Πανελλήνιες εξετάσεις: Επιστρέφουν οι δέσμες -Για ποιες σχολές δεν θα υπάρχουν εξετάσεις

Γερά νεύρα θα πρέπει να έχουν γονείς και μαθητές με τα όσα ακούγονται, αλλά και αναμένονται να γίνουν για την εισαγωγή των νέων στο πανεπιστήμιο, αφού όχι μόνο δεν θα καταργηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά θα επιστρέψουν οι δέσμες.

Οι αλλαγές αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Γ Λυκείου το 2020-2021.

Σύμφωνα με την Καθημερινή το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή των νέων φοιτητών στα Πανεπιστήμια ουσιαστικά οδηγεί στο σύστημα που καθιερώθηκε το 1983 και εφαρμόστηκε έως το 1999, αυτό των δεσμών.

Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αναμένεται να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας, στις έξι ώρες την εβδομάδα, στα τέσσερα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές στις εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Παράλληλα και βάσει του νέου συστήματος προβλέπεται ότι ο βαθμός του απολυτηρίου θα καθορίζεται κυρίως από τα τέσσερα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές πανελλαδικά και λιγότερο από τα υπόλοιπα ενδοσχολικά μαθήματα.

Πρακτικά η απευθείας εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με μόνο κριτήριο τον βαθμό του απολυτηρίου θα γίνεται σε λίγες σχολές. Ουσιαστικά αυτό το σύστημα θα ισχύει για σχολές με χαμηλή ζήτηση, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν το βάρος των εισακτέων που θα επιλέξουν να μην δώσουν εξετάσεις και να μπουν σε συγκεκριμένες σχολές.

Πηγή: Πανελλήνιες εξετάσεις: Επιστρέφουν οι δέσμες -Για ποιες σχολές δεν θα υπάρχουν εξετάσεις | iefimerida.gr