Πέθανε ο ιδιοκτήτης του Laterna Restaurant Ανδρέας Μοσχόπουλος από την Κεφαλονιά-Ο ομογενής επιχειρηματίας που άλλαξε τις συνήθειες της ελληνικής διασκέδασης σε μια ολόκληρη συνοικία-H δωρεά στην Κεφαλονιά στη μνήμη του (εικόνες)

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος με τον γιο του, Νίκο (Παραχώρηση οικογένειας)

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ομογενής επιχειρηματίας που άλλαξε τις συνήθειες της ελληνικής διασκέδασης σε μια ολόκληρη συνοικία, δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος, ιδιοκτήτης του εμβληματικού εστιατορίου «Λατέρνα», στο Μπεϊσάιντ, άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο, σε ηλικία 68 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο.

«Αν μπορώ να πω με μια λέξη ποιος ήταν ο πατέρας μου, θα έλεγα ‘οικογενειάρχης’. Μας προέτρεπε να κάνουμε οικογένεια. Αυτή τη λέξη έλεγε πάντα», δηλώνει συγκινημένος στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο γιος του, Διονύσης, ο οποίος, μαζί με τα αδέλφια του, Νίκο και Ισμήνη, και την μητέρα τους, Ελευθερία, έμειναν κοντά του μέχρι και την τελευταία στιγμή.

«Περίμενε το πρώτο του εγγόνι, αλλά δυστυχώς δεν το πρόλαβε», τονίζει ο Διονύσης Μοσχόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε, μέσω διαδικτύου, την απώλεια του πατέρα του.

Η είδηση της απώλειας του Ανδρέα Μοσχόπουλου προκάλεσε συγκίνηση στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, με συγγενείς, φίλους και συνεργάτες του να εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους.

Όπως ανακοινώθηκε, το ανοικτό προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στο Γουαϊτστόουν, από τις 2 έως τις 5 το απόγευμα και, εν συνεχεία, από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ. Από 5 έως τις 7 θα υπάρξει διακοπή λόγω της Ιεράς Παρακλήσεως.

Η Νεκρώσιμος Ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 11 Αυγούστου στις 9:30 το πρωί, ενώ η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Nassau Knolls (500 Port Washington Blvd, Port Washington).

Ο «Εθνικός Κήρυκας» εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ανδρέα Μοσχόπουλου.

 

Εθνικός Κήρυξ

Ο επιχειρηματίας Ανδρέας Μοσχόπουλος (Φωτογραφία: Παραχώρηση οικογένειας)

 

Αυτοδημιούργητος και οικογενειάρχης

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος γεννήθηκε στις 10 Μαϊου του 1953 στα Χαβριάτα της Κεφαλονιάς. Μετακόμισε στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1970, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες σε εκείνο το μεταναστευτικό κύμα. Τον πρώτο καιρό, για να βγάλει τα προς το ζην, αλλά και να διασφαλίσει κάποιες οικονομίες, έπλενε πιάτα σε εστιατόρια. Κατόπιν, ξεκίνησε τα πρώτα επιχειρηματικά τολμήματα, κάνοντας επιτυχημένες επιλογές. Από ένα μανάβικο με τον αδερφό του, Σπύρο, στον κατασκευαστικό κλάδο, την επιπλοποιία, ένα εστιατόριο στο Μανχάταν και στη συνέχεια ένα μαγαζί με μπέιγκελ. Μέχρι να φτάσει το 1991 και να ξεκινήσει την «Λατέρνα».

«Η ‘Λατέρνα’ αρχικά ξεκίνησε σαν μια μικρή ταβέρνα. Ο,τι χρήματα είχε, τα έριξε εκεί. Έκανε τον σταυρό του για να δουλέψει, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, αλλά έχοντας πάντα την μητέρα μου δίπλα. Έκαναν πολλά και από το 1991 το έχουν ανακαινίσει επτά φορές. Από εκεί που άρχισε ως ταβέρνα, έγινε ταβέρνα με μουσική και κατόπιν γύρισε σε εστιατόριο με κέτερινγκ και μουσική», ανέφερε ο Διονύσης Μοσχόπουλος.

Από την «Λατέρνα» έχουν περάσει ορισμένα από τα σημαντικότερα μουσικά σχήματα της Ομογένειας, αλλά και γνωστά ονόματα από την Ελλάδα, όπως η Κατερίνα Στανίση, ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και ο Βαγγέλης Σαλέας, καθιερώνοντας τον χώρο σε ένα από τα πιο σημαντικά στέκια της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

«Εχουμε δει παιδιά στη δεξίωση της βάπτισής τους και, μετά από χρόνια, στη γαμήλια δεξίωση», αναφέρει ο γιος του εκλιπόντος, τονίζοντας ότι ο πατέρας του ήταν ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα, μέχρι και την τελευταία στιγμή.

«Εκτός από την ‘Λατέρνα’, ο πατέρας μου είχε γραφείο Real Estate και κατασκευαστική εταιρεία. Μας έβαζε μέσα στις δουλειές αυτές, ενώ ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα και στην Κεφαλονιά. Από το πάρκινγκ μέχρι τα τουριστικά. Δεν ήταν θέμα χρημάτων. Του άρεσε να δημιουργεί», τονίζει ο κ. Μοσχόπουλος, επαναλαμβάνοντας πως η οικογένεια και η συλλογική δουλειά ήταν πάνω απ’ όλα για τον πατέρα του.

«Ηθελε να κάνουμε πράγματα μαζί. Σε ό,τι καινούργιο δημιουργούσε, ήθελε να είναι με τα παιδιά του. Να τα δουν μαζί όλα. Μέχρι που ήταν στο κρεβάτι πριν τέσσερις μήνες, έκανε ραντεβού να πάει να δει κάτι», αναφέρει μεταξύ άλλων.

 

Εθνικός Κήρυξ

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος με την οικογένειά του (Φωτογραφία: Παραχώρηση Οικογένειας)

 

Ξεγέλασε δυο φορές τον θάνατο

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του παγκρέατος πριν από 15 χρόνια. Οι γιατροί ήταν άκρως απαισιόδοξοι, δίνοντάς του μόνο τρεις μήνες ζωής. Ο ίδιος πάλεψε, υποβλήθηκε σε μια πολύ δύσκολη επέμβαση, όμως και πάλι η πρόγνωση ήταν για κάποια λίγα χρόνια. Τελικώς, η ασθένεια μπήκε σε ύφεση και ο ίδιος επέστρεψε στην καθημερινότητα.

«Το ξεπέρασε με προσευχή και χάρη στους καλύτερους γιατρούς στον κόσμο, στο Μανχάταν, αλλά και με τις γνωριμίες που έκανε. Έγινε αυτή η εγχείρηση και το ξεπέρασε. Έμεινε καθαρός επί 15 χρόνια», συμπληρώνει ο Διονύσης Μοσχόπουλος.

Πέρυσι, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας ασθένησε με κορωνοϊό, και μάλιστα κατά την περίοδο όπου οι θάνατοι ήταν σαφώς περισσότεροι και η εμπειρία του ιατρικού προσωπικού απέναντι στην Covid-19 πολύ μικρότερη. Όμως, αναδείχθηκε και πάλι νικητής. Δυστυχώς, πριν από ένα χρόνο ο καρκίνος επανήλθε, με αποτέλεσμα, μετά από μια αξιοπρεπή μάχη, να φύγει από την ζωή.

 

Εθνικός Κήρυξ

Ανδρέας και Διονύσης Μοσχόπουλος (Φωτογραφία: Παραχώρηση Οικογένειας)

 

Μια δωρεά εις μνήμην του

Ο Ανδρέας Μοσχόπουλος αγαπούσε πολύ την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, με την οποία είχε άρρηκτους δεσμούς, παρά το γεγονός ότι η ζωή και η καθημερινότητά του ήταν συνυφασμένη με τη Νέα Υόρκη.

Αυτός ήταν και ο λόγος που, κατόπιν δικής του επιθυμίας, η οικογένεια ξεκίνησε μια δωρεά εις μνήμην του, στην πλατφόρμα GoFundMe, με τα χρήματα να δωρίζονται σε επιλεγμένα κοινωφελή ιδρύματα στην Κεφαλονιά, που έχουν ανάγκη από μια βοήθεια.

«Για την μνήμη του ο πατέρας μου ήθελε να συγκεντρώσουμε χρήματα και να τα δωρίσουμε σε ένα νοσοκομείο και σε ένα ορφανοτροφείο, στην Κεφαλονιά. Ανάλογα με το πόσα θα συγκεντρώσουμε θα δούμε πού θα τα μοιράσουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Κεφαλονιά», τονίζει ο Διονύσης Μοσχόπουλος.

Ο στόχος της συγκεκριμένης δωρεάς είναι τα 30.000 δολάρια και μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής είχε ξεπεράσει τις 10.000. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν χρήματα μέσω της διεύθυνσης: https://www.gofundme.com/f/in-memory-of-andreas-moshopoulos

Πηγή: ekirikas.com