόσο σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης δεν προτείνεται δεύτερη αναμνηστική.

«Oσον αφορά την προστασία έναντι της ήπιας νόσου από την παραλλαγή Ομικρον και ακόμα περισσότερο έναντι της μόλυνσης, αυτή εξασθενεί σύντομα, ακόμα και μετά την αναμνηστική δόση» σημείωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, «πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό, ηλικίας πέντε ετών και άνω, και της χορήγησης πρώτης αναμνηστικής δόσης σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό».

Πηγή: pronews.gr

Προηγούμενο άρθροΠΑΤΡΑ: Δείτε τι αναφέρει στη μήνυσή του για τους δικηγόρους που μπήκαν στο σπίτι ο Μάνος Δασκαλάκης – ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ
Επόμενο άρθροΑλώβητοι για 2 χρόνια: Αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό των λίγων τυχερών που δεν κόλλησαν ακόμα κορωνοϊό