Πάτρα: Αλλάζει ο χάρτης διακίνησης αλλοδαπών – Πως “χρησιμοποιούν” τα νησιά του Ιονίου τα κυκλώματα – 74 συλλήψεις σε μια ημέρα

Νέους τρόπους “εξόδου” από την Ελλάδα, φαίνεται πως έχουν εφεύρει τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα και την ευρύτερη περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Τα λιμάνια Πάτρας και Ζακύνθου φαίνεται πως αποτελούν “αφετηρίες” για το δρόμο διαφυγής, σε χώρες του εξωτερικού. 

Πρωτοφανής μπορεί να χαρακτηριστεί ο αριθμός αλλοδαπών που επιχείρησαν να ταξιδέψουν παράνομα, επιδεικνύοντας πλαστά έγγραφα και εντοπίστηκαν σε μια μόλις ημέρα, χθες Τρίτη, σε Πάτρα και Κυλλήνη. Συνολικα συνελήφθησαν 74 άτομα από άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικότερα το μεσημέρι της Τρίτης πριν τον απόπλου επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίο από τον παλιό λιμάνι της Αχαϊκής Πρωτεύουσας, κατά την διαδικασία ελέγχουνετοπίστηκαν 42 άτομα. Προορισμός τους ήταν η Σάμη της Κεφαλονίας. Πηγές αναφέρουν στο tempo24.news, πως δεν αποκλείεται οι αλλοδαποί να είχαν “ραντεβού” με διακινητές στο νησί του Ιονίου, προκειμένου να επιβιβαστούν στη συνέχεια σε σκάφος, με τελικό προορισμό τα παράλια της Ιταλίας.

Την ίδια ώρα άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ζακύνθου, συνέλαβαν 32 άτομα στο Νέο Μόλο Ζακύνθου πριν το απόπλου πλοίου με προορισμό το εξωτερικό. Διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Αυτό που προκύπτει συμπερασματικά με βάσει τα πρόσφατα στοιχεία, είναι πως τα νησιά του Ιονίου “χρησιμοποιούνται” από διακινητές ,ως ενδιάμεσος σταθμός για την μεταφορά μεταναστών – προσφύγων εκτός Ελλάδας.

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν και η επιπλέον θωράκιση του νότιου λιμένα της Πάτρας, έβαλαν “φρένο” στις ορέξεις των διακινητών, που όπως φαίνεται συνεχίζουν τη δράση τους, αναζητώντας νέους τρόπους διοχέτευσης αλλοδαπών εκτός της Ελληνικής επικράτειας.

Μαρία Παπαγιαννακοπούλου

Πηγή: tempo24news.gr