Ομογενείς μαθήτριες έφτιαξαν βραχιόλια για την ενίσχυση του αγώνα κατά του ρατσισμού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δύο ομογενείς μαθήτριες την ώρα που οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Αμερικής διαδέχονταν η μία την άλλη αποφάσισαν να ενισχύσουν τον αγώνα κατά του ρατσισμού με τον δικό τους τρόπο, χωρίς ποτέ τους να φανταστούν ότι η πρωτοβουλία τους θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση και θα λάμβανε τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Πρόκειται για τις Ελένη Ευκαρπίδη (Ellen Efkarpidis) και Αφροδίτη Δημοπούλου (Aphrodite Dimopoulos) μαθήτριες της 3ης Λυκείου του «Paul D. Schreiber High School and» στο Port Washington του Λονγκ Άϊλαντ, οι οποίες λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του George Floyd στα χέρια της Αστυνομίας ίδρυσαν τον οργανισμό «L.E.R.A. Bracelets» και έκαναν τα πρώτα σχέδια για τα βραχιόλια με τα ενωμένα χεράκια, σύμβολο της συμφιλίωσης.

Και δεν ασχολήθηκαν μόνο με τον σχεδιασμό και την παραγωγή των βραχιολιών, αλλά και με την διάθεσή τους και την επιλογή των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που ασχολούνται με την καταπολέμηση του ρατσισμού και θα ευεργετηθούν από την γενναιοδωρία τους.

Το βραχιολάκι το οποίο έφτιαξαν η Ελένη Ευκαρπίδη και η Αφροδίτη Δημοπούλου για την ενίσχυση των φορέων που ασχολούνται με την καταπολέμηση του ρατσισμού. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Ευκαρπίδη.

Ίδρυσαν την εταιρεία L.E.R.A. (Learn, Educate, Respond, Act) (https://www.lerabracelets.com/) που σημαίνει Μάθηση – Διαπαιδαγώγηση – Ανταπόκριση – Δράση, η οποία αποτέλεσε το όχημα για την διάθεση των βραχιολιών και την ευαισθητοποίησή του κοινού.

Εν τω μεταξύ μέσω της ιστοσελίδας και των μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κίνημα, να πυροδοτήσουν τον διάλογο για την πάταξη του ρατσισμού και την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών.

Οι πρόσφατες πράξεις μίσους στο Πορτ Ουάσινγκτον έφεραν έντονα στο προσκήνιο την πρωτοβουλία της Ελένης και της Αφροδίτης και έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους.

Η Ελένη Ευκαρπίδη κατά την διάρκεια αντιρατσιστικής διαδήλωσης στην Μινεόλα του Λονγκ Αϊλαντ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Ευκαρπίδη.

Μέχρι στιγμής κατάφεραν να πωλήσουν τριακόσια βραχιόλια και κάθε δολάριο διατίθεται για την ενίσχυση μη κερδοσκοπικών οργανισμών, που επιλέγουν οι ίδιες με μεγάλη σχολαστικότητα.

Η πρωτοβουλία τους προκάλεσε τον ενθουσιασμό των ηγετών και των μελών της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον, των δασκάλων και των προπονητών, διότι η Ελένη και η Αφροδίτη μεγάλωσαν στους κόλπους της μεγαλωνύμου κοινότητας.

Είναι δραστήρια μέλη της GOYA (Ελληνορθόδοξη Νεολαία Αμερικής), αγωνίζονται με την ομάδα βόλεϊ του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Port Washington και έχουν αποφοιτήσει από το ελληνικό σχολείο της κοινότητας.

Οι «Αναμνήσεις» επικοινώνησαν με την Ελένη και την Αφροδίτη, τις δύο αριστούχες μαθήτριες και συνάμα φίλες και στην κυριολεξία εντυπωσιάστηκαν από την ευθιξία και την απήχηση που είχε στο ευρύτερο κοινό η πρωτοβουλία τους.

H Αφροδίτη Δημοπούλου, κατά την διάρκεια της συνέντευξης στο “News 12”. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Ευκαρπίδη.

«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει» μας είπε η Ελένη Ευκαρπίδη. «Δεν περιμέναμε να έχουμε τόση επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο. Ξεκινήσαμε με την βοήθεια μερικών φίλων και τώρα έχουμε παραγγελίες όχι μόνο από την Νέα Υόρκη αλλά από όλη την Αμερική, ακόμη και από το Τέξας! Όλοι μας λένε πως θέλουν να βοηθήσουν γιατί είναι σημαντικό να μονιάσει η χώρα και να αποτραπούν οι ενέργειες και οι πράξεις μίσους».

«Έπρεπε να κάνουμε κάτι, κουραστήκαμε να ακούμε πράγματα που διχάζουν τον κόσμο» πρόσθεσε η Αφροδίτη Δημοπούλου. «Όταν φοράς ένα βραχιόλι με δυο χέρια ενωμένα σαν σύμβολο, το μόνο που σκέφτεσαι είναι ότι πρέπει να ακούς και να σέβεσαι την γνώμη του άλλου. Κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις».

Ερωτηθείσες για τα επόμενα βήματα τους και μελλοντικά τους σχέδια η Ελένη Ευκαρπίδης απάντησε: «Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια και όπου μας βγάλει. Μπορεί να προσθέσουμε και άλλα είδη προς πώληση, να διοργανώσουμε συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες.  Να βοηθήσουμε σημαντικούς οργανισμούς να πετύχουν τους στόχους τους. Το Innocent Project, το Campaign Zero, και το National Police Accountability Project είναι αξιόλογοι οργανισμοί που χρειάζονται στήριξη».

Στιγμιότυπο από τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Ευκαρπίδη.

Η Αφροδίτη Δημοπούλου δήλωσε: «Πιστεύουμε στο μήνυμα που στέλνουμε και στον αγώνα μας. Όσο ανταποκρίνεται ο κόσμος τόση δύναμη παίρνουμε και εμείς.  Θα απευθυνθούμε και σε άλλους φορείς, είμαι σίγουρη πως θα μας στηρίξουν ακόμη περισσότερο οι Έλληνες της Νέας Υόρκης, τους χρειαζόμαστε!»

Η Ελένη Ευκαρπίδη είναι κόρη του Κωνσταντίνου και της Πλούμης Ευκαρπίδη (το γένος Στρουμπάκη) που κατάγονται από τους Φιλίππους Καβάλας και το Θολό Ποτάμι της Χίου, αντίστοιχα, και έχει άλλα δύο μικρότερα αδέλφια, τον Παναγιώτη και τον Αλέξανδρο.

Η Αφροδίτη Δημοπούλου είναι κόρη του Τομ και της Δρ. Μαρίας Δημόπουλου (το γένος Μπρούντζα) που κατάγονται από τον Μύτικα Αιωτολοακαρνανίας και την Κάλυμνο αντίστοιχα και έχει έναν αδελφό, τον Παναγιώτη που είναι 15 ετών.

Οι οικογένειες Ευκαρπίδη και Δημοπούλου γνωρίστηκαν όταν η Ελένη και η Αφροδίτη άρχισαν τα μαθήματα στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον και η γνωριμία μετατράπηκε σε φιλία.

Οι «Αναμνήσεις» καλούν το αναγνωστικό τους κοινό να ενισχύσει την προσπάθεια της Ελένης και της Αφροδίτης κάνοντας κλικ στο https://www.lerabracelets.com/

Η Ελένη Ευκαρπίδη κατά την διάρκεια της συνέντευξης στο News-12. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Ευκαρπίδη.
Η Ελένη Ευκαρπίδη (με την φανέλα #5) και η Αφροδίτη Δημοπούλου στην δεύτερη σειρά δεξιά του προπονητή Άγγελο Πάππα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Ευκαρπίδη.
Ο Κωνσταντίνος και η Πλούμη Ευκαρπίδη με τα παιδιά τους Ελένη, Παναγιώτη και Αλέξανδρο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Ευκαρπίδη.
Η Αφροδίτη Δημοπούλου με τους γονείς της Τομ και Μαρία Δημοπούλου και τον αδελφό της Παναγιώτη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Κωνσταντίνου Ευκαρπίδη.

Πηγή: anamniseis.net