Πέθανε ο Βασίλης Βάρσος, ιδιοκτήτης του θρυλικού ζαχαροπλαστείου στην Κηφισιά

Ο Βασίλης Βάρσος που άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης (14.01.2020) ήταν ο ένας από τους δύο εγγονούς του Βασίλη Βάρσου, που άνοιξε το 1892 το ζαχαροπλαστείο και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην Κηφισιά. Άγνωστα  ακόμα παραμένουν τα αίτια του θανάτου του.

Ο Βασίλης και ο Γιώργος Βάρσος είχαν τα ηνία της επιχείρησης μέχρι και πριν λίγα χρόνια όταν και παρέδωσαν τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά.

Ο Βασίλης Βάρσος είχε βάλει υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές του 2019 διεκδικώντας τη δημαρχία.

Συλλυπητήρια από τον Εμπορικό Σύλλογο Κηφισιάς

”Ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των μελών του για την απώλεια του επιφανούς και αγαπητού μέλους του,
Βασίλη Βάρσου, και απευθύνει τα ειλικρινή του συλληπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Βασίλης Βάρσος υπήρξε γνωστός και αγαπητός στην Κηφισιώτικη οικογένεια. Εξαιρετικός επιχειρηματίας, υπέροχος οικογενειάρχης, αγαπητός συμπολίτης, θα μας λείψει πολύ.

Μετά την αναγγελία του θανάτου του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς συνεδρίασε και αποφάσισε τα εξής:

1. Να εκφράσει τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος
2. Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία
3. Να αποστείλει στεφάνι εις μνήμη του
4. Να δημοσιεύσει το παρόν στην ιστοσελίδα του, στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να το αποστείλει προς δημοσίευση στον τοπικό τύπο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος ενημερώνει τα μέλη του ότι η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στις 2μμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς”.

Παραδοσιακά γλυκά που προκαλούν τον ουρανίσκο!

Το ζαχαροπλαστείο Βάρσος άνοιξε το 1892 και μέχρι σήμερα λειτουργεί αδιάκοπα έχοντας φανατικούς πελάτες. Τσουρέκι, παγωτό, μπεζέδες, ρυζόγαλο αλλά και σπανακόπιτες μαγεύουν με την γεύση τους μέσα από μια παράδοση χρόνων.
Τα Χριστούγεννα τα μελομακάρονα και το Πάσχα τα τσουρέκια έχουν την τιμητική τους με τις ουρές στο ζαχαροπλαστείο να είναι μεγάλες. Το επισκέπτονται άλλωστε απ’ όλα τα μέρη της Αθήνας.
Η ατμόσφαιρα στον Βάρσο θυμίζει παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Βιτρίνες με μπεζέδες και εκλέρ, ράφια με μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κρέμες γάλακτος και ρυζόγαλα δεσπόζουν στον χώρο, ενώ βιαστικοί σερβιτόροι σπεύδουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες του καταστήματος.

Η ιστορία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου

Ο ιδρυτής της εταιρείας Βασίλειος Χ. Βάρσος έφυγε από την Καστριώτισσα, Φωκίδος με τον αδελφό του και ήρθαν στην Αθήνα το 1890 ενώ το 1892 σε ηλικία 16 ετών άνοιξε ένα κατάστημα παραγωγής γάλακτος στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα.

Το 1910 Βάρσος άκμαζε καθώς απασχολούσε 24 άτομα προσωπικό και είχε ένα από τα μεγαλύτερα ψυγεία της εποχής με 20 παγοκολώνες.

Το 1922 αποφασίστηκε να μεταφερθεί η επιχείρηση στο κέντρο της Κηφισιάς γιατί εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της είχαν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Κατά τη διάρκεια των σκληρών χρόνων της Γερμανικής Κατοχής, πολλοί Αθηναίοι ήρθαν στην Κηφισιά για να ζήσουν καθώς ήταν πιο εύκολο να βρουν φαγητό. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου το καθαρό γάλα ήταν πολύ δυσεύρετο αφού συνήθως ήταν νερωμένο. Ο Βάρσος από σεβασμό προς τους πελάτες του, λάμβανε το γάλα από τους παραγωγούς και το διένειμε αμέσως στους πελάτες του εξασφαλίζοντας έτσι ότι ήταν αγνό και καθαρό.

Ο Κωνσταντίνος Βάρσος το 1950 έδωσε μια νέα ώθηση στην εταιρεία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισήγαγε αγελάδες από την Ολλανδία. Μια Ολλανδική αγελάδα απέδιδε 35-40 κιλά γάλα, ενώ μια Ελληνική απέδιδε 8-10 κιλά. Φυσικά, οι Ολλανδοί πουλούσαν μόνο αγελάδες και όχι ταύρους ώστε να διατηρηθεί η αποκλειστικότητα τους. Ο Κωνσταντίνος μιας και ήταν ένας πολύ έξυπνος επιχειρηματίας, κατάφερε να αγοράσει κάποιες έγκυες αγελάδες κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στην Ολλανδία. Οι περισσότερες από αυτές έχασαν τα μικρά τους κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους με ατμόπλοιο, αλλά από τα λίγα που σώθηκαν, κατάφερε να πάρει δύο ταύρους. Έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να αναπαράγει και να βελτιώσει το γένος, κάτι που ήταν μια επανάσταση για την διαχείριση των αγροκτημάτων και την παραγωγή γάλακτος.

Το 1965, ο Γιώργος και ο Βασίλης Βάρσος ανέλαβαν την διαχείριση, και η ανάπτυξη και η πρόοδος της εταιρείας συνεχίστηκε.

Στις κρίσιμες πολιτικές ώρες που πέρασε η Ελλάδα τον Ιούλιο του 1965 το κατάστημα Βάρσος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Το βράδυ εκείνο άρχισαν να μαζεύονται υπουργικά αυτοκίνητα έξω απο το κατάστημα και οι υπουργοί χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα της επιχείρησης για τις συνομιλίες τους. Μετά από 1 ωρα το κατάστημα ήταν ανοικτό μόνο για υπουργούς και βουλευτές με την Αικατερίνη Βάρσου να προσφέρει καφέδες και κρουασάν. Τις πρωινές ώρες ήρθε και το ”βαρύ πυροβολικό” όπως λέγανε Μητσοτάκης, Παπασπύρου και Αλαμάνης που στηρίζαν τις ελπίδες τους ώστε να μην παραιτηθεί ο Παπανδρέου χωρίς κανένα αποτελέσμα.

Η εταιρεία το 1967 αγόρασε μηχανήματα, των οποίων η χρήση είχε ως αποτέλεσμα μια κατά πολύ βελτιωμένη διαδικασία παραγωγής και μια ακόμα υψηλότερη ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί αντέγραψαν συνδυασμούς και χρήσεις των μηχανημάτων κατά την διάρκεια μίας από τις επισκέψεις τους στο εργαστήριο και μετά ενσωμάτωσαν αυτές τις αλλαγές στις νέες μηχανές τους.

To κατάστημα Βάρσος από το 1980 είναι το πρώτο στην Ελλάδα που κάνει εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου για την παραγωγή γάλακτος από τον καθηγητή διδακτορικού κο Ιωάννου. Η βελτίωση επήλθε κάνοντας διανομή ατμού στους 170 βαθμούς Κελσίου σε όλα τα μηχανήματα.

Ο Βάρσος το 1992 γιόρτασε τα 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και είναι μια από τις λίγες αιωνόβιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που συνεχίζει πιστή στις αξίες της, ενώ το 2012 έγινε πλήρη ανακαίνιση στο χώρο της σάλας (καθιστικό) αλλά και στο πίσω μέρος που λειτουργεί ο κήπος του καταστήματος.

Η νέα γενιά, ο Κωνσταντίνος και ο Αντώνης έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή νέες καινοτόμες ιδέες σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές αρχές, για την ανταπόκριση του Βάρσου Κηφισιά στο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον της αγοράς, της τεχνολογικής προόδου, του ίντερνετ και των social media.

Πηγή: newsit.gr