Περί ψυχρής εισβολής στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου

Ιδιαίτερος ντόρος έχει γίνει από χθες το απόγευμα μετά από δημοσιεύματα περί έντονης ψυχρής  εισβολής το  τρίτο δεκαήμερο  του Ιανουαρίου

Ιδιαίτερος ντόρος έχει γίνει από χθες το απόγευμα μετά από δημοσιεύματα περί έντονης ψυχρής  εισβολής το  τρίτο δεκαήμερο  του Ιανουαρίου με αναφορές μάλιστα για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και ότι θα πρόκειται για το ισχυρότερο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει την χώρα αυτόν τον χειμώνα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν ακόμα και τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Σαν meteo24news.gr  θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δύο εβδομάδες νωρίτερα δεν γίνεται να εκτιμηθεί ούτε η τροχιά μίας κακοκαιρίας η οποία μπορεί να πορευτεί προς άλλο τμήμα της Ευρώπης  ούτε φυσικά η όποια δυναμική της .
Παρακάτω διαβάστε ένα απόσπασμα απο την συνέντευξη του γνωστού σε όλους Δημήτρη Ζιακόπουλου στην εφημερίδα Καθημερινή της 30ης Απριλίου 2016 όπου έλεγε τι αντίδραση είχε όταν τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι  της ΕΡΤ, 10 ημέρες πρίν, τι καιρό θα είχε τις ημέρες  του Πάσχα…….
 «Οταν ήμουν στην ΕΡΤ, θυμάμαι, έρχονταν οι δημοσιογράφοι και με ρωτούσαν δύο εβδομάδες πριν, τι καιρό θα κάνει το Πάσχα. Πέρα από το γεγονός ότι όποιον συναντούσες στον δρόμο σε ρώταγε τι καιρό θα κάνει», θυμάται ο κ. Ζιακόπουλος, επί πολλά χρόνια διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, συνταξιούχος σήμερα, αλλά δάσκαλος πάντα για όλους όσοι ασχολούνται με τον καιρό και τα τερτίπια του στην Ελλάδα. «Ησουν υποχρεωμένος μέσα σε τρία δευτερόλεπτα, όρθιος στον διάδρομο, να του περιγράψεις τον καιρό όλης της Μεγάλης Εβδομάδας, που ήθελε να φύγει στο χωριό, να του πεις για το Μεγάλο Σάββατο, για ανήμερα, κατά το ψήσιμο του οβελία, μετά το ψήσιμο του οβελία, κατά την επιστροφή».
 
«Και να ξέρεις και το χωριό του πού ακριβώς είναι!» προσθέτει γελώντας η κ. Πέτρου, προϊσταμένη του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ. «Τους έλεγα λοιπόν –συνεχίζει ο κ. Ζιακόπουλος– πηγαίνετε να ρωτήσετε τον Αντρέα τον Λαζάνη –καλή του ώρα– αυτός ξέρει». Ο αείμνηστος μετεωρολόγος φυσικά τους εξηγούσε ότι πρόγνωση δύο εβδομάδων δεν υφίσταται. «Δεν καταλαβαίνει ο κόσμος ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες της μετεωρολογίας, ιδιαίτερα δε σε μια ασταθή εποχή όπως είναι η άνοιξη. Δεν ξέρει ότι όταν λέμε προγνωστικά μοντέλα καιρού είναι μια προσέγγιση σε μια χαοτική κατάσταση, το πώς θα εξελιχθεί έπειτα από 4, 5, 6, 7 μέρες. Ακόμα και να το πετύχεις για τη 10η μέρα, θα είναι τυχαίο. Είναι σαν να παίζεις βελάκια και να κάθεσαι σε 10 μέτρα απόσταση. Μπορεί κάποια στιγμή να πέσει ένα στο κέντρο, αλλά αν θες οι επιτυχίες να είναι συγκεκριμένες και σταθερές, πρέπει να πας κοντά. Οσο πιο κοντά πας, τόσο περισσότερες φορές θα πέσεις στο κέντρο».
Πολλές ιστοσελίδες έγραψαν ακόμα και ότι η θερμοκρασία στην Αττική θα φτάσει τους -12 βαθμούς Κελσίου την ώρα που ο συγκεκριμένος μετεωρολόγος ,στην ανάρτηση του οποίου βασίστηκαν και συνέταξαν τα άρθρα τους, έγραψε:
Γύρω στις 24 με 27 του μήνα το παγκόσμιο μοντέλο μας, δίνει νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή πιθανόν την ισχυρότερη από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα με την ισόθερμη των -10 με -12 στα 850hpa στα όρια της Αττικής και τον αντικυκλώνα μεταξύ Αγγλίας και Σκανδιναβίας να προσεγγίζει σε πίεση τα 1045hpa με κυκλωνογέννεση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
 
Επισημαίνουμε ότι οι θερμοκρασίες στα 850hpa αφορούν τις θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας στα 1500 περίπου μέτρα από την μέση στάθμη της θάλασσας.
Εφιστούμε την προσοχή σας σε αυτά που διαβάζετε!!!!!
Πηγή: https://www.meteo24news.gr/