Όμικρον 4: Αυτοί θα κάνουν την 4η δόση μετά την εμφάνιση του νέου στελέχους που τρυπάει την ανοσολογική προστασία

Το όφελος για τη Δημόσια Υγεία από τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης (τέταρτης) mRNA αξιολογήθηκε πρόσφατα από το ECDC

Οι παραλλαγές Ομικρον 4 και 5 του κορωνοϊού θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση το επόμενο διάστημα και αναμένεται να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Οι ειδικοί του Κέντρου σημεώνουν πως οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο αντίστοιχα και από τότε έχουν γίνει οι κυρίαρχες παραλλαγές.

Το όφελος για τη Δημόσια Υγεία από τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης (τέταρτης) mRNA αξιολογήθηκε πρόσφατα από το ECDC ως το πιο ξεκάθαρο σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Η άμεση χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης στον συγκεκριμένο πληθυσμό βρέθηκε ότι είναι βέλτιστη σε καταστάσεις συνεχιζόμενων υψηλών ή αύξηση της κυκλοφορίας του ιού.

Η συνεχής στενή επιδημιολογική παρακολούθηση και η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι απαραίτητη, προκειμένου να ανιχνεύεται γρήγορα αυξημένη κυκλοφορία του νέου κορωνοϊού ή ο κίνδυνος σοβαρής νόσου μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων.

Εάν υπάρξουν τέτοιες ενδείξεις, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης για ορισμένους ή όλους τους ενήλικες 60 ετών και άνω και για άλλες ευάλωτες ομάδες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, οι υπεύθυνοι των χωρών καλούνται να καταρτίσουν σχέδια για την ταχεία ανάπτυξη αναμνηστικών δόσεων σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες.

Για το σύνολο του πληθυσμού, παραμένει προτεραιότητα η βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης του αρχικού σχήματος και της πρώτης αναμνηστικής δόσης (τρίτης) σε πληθυσμούς που δεν έχουν ακόμη λάβει το εμβόλιο.

Πηγή: instanews.gr