Όμικρον 2: Το διαφορετικό σύμπτωμα που δίνει είναι το σήμα- κατατεθέν της

Πού περιορίζονται τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής.

Mία νέα έξαρση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, με βασικούς λόγους να είναι η υπερμεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 η οποία φαίνεται να αυξάνει διαρκώς τα ποσοστά της στα καθημερινά κρούσματα.

Η Όμικρον 2 εκτιμάται ότι είναι από 30-50% πιο μεταδοτική ακόμα και από το αρχικό στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον όπως τονίζει ο καθηγητής, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Υγεία, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Από το 6,4% των κρουσμάτων στα οποία συναντιόταν η υποπαραλλαγή αυτή στα τέλη Φεβρουαρίου φτάσαμε στο 25% στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ σε κάποιες περιοχές ακόμα και το 50%. Το ποσοστό αύξησης των συνολικών κρουσμάτων ξεπέρασε το 32% και όλα αυτά παράλληλα με την έξαρση των ιώσεων της κοινής γρίπης η οποία φαινόταν πρακτικά εξαφανισμένη την τελευταία διετία.

Όλα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι η Όμικρον 2 και λόγω χαλάρωσης των μέτρων αλλά και λόγω παράτασης της κακοκαιρίας μέσα στον πρώτο μήνα της άνοιξης βρήκε πρόσφορο έδαφος να πολλαπλασιαστεί.

Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή μπορεί να μη δημιουργεί πιο σοβαρές λοιμώξεις, έχει όμως ένα χαρακτηριστικό αναγνώρισής της, το οποίο έστω και για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να είναι ανησυχητικό. Ο υψηλός πυρετός που συνοδεύει την Όμικρον 2 μπορεί να διαρκέσει ένα 48ωρο, ακόμα και 3 ημέρες, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, παρότι το σύμπτωμα αυτό είναι πιο έντονο από αυτά της Όμικρον 1, περιορίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα κάνοντας λίγο πιο ελεγχόμενο το θέμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Πηγή: instanews.gr