Πιστοποιητικο νοσησης: Δείτε αλλαγές έχουμε ως προς της έκδοση του πιστοποιητικού. Τα σενάρια για κατάργηση…
«Πονοκέφαλο» προκαλούν οι αποφάσεις για το πιστοποιητικό νόσησης για όσους περνούν κορονοϊό για δεύτερη φορά.
Καθώς οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις δεν παίρνουν καθόλου πιστοποιητικό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν για δεύτερη φορά.
Έτσι, επί της ουσίας το πιστοποιητικό νόσησης, φαίνεται ότι οδεύει προς κατάργηση μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr.
Και εδώ έχουμε τη μεγάλη αλλαγή
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι εμβολιασμένοι με 3 δόσεις δεν παίρνουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι παίρνουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο μία φορά.
Από την άλλη, μόνο οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης δεύτερη φορά.
Πιστοποιητικο νοσησης: Μεγάλη αλλαγή στην έκδοση
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε τι θα ισχύσει για το πιστοποιητικό νόσησης.
Εάν ένας ανεμβολίαστος πολίτης ή ένας πολίτης που δεν έχει ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό του (είτε με το μονοδοσικό της J&J είτε με τα άλλα των 2 δόσεων) κολλάει για δεύτερη φορά κορονοϊό, εφεξής δεν θα παίρνει πιστοποιητικό νόσησης όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Αυτό ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Αντιθέτως, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας είπε ότι θα βρεθεί σύντομα λύση για μια άλλη ομάδα πολιτών που αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν αλλά πρέπει να μπορούν να παίρνουν πιστοποιητικό νόσησης ή «πιστοποιητικό επαναμόλυνσης», όπως το χαρακτήρισε.
Ειδικότερα, σε ερώτηση για το πιστοποιητικό σε όσους έχουν νοσήσει για δεύτερη φορά, η Δρ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «η Επιτροπή έχει αποφασίσει από τον Σεπτέμβρη ότι δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό για επαναμόλυνση» αλλά αυτό αλλάζει για αυτήν την ομάδα και εξήγησε ότι πρόκειται για διοικητική απόφαση που θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις ή το μονοδοσικό εμβόλιο, είχαν νοσήσει στο παρελθόν και νόσησαν για δεύτερη φορά πριν προλάβουν να κάνουν την 3η αναμνηστική δόση.
«Κατανοούμε αυτό που έχει συμβεί τώρα σε κάποιους ανθρώπους που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους, είτε με το μονοδοσικό της J&J είτε με τα άλλα των 2 δόσεων, και νόσησαν (σ.σ. για 2η φορά) την ώρα που πήγε να εκπνεύσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και προτού προλάβουν να κάνουν την 3η αναμνηστική δόση, και, εφόσον είχε προϋπάρξει και προηγούμενη νόσηση, είναι η δεύτερη λοίμωξη», προσέθεσε.
«Σε αυτήν την ειδική ομάδα ασθενών θα χορηγηθεί πιστοποιητικό επαναμόλυνσης. Είναι διοικητικό το ζήτημα», κατέληξε.
Πιστοποιητικο νοσησης: Όλες οι αλλαγές στην έκδοση για ανεμβολίαστους και διπλά εμβολιασμένους
Επιπλέον πονοκέφαλο προκαλούν οι αποφάσεις για το πιστοποιητικό νόσησης για όσους περνούν κορονοϊό για δεύτερη φορά. Τα δεδομένα περιγράφει το σχετικό ΦΕΚ. Οι εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις δεν παίρνουν καθόλου πιστοποιητικό. Το ίδιο ισχύει για ανεμβολίαστους που θα νοσήσουν για δεύτερη φορά.
Ουσιαστικά το πιστοποιητικό νόσησης, που δίνει τα προνόμια των εμβολιασμένων, πάει για κατάργηση μέσα στους επόμενου μήνες.
Πιο αναλυτικά:
Οι εμβολιασμένοι με 3 δόσεις δεν παίρνουν πιστοποιητικό νόσησης
Οι ανεμβολίαστοι παίρνουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο μία φορά
Μόνο οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης δεύτερη φορά
Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:
α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).
Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν έως και τις 4.12.2021 διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες ανεξαρτήτως του εάν αυτά εκδόθηκαν κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από
α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή
β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Αναφορικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Πιστοποιητικο νοσησης: Αναφορικά με τα εμβολιασμένα άτομα:
α) για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου και επαναμολύνονται από κορονοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού [δηλ. εντός των επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης], εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια ενενήντα (90) ημέρες,
β) για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι με το μονοδοσικό εμβόλιο και επαναμολύνονται από κορονοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού [δηλ. εντός των τριών (3) μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης του εμβολίου], εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια ενενήντα (90) ημέρες.
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Επίσης
Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθη-κεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021.
Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του ένατου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου.
Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
3Α. Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3. Ειδικώς ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου τριακο-στού όγδοου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83).
Πηγή: newsme.gr