Πάσχα 2022: Ξεχάστε το ψήσιμο στα κάρβουνα – Τι συνέβη

Μπορεί φέτος να μην έχουμε μέτρα και απαγόρευση μετακινήσεων, ωστόσο η ακρίβεια μας γονατίζει, επηρεάζοντας και τα έθιμα των γιορτών!

Το φετινό πολυαναμενόμενο Πάσχα 2022 μετά από δύο χρόνια περιορισμών, μπορεί να είναι ξανά διαφορετικό, αλλά όχι λόγω της πανδημίας.

Ελλείψεις και ακρίβεια απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» τα παραδοσιακά μας έθιμα το Πάσχα 2022, τουλάχιστον για αρκετούς, αφού οι μεγάλες ανατιμήσεις εκτοξεύουν και τις τιμές στα κάρβουνα. Μάλιστα, οι έμποροι επισημαίνουν ότι «η αγορά έχει ξεμείνει από κάρβουνα».

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Χρήστος Ζήρος, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους κάρβουνου στην Πάτρα:

«Φέτος ξεχάστε το σούβλισμα του αρνιού και ετοιμάστε τους φούρνους».

Όπως εξήγησε, πέρσι ο ίδιος, τέτοια εποχή, είχε απόθεμα 400 τόνων ξυλοκάρβουνου, ενώ φέτος διαθέτει μόλις 40 τόνους. Τόνισε δε ότι οι εισαγωγές έχουν γίνει πολύ ακριβές λόγω των μεταφορικών, καθιστώντας ασύμφορο το εμπόριο του συγκεκριμένου εμπορεύματος.

Ενδεικτικά, το ρεπορτάζ αναφέρει πως σε μεγάλη επιχείρηση της Πάτρας, ένα δεκάκιλο σακί ξυλοκάρβουνου, κοστίζει σήμερα γύρω στα 20 ευρώ, ενώ πέρσι κόστιζε 8.

«Το Πάσχα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα» υπογράμμισε ο κ. Ζήρος.

Αλλά και έμπορος από το Αίγιο περιέγραψε την ίδια κατάσταση. Ο Γρηγόρης Αδαμόπουλος αναφέρθηκε στο σοβαρότερο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την υπολειτουργία στα περισσότερα λιμάνια, με αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα στην εκφόρτωση ευπαθών προϊόντων, που φέρνουν τα ξυλοκάρβουνα τελευταία στη λίστα προτεραιοποίησης.

Όπως είπε ο ίδιος, το μεταφορικό κόστος για την τιμή ενός κοντέινερ φτάνει ακόμα και τα 19.000 ευρώ.

«Οι ελλείψεις είναι πολύ σοβαρές. Η αγορά δουλεύει αυτή τη στιγμή, στο 10% σε όλη την Ελλάδα. Και μιλάμε για προϊόν που είναι πανάκριβο και χωρίς καλή καύση. Ένα σακί ξυλοκάρβουνο κοστίζει 12-14 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 20 ευρώ».

Σύμφωνα, τέλος, με τον ίδιο ένα «σακί ξυλοκάρβουνο κοστίζει 12 – 14 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 20 ευρώ».

Πηγή: newsme.gr