Ολοταχώς για τέταρτη δόση: Δείτε ποιοί και πότε θα κληθούν

Εντός του ερχόμενου μήνα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση στη χώρα μας.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, ένα πιθανό σενάριο, και πάντα ανάλογα με τις εξελίξεις στην ανάπτυξη νέων εκδόσεων του εμβολίου, είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο να υπάρξουν συστάσεις για έναν νέο κύκλο εμβολιασμού που θα παρέχει ευρύτερη κάλυψη κι έναντι της «Όμικρον».

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί όλα τα δεδομένα που συλλέγονται, αλλά και τις αναλύσεις με την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης σε άτομα που είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω προβλημάτων υγείας χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, προκειμένου να αποφανθεί πότε θα μπορεί να χορηγηθεί τέταρτη δόση και σε ποιες ομάδες πληθυσμού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα αυτό. 

Μάλιστα, την απόφαση θα επηρεάσει και η θέση του FDA, ο οποίος έχει κληθεί να εξετάσει αίτηση της Pfizer για έγκριση της χορήγησης τέταρτης δόσης σε άτομα άνω των 65 ετών.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, η Pfizer στηρίζει την αίτησή της σε δεδομένα του Ισραήλ, όπου η τέταρτη δόση χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών και στο υγειονομικό προσωπικό.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η τέταρτη δόση αποκαθιστά το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με την τρίτη δόση και μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό. 

«Στη χώρα μας μπορεί να εξεταστεί η χορήγηση από την ηλικία των 60 ετών και άνω. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι αποφάσεις θα συμπέσουν και με μια περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν τώρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού», τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος και προσθέτει ότι δεν αποκλείεται η απόφαση αυτή να επεκταθεί και σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στο ερώτημα πότε θα κληθεί ο υπόλοιπος πληθυσμός να εμβολιαστεί ξανά, ο καθηγητής Φαρμακολογίας επισημαίνει ότι «όλα συντείνουν στο ότι θα πρέπει να προλάβουμε το επόμενο φθινόπωρο, όταν αναμένεται να υπάρξει η επόμενη έξαρση της Covid-19.

Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο, εφόσον συνεχιστεί η πορεία της πανδημίας όπως είναι σήμερα και δεν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς, είναι προς το τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου να κληθούμε να εμβολιαστούμε όλοι με μια βελτιωμένη έκδοση του εμβολίου που θα έχει μεγαλύτερο εύρος προστασίας και θα καλύπτει τις γνωστές παραλλαγές.

Δε θα μιλάμε για τέταρτη δόση, αλλά για έναν νέο κύκλο εμβολιασμού ή για ετήσιο εμβολισμό». 

Πηγή: pronews.gr